VK ziet economisch herstel van euro’s, zegt Rishi Sunak

VK ziet economisch herstel van euro’s, zegt Rishi SunakGepubliceerd1 uur geledenopmerkingenOpmerkingenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightGetty Imagesimage captionFans vieren de halve finale overwinning van Engeland tegen Denemarken

Het VK zou een economische opleving moeten zien van het succes van Engeland in het Euro 2020-kampioenschap, heeft de kanselier Rishi Sunak gezegd.

Woensdagavond bereikte Engeland de eerste grote finale van het mannenvoetbal in 55 jaar na een zenuwslopende wedstrijd van Denemarken met 2-1 op Wembley.

De heer Sunak zei dat het consumentenvertrouwen in het VK na de lockdown was teruggekeerd en “het voetbal voegt daar gewoon aan toe”.

Maar hij werd gedwongen zijn bredere plannen voor overheidsuitgaven te verdedigen.

In een toespraak tot het BBC Today-programma zei de heer Sunak: “Het consumentenvertrouwen is al teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis en dingen die ons een goed gevoel geven, zijn goed voor de economie.

“En ik denk dat je zult zien dat als we weer open gaan, mensen weer gaan doen wat ze graag doen, en voor een dienstengerichte economie als de onze kunnen evenementen als deze een impact hebben.”

afbeelding copyrightGetty Images

Simon French, hoofdeconoom bij makelaar Panmure Gordon, vertelde de BBC dat het succes van Engeland het potentieel had om de economische groei te stimuleren, naast andere factoren.

“Als een overwinning op een dag samengaat met een bredere feelgood-factor, zoals we zagen tijdens Euro 96 of de Olympische Spelen van 2012, zou dat het consumentenvertrouwen kunnen stimuleren”, zei hij.

“Het verschil deze keer is dat Britse huishoudens veel opgekropte spaargelden hebben als gevolg van de pandemie – we schatten ongeveer £ 20 miljard – en de snelheid waarmee ze worden uitgegeven hangt nauw samen met het consumentenvertrouwen.

“Het winnen van de finale, samen met tal van andere dingen, zoals heropening, versoepeling van de beperkingen, zou kunnen helpen om vele miljarden ponden aan extra uitgaven vrij te maken. Maar het zou alleen maar een bijdragende factor zijn.”

Niet iedereen verwacht echter de volledige economische voordelen van de euro te plukken. Simon Emeny, baas van pub- en hoteluitbater Fuller, Smith & Turner, vertelde de BBC dat ondanks “fantastische” opbrengsten op woensdagavond, sociale afstandsbeperkingen de winst hadden afgeremd.

“Dit is waarom 19 juli 19 [when Covid rules end] kan niet snel genoeg komen voor de sector”, zei hij.

Engeland bereikt finale Euro 2020 Overheidsfinanciën in gevaar na Covid, zegt waakhond Universele kredietopwaardering wordt uitgefaseerd

“Zelfs [during the final] op zondag, wanneer onze pubs behoorlijk druk zullen zijn, werken we met een sterk verminderde capaciteit en kunnen we gewoon niet aan de vraag voldoen.”

Deze week waarschuwde het Office for Budgetary Responsibility (OBR) dat de regering te maken kreeg met een “steeds meer risicovolle” situatie, aangezien de kosten van Covid stijgen en de schulden zijn gestegen.

De fiscale waakhond zei dat er geen plannen waren om ongeveer £ 10 miljard per jaar aan Covid-uitgaven te financieren op gebieden zoals gezondheid en transport, en zei dat bezuinigingen op overheidsafdelingen, belastingverhogingen of lossere regels voor lenen nodig zouden kunnen zijn.

‘Verspreidingsmogelijkheid’

Maar de heer Sunak verdedigde zijn uitgavenrecord en zei dat hij “de beloften nakwam die we moesten nakomen”. Hij zei dat er dit najaar nieuwe bestedingsplannen zullen worden uiteengezet tijdens de Spending Review.

“[The OBR] gaven commentaar op onze bestaande bestedingsplannen – en zodat mensen weten wat die bestedingsplannen inhouden, houden ze in dat we aan het eind van het parlement 100 miljard pond extra per jaar meer uitgeven dan aan het begin.

“Ik denk dat mensen daar naar zullen kijken en zeggen dat dit een regering is die zich inzet om te investeren in openbare diensten, zoals de NHS, zoals scholen, zoals politie en het verspreiden van kansen in het hele land.”

Hij verdedigde ook een beslissing om een ​​verhoging van £ 20 per week af te bouwen voor universeel krediet dat is ingevoerd om de meest kwetsbaren tijdens de pandemie te ondersteunen.

Campagnevoerders zeggen dat het extra geld – dat ongeveer £ 1.000 per jaar waard is – voor sommige gezinnen het verschil heeft gemaakt tussen rondkomen en verder in armoede vervallen.

Maar Sunak vertelde de BBC dat de verhoging altijd bedoeld was om tijdelijk te zijn en dat de regering de armsten steunde met verhogingen van het National Living Loon en meer leerlingplaatsen.

Bekijk de reacties .