Vakantiebedrijven starten juridische stappen over reislijsten

Vakantiebedrijven starten juridische stappen over reislijstenGepubliceerd24 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie image copyrightGetty Images

Een groep toonaangevende reisorganisaties, waaronder Ryanair, BA, reisorganisatie Tui en Manchester Airports Group, heeft juridische stappen ondernomen tegen de regering vanwege haar reisbeperkingen.

Ze willen meer transparantie over hoe de overheid beslissingen neemt over Covid-reisregels.

Ze willen vooral weten hoe zij de Covid-dreiging in bestemmingslanden inschat.

De actie gaat door ondanks een versoepeling van de reisregels op vrijdag.

De chief executives van de betrokken groepen zeiden in een verklaring: “Britse consumenten moeten begrijpen hoe beslissingen worden genomen, zodat ze hun reis vol vertrouwen kunnen plannen. Daarom vragen we de regering om de gegevens en het advies te verstrekken die ten grondslag liggen aan haar besluitvorming. .”

Covid: Reizigers die terugkeren naar Engeland gewaarschuwd voor wachtrijen van zes uur op de luchthaven Boekingen stijgen na versoepeling Covid-quarantaineregels Covid-19: quarantaine op Amberlijst voor volledig gevaccineerde eindigt op 19 juli

De reisregels zorgen er nu voor dat vanaf 19 juli volledig gevaccineerde Britse inwoners die terugkeren uit landen met een zogenaamde amberlijst, die als een middelgroot risico worden beschouwd, niet langer in quarantaine hoeven te gaan bij aankomst in het VK.

Het verkeerslichtsysteem beoordeelt landen groen, oranje of rood op basis van hun Covid-risico.

Landen op de rode lijst hebben de strengste regels, met alleen Britse of Ierse onderdanen, of inwoners van het VK, die mogen terugkeren – en ze moeten betalen voor een verblijf van 10 dagen in een quarantainehotel van de overheid.

Er zijn nog maar een handvol “groene” bestemmingen, meestal kleinere eilanden, bijvoorbeeld Malta.

Grote vakantiebestemmingen, zoals Spanje, Griekenland, Frankrijk en de VS, blijven oranje.

Reisorganisaties klagen al lang dat ze weinig idee hebben hoe de overheid beslissingen neemt over reisregels.

De groep wil een bredere heropening van reizen.

Hun zaak, die gericht is tegen de minister van transport Grant Shapps, werd vrijdag gehoord bij het Hooggerechtshof van Londen.

De woordvoerder van het ministerie van Transport zei dat het verkeerslichtsysteem bedoeld was om het risico van nieuwe varianten te beheersen, en voegde eraan toe dat het ministerie geen commentaar kon geven op juridische procedures.

.