Robinhood heeft een gedempt beursdebuut

Robinhood heeft een gedempt beursdebuut

Door Beth Timmins
BBC nieuws

Gepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightGetty Imagesimage captionOprichters Baiju Bhatt en Vlad Tenev hebben het handelsplatform opgezet terwijl ze op de universiteit waren.

Robinhood, de online broker met een missie om “financiën voor iedereen te democratiseren”, heeft een nederig debuut gemaakt op de Nasdaq-beurs.

Meer dan 49 miljoen aandelen ter waarde van $ 1,8 miljard werden verkocht in het eerste halfuur van de handel, maar de aandelen op het platform daalden vervolgens tot 12% voordat ze weer wat terrein wonnen.

Aandelen werden voor het eerst aangeboden op de openbare markten aan de onderkant van het doelbereik voor kopers.

De openingsprijs was $ 38 per aandeel.

Robinhood-baas: GameStop-aflevering ‘onaanvaardbaar’Verwarde beleggers overspoelen de samenleving van Robin HoodWaarom kleine beleggers zich opstapelen in aandelenhandel

Na de eerste dip klom het vervolgens op naar de huidige prijs van $ 36 – een daling van ongeveer 5%.

Hoewel het prijsaandelen in de buurt van de onderkant van zijn bereik opende, is het in Californië gevestigde bedrijf $ 32 miljard waard – waardoor het een van Amerika’s meest waardevolle bedrijven is die dit jaar naar de beurs is gegaan.

Het bereikte echter niet de waardering van $ 35 miljoen waarop het had gehoopt.

Het beursdebuut komt slechts enkele maanden nadat het verwikkeld was in een confrontatie tussen een nieuwe generatie particuliere beleggers en Wall Street-hedgefondsen.

Het is ongebruikelijk dat het bedrijf 20% tot 35% van zijn aandelen opzij zet voor zijn klanten bij het openbare marktdebuut op de New York Stock Exchange.

Dankzij de gebruiksvriendelijke interface was het een hit onder jonge beleggers die vanuit huis handelden tijdens door het coronavirus veroorzaakte beperkingen en de populariteit is de afgelopen 18 maanden enorm gestegen

Tijdens de pandemie stroomden gebruikers massaal naar het platform, waarbij het aantal accounts sinds januari verdubbelde tot 31 miljoen.

“We hebben Robin Hood niet gebouwd voor de rijken of mensen met tientallen jaren ervaring. We hebben het voor iedereen gebouwd. We zijn nederig om meer dan 22 miljoen mensen te dienen. En toch is er nog zoveel meer te doen”, CEO Vlad Tenev zei.

“Het bedrijf is een juggernaut geweest. Ze hebben een geweldig platform waarop ze kunnen bouwen”, zegt David Weild, voormalig vice-voorzitter van de Nasdaq en huidige CEO van investeringsbank Weild & Co.

afbeelding copyrightGetty Images

Kathleen Smith, mede-oprichter van bank Renaissance Capital, zei dat hun succes is omdat ze het “spannend hebben gemaakt om via hun app te handelen, en de andere makelaars zullen een inhaalslag moeten maken”.

“Ze lieten al zien toen ze daarmee begonnen, door commissievrije handel aan te bieden, het duurde niet lang voordat de rest van de concurrenten dit voorbeeld volgden – dus ze zijn een leider geweest in het verstoren van de ruimte”, legde ze uit.

Het bedrijf werd in 2013 gelanceerd door vrienden Vlad Tenev en Baiju Bhatt aan de Stanford-universiteit en heeft geprobeerd jonge investeerders aan te spreken door geen rekeningminima te eisen of commissies in rekening te brengen. De mediane leeftijd van de klant is 31.

Eerder dit jaar was het betrokken bij de GameStop-handelsbuzz, een van de belangrijkste platforms waarop particuliere beleggers konden handelen.

De omzet van Robinhood is in het kwartaal van maart verviervoudigd, dankzij de handelsmanie in de zogenaamde meme-aandelen. Maar het bracht ook een prijs met zich mee, waardoor het centraal stond in verschillende regelgevende onderzoeken.

De heer Tenev zei dat de situatie waarmee het bedrijf in januari werd geconfronteerd – toen financiële spanningen ertoe leidden dat bepaalde aandelenaankopen werden beperkt – “onaanvaardbaar voor ons was”. Wetgevers zeiden later dat de stap, die tot verontwaardiging leidde, vragen had opgeroepen over eerlijkheid op de financiële markten.

De handelsrazernij zag de prijs van GameStop-aandelen stijgen van minder dan $ 20 begin januari tot meer dan $ 350 in een kwestie van weken.

Vorige maand kreeg het bedrijf een boete van $ 70 miljoen opgelegd door een regelgevende instantie die zei dat het duizenden consumenten schade berokkende door middel van “valse en misleidende” communicatie.

In 2020 betaalde het bedrijf ook $ 65 miljoen aan America’s Securities and Exchange Commission voor misleidende klanten.

.