Toegang tot vaccins vergroot de kloof tussen rijke en arme landen

Toegang tot vaccins vergroot de kloof tussen rijke en arme landen

Door Andrew Walker
BBC World Service economie correspondent

Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightGetty Images

De economische vooruitzichten tussen rijke en arme landen zijn verder uiteengelopen vanwege hun verschillende toegang tot Covid-vaccins, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd.

In een nieuwe beoordeling van de mondiale vooruitzichten zegt het IMF dat de wereld steeds meer in twee blokken wordt opgesplitst.

Het heeft de groeiprognoses voor ontwikkelde economieën voor dit jaar, waaronder het VK, opgewaardeerd.

Maar de vooruitzichten voor veel ontwikkelingslanden zijn verslechterd.

Het IMF zegt dat er een scheiding is tussen die landen “die zich kunnen verheugen op verdere normalisering van de activiteit later dit jaar (bijna alle geavanceerde economieën) en landen die nog steeds te maken zullen krijgen met opnieuw opduikende infecties en stijgende Covid-dodentol”.

Volgens het rapport is in de rijke landen bijna 40% van de bevolking volledig gevaccineerd. In opkomende markteconomieën (de meer geavanceerde ontwikkelingslanden) is dat minder dan de helft, en slechts een “kleine fractie” in lage-inkomenslanden.

Voor de rijke landen samen wordt nu voorspeld dat de groei dit jaar met een half procentpunt sterker zal zijn. Maar er is een compenserende verlaging voor de rest van de wereld, waardoor de wereldwijde prognose voor 2021 ongewijzigd blijft op 6%. Volgend jaar is er een upgrade naar 4,9%.

Het IMF waarschuwt echter dat zelfs in landen met zeer lage besmettingsniveaus het economisch herstel niet verzekerd is zolang het virus elders circuleert.

Fed waarschuwt dat het pad van de economie afhangt van CovidBiden roept naties op om hun economieën te stimuleren

Een andere factor die de divergentie voedt, zijn de maatregelen die regeringen nemen om het economisch herstel te ondersteunen. Het rapport noemt het effect in de VS “aanzienlijk”.

Van de voorspelde herzieningen voor dit jaar is de grootste upgrade voor het VK naar 7,0%, dat nu ook de gezamenlijke snelste groei zal hebben van de leidende rijke landen van de G7 (samen met de VS) – hoewel dat volgt op een krimp vorig jaar dat was het diepste in die groep.

De Britse bondskanselier, Rishi Sunak, verwelkomde wat hij noemde “de positieve tekenen dat de economie sneller herstelt dan eerder werd verwacht”, maar hij erkende dat er nog uitdagingen in het verschiet liggen en zei dat de regering zich zou blijven richten op het beschermen en creëren van zoveel mogelijk banen als mogelijk.

Het rapport stelt dat internationale actie nodig is om de verschillen te verkleinen en de mondiale vooruitzichten te versterken. Het zegt dat de onmiddellijke prioriteit is om vaccins wereldwijd billijk in te zetten.

“Gecoördineerd, goed gericht beleid kan het verschil maken tussen een toekomst van duurzaam herstel voor alle economieën of een toekomst met steeds groter wordende breuklijnen – aangezien velen worstelen met de gezondheidscrisis terwijl een handvol de omstandigheden ziet normaliseren, zij het met de constante dreiging van hernieuwde opflakkeringen.” opstaan.”

Het rapport suggereert dat de inflatie – die in sommige landen is gestegen – in de meeste gevallen volgend jaar zal afnemen tot het niveau van vóór de pandemie. Het zou echter hardnekkiger kunnen zijn als mensen en bedrijven hogere inflatie gaan verwachten en anticiperend proberen de prijzen en lonen te verhogen.

.