Waarom de VS een maandelijkse kinderbijslag van $ 300 lanceren

Waarom de VS een maandelijkse kinderbijslag van $ 300 lanceren

Door Lora Jones & Natalie Sherman
BBC News, New York

Gepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

De VS gaan voor het eerst maandelijks kinderbijslag betalen – een seismische verschuiving voor het land met een van de hoogste percentages kinderarmoede in de ontwikkelde wereld.

Maandelijkse betalingen van maximaal $ 300 (£ 216) per kind beginnen op 15 juli op de bankrekeningen van de Amerikanen, en lopen tot het einde van het jaar.

Sommige democraten prezen het onlangs uitgebreide belastingkrediet en zeggen dat een maandelijkse bron van inkomsten betrouwbaarder is voor gezinnen.

Maar voorstanders van armoedebestrijding, die al jaren aandringen op een maandelijkse uitkering, hopen dat de tijdelijke invoering van een dergelijk programma de basis zal leggen voor duurzame verandering.

Dus hoe werkt de heffingskorting precies en welke impact zal het naar verwachting hebben?

Hoe werkt het maandkrediet?

De update van het belastingkrediet voor kinderen maakt deel uit van het American Rescue Plan, een economisch hulppakket van $ 1,9 biljoen dat in maart werd ondertekend.

Het wetsvoorstel verhoogde de bestaande uitkering voor het belastingjaar 2021 tot maximaal $ 3.600 per kind onder de zes jaar, of $ 3.000 voor kinderen tot 17 jaar.

Volgens de uitgebreide regeling wordt de helft van het krediet rechtstreeks aan de ouders betaald in maandelijkse termijnen van maximaal $ 300 per kind.

Van 15 juli tot en met 15 december worden maandelijks stortingen gedaan op rekeningen die zijn geregistreerd bij de Amerikaanse belastingdienst (IRS). In sommige gevallen kunnen cheques of debetkaarten worden uitgegeven.

Het resterende bedrag kan worden geclaimd bij de belastingaangifte van 2021, hoewel gezinnen ervoor kunnen kiezen om af te zien van de maandelijkse betalingen en in plaats daarvan één forfaitair bedrag later te ontvangen.

Het Witte Huis heeft gezegd dat ongeveer 90% van de gezinnen de uitkering automatisch zal ontvangen, hoewel de geschiktheid en het uitbetaalde bedrag afhankelijk zijn van het inkomen.

Wat was er mis met het oude systeem?

De meeste ontwikkelde landen, waaronder het VK, bieden al tientallen jaren een vorm van maandelijkse kinderbijslag aan om de kosten van het krijgen van kinderen te compenseren.

image copyrightEPAimage captionEen op de zes gezinnen met kinderen meldde een gebrek aan voldoende voedsel tijdens de pandemie

Maar de VS, waar de vrees dat sociale welzijnsprogramma’s werk ontmoedigen een lange politieke geschiedenis heeft, heeft vertrouwd op een jaarlijkse belastingvermindering om die uitgaven te compenseren.

Voor het eerst geïntroduceerd in 1997, hangt hoeveel geld een gezin krijgt af van hoeveel een gezin verdient – en dus belasting verschuldigd is – een ontwerp waarvan critici zeggen dat het degenen die het het meest nodig hebben, buiten beschouwing laat.

Onderzoek heeft eerder uitgewezen dat ongeveer een derde van de kinderen – die onevenredig arm, zwart of Spaans zijn – niet het volledige voordeel kreeg. Ongeveer 10% kwam volledig niet in aanmerking – de overgrote meerderheid omdat hun families minder dan $ 2.500 per jaar verdienden.

“Er zijn gewoon veel kinderen die de eer niet krijgen”, zegt Katherine Michelmore, hoogleraar openbaar bestuur en internationale zaken aan de Maxwell School van Syracuse University, die de kwestie heeft bestudeerd.

Met de nieuwe (tijdelijke) kinderkorting komen de armste gezinnen zonder en met een laag inkomen dit jaar in aanmerking voor het volledige bedrag, ook als ze normaal gesproken geen belastingaangifte doen.

Welke impact kunnen de veranderingen hebben?

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën en de IRS zullen de maandelijkse betalingen naar ongeveer 39 miljoen huishoudens gaan.

Aanhangers aan de linkerkant zeggen dat het uitbreiden van de uitkering en het frequenter maken van deposito’s het kinderarmoedecijfer – dat ongeveer 15% was vóór de pandemie – met meer dan 40% zou kunnen verminderen, waardoor vier miljoen kinderen uit de armoede zouden kunnen worden gehaald.

afbeelding copyrightThe Boston Globe via Getty Images

Ze wijzen op landen als Canada, waar de invoering van de kinderbijslag in de eerste jaren van het programma de armoede deed dalen.

James Sullivan, hoogleraar economie aan de Universiteit van Notre Dame, zei dat gezinnen die dicht bij de armoedegrens zitten hun inkomen in de tweede helft van het jaar met meer dan 25% kunnen zien stijgen.

“Dergelijke gezinnen hebben de neiging om extra middelen uit te geven aan benodigdheden zoals voedsel, huisvesting (dwz het terugbetalen van huur) en kleding,” zei hij, eraan toevoegend dat elk extra inkomen ook het geld zou kunnen opleveren om een ​​aanbetaling te doen op items met een groter ticket, zoals auto’s, die doorgaans buiten bereik zijn.

Amerikaanse conservatieven die hun eigen voorstellen voor een maandelijkse kinderbijslag naar voren brachten, zoals senator Mitt Romney, beschreven het als een gezinsvriendelijk beleid – en verdediging tegen het dalende geboortecijfer in Amerika, dat een historisch dieptepunt heeft bereikt.

Dat komt deels “omdat te veel jonge volwassenen denken dat het krijgen en opvoeden van kinderen te duur is”, zegt Brad Wilcox, senior fellow bij het Institute for Family Studies, en wijst op snelle stijgingen van kindgerelateerde uitgaven zoals onderwijs.

Wordt het waarschijnlijk verlengd?

Wetgevers hebben de kinderkorting in het verleden periodiek uitgebreid.

President Biden wil deze laatste wijzigingen graag verlengen tot 2025. Andere Democraten zouden graag zien dat ze permanent worden gemaakt.

Desondanks hebben critici erop gewezen dat de veranderingen de regering dit jaar meer dan 110 miljard dollar zullen kosten.

Experts hebben ook gewaarschuwd dat hogere consumentenbestedingen kunnen leiden tot hogere prijzen in de winkels.

“Gezien de enorme hoeveelheid eerdere stimuleringsmaatregelen, in combinatie met een open economie, verwacht ik dat een groot deel hiervan zal worden uitgegeven”, zegt Jeffrey Haymond, hoogleraar economie aan de Cedarville University.

“Dit kan een waardevol sociaal doel zijn om gezinnen met kinderkosten te helpen, maar het had gepaard moeten gaan met verlagingen van de uitgaven elders, aangezien de economie momenteel geen extra stimulans nodig heeft – wat het nodig heeft, is dat werknemers weer aan het werk gaan. “

Om de veranderingen met nog eens vier jaar te verlengen, zouden wetgevers het American Families Plan moeten goedkeuren, dat ook investeringen in voorschoolse opvang en het aanwerven van meer leraren omvat.

Hoe verhoudt zich dit wereldwijd?

Megan Curran, een onderzoek aan het Centre on Poverty and Social Policy van Columbia University, zegt dat de maandelijkse uitkering de VS in overeenstemming brengt met de wereldwijde normen.

image copyrightReutersimage captionPresident Joe Biden wil het kinderarmoedecijfer – dat in 2019 ongeveer 15% bedroeg – halveren

Het VK biedt bijvoorbeeld maandelijkse betalingen van maar liefst £ 84,60 voor het eerste kind en £ 56 voor degenen die daarna komen, waarbij de uitkeringen geleidelijk beginnen af ​​te bouwen bij een inkomen van £ 50.000.

In Canada kan de toelage oplopen tot C $ 563,75 (£ 321; $ 443) per maand voor kinderen onder de zes jaar en tot C $ 475,66 (£ 271,27; $ 374.19) voor kinderen onder de 18 jaar, maar begint te krimpen bij een inkomen van C $ 30.000 .

Andere landen bieden betalingen ongeacht het inkomen, zoals Ierland, waar de maandelijkse toelage E140 (£ 122,80; $ 169,30) per kind is.

Maar mevrouw Curran waarschuwt dat de VS, die routinematig onderaan de ranglijst staan ​​als het gaat om beleid voor gezinsondersteuning, nog steeds achterblijft op andere manieren, zoals ouderschapsverlof en kinderopvang.

“De kinderbijslag is geen wondermiddel”, zegt ze. “Het doet veel van het zware werk… Het kan helpen om de kosten van de behoeften van kinderen te dekken en ervoor te zorgen dat sommige van deze kosten van maand tot maand worden versoepeld, maar er zijn veel andere puzzelstukjes die de VS moet aanpakken.”

.