Amazon betaalt uit bij defecte goederen van derden

Amazon betaalt uit voor defecte goederen van derdenGepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver het delen van afbeeldingsbronGetty Images

Amazon heeft gezegd dat het klanten zal vergoeden die letsel of materiële schade oplopen als gevolg van defecte goederen die door onafhankelijke verkopers op zijn Amerikaanse platform worden verkocht.

Vanaf 1 september betaalt het geldige claims tot $ 1.000 (£ 720), die meer dan 80% van de letsel- en schadegevallen op zijn site uitmaken, zei het.

Het kan ook claims voor hogere bedragen dekken als verkopers “niet reageren”.

Het komt wanneer de winkelgigant geconfronteerd wordt met toenemende druk op productveiligheid, na een reeks rechtszaken.

In juli werd Amazon aangeklaagd door de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission in een poging om het bedrijf te dwingen honderdduizenden goederen terug te roepen. Het ging onder meer om defecte koolmonoxidedetectoren, apparaten die niet voldoende beschermd waren tegen elektrische schokken en kinderkleding die niet in brand vloog. normen.

Meer dan de helft van de goederen die op Amazon worden verkocht, komt nu via externe leveranciers, maar ze zijn grotendeels ongecontroleerd voordat ze worden verkocht.

Jarenlang hebben consumenten geprobeerd de winkelgigant ter verantwoording te roepen voor gebrekkige producten die door derden zijn verkocht, maar het bedrijf houdt vol dat verkopers zelf verantwoordelijk zijn – een standpunt dat door de meeste rechtbanken wordt gesteund.

Toezichthouders mogen eBay-vermeldingen verwijderen

Daar is de afgelopen jaren echter verandering in gekomen na een reeks spraakmakende rechtszaken.

In 2019 oordeelde een federale rechtbank in Philadelphia dat een vrouw die verblind was door de intrekbare hondenriem van een verkoper, haar rechtszaak tegen Amazon kon herstarten.

Aanvankelijk had ze de in Nevada gevestigde koopman willen aanklagen, maar ze had ze niet kunnen opsporen.

‘Klanten staan’

In een blogpost zei Amazon dat het zijn “geavanceerde fraude- en misbruikdetectiesystemen”, evenals onafhankelijke experts op het gebied van verzekeringsfraude, zou gebruiken om geldige claims te identificeren.

Het zei dat dit verkopers tijd en geld zou besparen en klanten beter zou beschermen.

“Door achter klanten en de producten in onze winkel te staan, ongeacht wie ze verkoopt, gaat Amazon veel verder dan onze wettelijke verplichtingen en wat elke andere marktplaatsserviceprovider vandaag doet om klanten te beschermen”, aldus het bedrijf.

Het bedrijf kondigde ook Amazon Insurance Accelerator aan, een netwerk van verzekeringsaanbieders waar verkopers toegang toe hebben als ze dat willen, en een bijgewerkt beleid dat meer handelaren verplicht om een ​​productaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Het beleid wordt eerst in de VS gelanceerd voordat het elders wordt uitgerold.

.