Wat nu voor de NHS Covid-19 contacttracering-app?

Wat nu voor de NHS Covid-19 contacttracering-app?

Door Rory Cellan-Jones
Technologie correspondent

Gepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeelding bijschrift Locatie check-in wordt geschrapt, heeft de premier gezegd.

Er is twijfel over de toekomst van de NHS Covid-19-app voor het traceren van contacten voor Engeland en Wales, aangezien de regering zich voorbereidt om de beperkingen in Engeland op 19 juli te versoepelen.

Maar een adviseur zegt dat de app effectief is gebleken en drong er bij de overheid op aan om het niet te laten vallen.

Een van de beperkingen waarvan de premier zei dat ze in Engeland zouden worden geschrapt, is een vereiste om in te checken bij locaties.

Een QR-codescanner waarmee mensen kunnen inchecken, was een belangrijk kenmerk van de NHS Covid-19-app.

De afgelopen dagen zijn er klachten van veel bedrijven dat de app veel te veel waarschuwingen verstuurt, waardoor werknemers naar huis worden gestuurd.

‘Overlast met een reden’

“Het kan vervelend zijn, maar het is niet voor niets vervelend”, zegt professor Alan Woodward, die de overheid afgelopen zomer adviseerde om over te stappen op een meer privacygerichte app. Een vroege versie die werd uitgeprobeerd op het Isle of Wight bleek onbetrouwbaar.

Maar professor Woodward zegt dat onderzoek van het Alan Turing Institute heeft aangetoond dat de huidige app, die afgelopen september in Engeland en Wales werd gelanceerd, goed werk heeft geleverd.

“Door het gebruik van deze app is iets van een half miljoen tot 600.000 gevallen voorkomen. Dus dat moet het waard zijn”, zei hij.

Uit de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er sinds de lancering 25,8 miljoen downloads van de app zijn geweest, hoewel het niet duidelijk is hoeveel mensen de app nog gebruiken.

Minder dan de helft van de mensen die de contacttracering-app van Schotland hebben gedownload, gebruikt deze nog steeds, ontdekte BBC Scotland’s Sunday Show. De app Protect Scotland beschikte echter niet over een QR-codescanner.

In Engeland en Wales zijn meer dan 1 miljoen positieve testresultaten ingevoerd in de NHS Covid-19-app.

Ze hebben meer dan 2,5 miljoen waarschuwingen voor het traceren van contacten geactiveerd om mensen te vertellen in isolatie te gaan. Dat aantal is de afgelopen weken enorm gestegen naarmate het aantal gevallen is gestegen.

Half april werden er wekelijks minder dan 6.000 waarschuwingen gegeven, eind juni was dat aantal gestegen tot ongeveer 220.000.

Dit heeft tot consternatie geleid bij veel bedrijven, met name in de horeca.

afbeelding copyrightGetty Images

Tim Foster, wiens Yummy Pub-keten eigenaar is van drie Londense pubs en één in de buurt van Gatwick Airport, zegt dat zijn bedrijf in de war is gebracht, omdat het personeel door waarschuwingen van de app in isolatie wordt gestuurd.

“Sommigen zijn gepingd voor vijf dagen isolatie, sommige zeven, sommige 10. Het is echt sporadisch en ik denk dat het gewoon doorgaat met bouwen, aangezien we deze gevallen elke week zien verdubbelen,” zei hij.

Hij zegt dat hetzelfde probleem zijn leveranciers treft: “We hebben vandaag een bestelling geplaatst voor onze bierbezorging. Mogelijk krijgen we woensdagmiddag een telefoontje met de mededeling: ‘uw bier komt vandaag niet’.”

Virusverspreiding

Maar een van de wetenschappers achter de ontwikkeling van de app voor het traceren van contacten drong er bij de overheid op aan niet te veel aandacht te besteden aan wat hij dit weekend omschreef als “zware lobby” vanuit de horeca.

De man, die niet bij naam genoemd wil worden, zei dat het niet in het langetermijnbelang van de industrie zou zijn om het personeel te vertellen om waarschuwingen van de app te negeren.

“Als al het jonge personeel besmet is, is dat niet goed voor de horeca, het virus verspreidt zich exponentieel”, zei hij.

“En er is een punt in onze toekomst waar het ziekteverzuim zal zijn omdat mensen ziek zijn, en een klein, maar aanzienlijk aantal erg ziek.”

Maar de wetenschapper was het er wel mee eens dat het misschien niet verstandig is om waarschuwingen te sturen naar mensen die al volledig zijn gevaccineerd om in isolatie te gaan. Hij zei dat het misschien beter is om er bij hen op aan te dringen een reeks Covid-tests te doen, maar door te blijven werken.

.