Wereldwijde belastingherziening ondersteund door 130 landen

Wereldwijde belastingherziening ondersteund door 130 landenGepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Imagesafbeelding bijschriftKanselier Rishi Sunak verwelkomt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen op G7-vergaderingen vorige maand

Ambtenaren uit 130 landen zijn overeengekomen om het wereldwijde belastingstelsel te herzien om ervoor te zorgen dat grote bedrijven “een eerlijk deel betalen”, waar ze ook actief zijn.

De OESO zei donderdag dat de onderhandelaars een voorgesteld minimumtarief voor de vennootschapsbelasting van ten minste 15% steunen.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei: “Vandaag is een historische dag voor economische diplomatie.”

Belasting op grote technologiebedrijven is een bron van wrijving tussen de VS en anderen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de gesprekken leidde, zei dat de plannen ongeveer $ 150 miljard (£ 109 miljard) aan belastinginkomsten per jaar kunnen genereren.

Maar de in Parijs gevestigde organisatie bevestigde dat Ierland en Hongarije – landen met lage vennootschapsbelastingen – zich niet hadden aangesloten bij de deal op het wereldwijde minimum.

Alle G20-landen, zoals de VS, het VK, China en Frankrijk, steunden de overeenkomst.

Van de deelnemende regeringen wordt nu verwacht dat ze proberen om relevante wetten aan te nemen om het minimum binnen te halen, hoewel er nog moet worden onderhandeld over details zoals mogelijke vrijstellingen voor bepaalde industrieën.

“Een gedetailleerd implementatieplan en de resterende problemen zullen tegen oktober 2021 worden afgerond”, aldus een verklaring die is ondertekend door 130 van de 139 landen en rechtsgebieden die bij de gesprekken betrokken zijn.

Landen hebben ook nieuwe regels ondertekend over waar de grootste multinationale ondernemingen worden belast. Ze zouden de belastingrechten op meer dan $ 100 miljard aan winst zien verschuiven naar landen waar winst wordt gegenereerd, in plaats van waar een bedrijf zijn hoofdkantoor zou kunnen hebben.

‘Geen enkel land heeft deze race gewonnen’

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei dat de overeenkomst een teken was dat er een einde kwam aan een “race naar de bodem” over belastingtarieven.

“De VS hebben decennialang deelgenomen aan een zichzelf verslaande internationale belastingconcurrentie, waarbij onze vennootschapsbelastingtarieven werden verlaagd om vervolgens te zien hoe andere landen die van hen verlagen.

“Het resultaat was een wereldwijde race to the bottom: wie zou zijn bedrijfsrente verder en sneller kunnen verlagen?”

Ze zei dat “geen enkele natie” de race had gewonnen.

De regering-Biden heeft internationaal aangedrongen op een deal, terwijl ze de belastingen in eigen land wil verhogen. Zo heeft het opgeroepen tot een verhoging van het Amerikaanse vennootschapsbelastingtarief van 21% naar 28%.

Maar het nieuws werd ook verwelkomd door andere ministers van Financiën.

image copyrightPA Mediaimage captionDe G7 aanwezigen poseerden voor foto’s in Lancaster House in juni

Kanselier Rishi Sunak citeerde de G7-besprekingen van vorige maand in Londen, waar rijke landen instemden om belastingontwijking te bestrijden: “We hebben een historisch akkoord bereikt waardoor de grootste multinationale technologiereuzen de juiste belasting in de juiste landen zullen betalen.

“Ik ben verheugd om te zien dat dit momentum zich heeft voortgezet en verwelkom de vooruitgang van de OESO vandaag.

“Ik kijk ernaar uit om de komende maanden de besprekingen met onze wereldwijde partners voort te zetten met het oog op de afronding van de details in oktober”, zei hij.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire beschreef het tijdens een persconferentie als de “belangrijkste internationale belastingovereenkomst die sinds een eeuw is bereikt”.

En de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, zei donderdag dat hoewel details nog moeten worden uitgewerkt, de overeenkomst “kolossale vooruitgang” markeert en landen in staat zou stellen de uitgaven voor “belangrijke prioriteiten” zoals infrastructuur en inspanningen om klimaatverandering te bestrijden, te verhogen.

.