Zomato: Eenhoorn voor voedselbezorging in India opent beursintroductie van $ 1,2 miljard

Zomato: Eenhoorn voor voedselbezorging in India opent IPO van $ 1,2 miljardGepubliceerd17 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightNurPhotoimage captionZomato biedt thuisbezorging van eten en beheert restaurantrecensies.

De app voor voedselbezorging Zomato, een van India’s grootste tech start-ups, is in de verkoop gegaan met een eerste openbare aanbieding of IPO van $ 1,2 miljard (£ 870 miljoen).

Het haalde $ 562,3 miljoen op van institutionele beleggers – ze boden op 35 keer meer aandelen dan hun was toegewezen – voorafgaand aan het langverwachte aanbod.

Maar analisten zijn op hun hoede voor de hoge waardering van het verliesgevende bedrijf.

Zomato, ondersteund door Jack Ma’s Ant Group, is de eerste van India’s grote digitale start-ups die een beursgang uitgeeft.

En er wordt meer verwacht. India heeft eenhoorns opgeworpen, particuliere bedrijven met een waarde van meer dan $ 1 miljard (74,5 miljard roepies), in een snel tempo en veel van hen, zoals de mobiele betalingsapp, Paytm en het winkelbedrijf Nykaa, zullen naar verwachting een beursdebuut maken in de komende maanden.

Het driedaagse aanbod van Zomato – met aandelen geprijsd tussen 72 en 76 roepies per aandeel – zal naar verwachting de waardering van het bedrijf op $ 9 miljard brengen. De handel in het aandeel zal waarschijnlijk op 27 juli beginnen.

De IPO komt op een moment dat de Indiase en mondiale markten op een opmerkelijk hoogtepunt staan. Maar de Indiase economie hapert door trage groei en stijgende werkloosheid, waardoor de angst voor een zeepbel die verder kan worden versterkt door overgewaardeerde technologiebedrijven die naar de beurs gaan, wordt vergroot.

Zomato, in 2008 gelanceerd door Deepinder Goyal, biedt voedselbezorging en beheert restaurantrecensies. Het is beschikbaar in 525 steden en bedient maandelijks zo’n 6,8 miljoen klanten – en is een begrip geworden in India.

De pandemie en intermitterende lockdowns die in heel India zijn opgelegd om het in bedwang te houden, hebben de activiteiten van Zomato getroffen – de omzet voor het boekjaar eindigend in maart 2021 was met 23,4% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

mediabijschrift India coronavirus: de bedrijven zien groei in pandemie.