Plannen om online oplichterij aan te pakken onthuld

Plannen om online oplichterij aan te pakken onthuldGepubliceerd11 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

De regering heeft een plan geschetst om online oplichterij aan te pakken, waaronder het illegaal maken voor mensen om neprecensies te schrijven of te hosten.

Volgens de voorstellen zouden vooruitbetalingsregelingen zoals kerstspaarclubs het geld van klanten veilig moeten stellen.

Bedrijven die abonnementen aanbieden, moeten ook duidelijk maken waar consumenten zich voor aanmelden en hen in staat stellen om gemakkelijk op te zeggen.

Consumentenkampioen Welke? zei dat de plannen “snel moeten worden uitgevoerd”.

Rocio Concha, welke? directeur van beleid en belangenbehartiging, zei dat de pandemie zwakke punten in consumentenbescherming aan het licht had gebracht waardoor “gewetenloze bedrijven klanten konden uitbuiten”.

image copyrightGetty Imagesimage captionBedrijven zullen worden verhinderd klanten te manipuleren om meer uit te geven dan ze willen

Volgens de voorstellen van de regering zouden regelgevers hulp krijgen bij het uitroeien van tactieken die worden gebruikt om mensen te manipuleren die online naar goederen en diensten zoeken.

Dit omvat het straffen van bedrijven die consumenten misleiden om meer uit te geven dan ze willen, en “negatieve duwtjes” – wanneer bedrijven betalen om hun product hoog op de website van een handelaar te krijgen, terwijl ze verbergen dat ze ervoor hebben betaald.

De regering zei dat haar wetgeving inzake vooruitbetalingen schandalen zoals Farepak zou voorkomen, waarbij tienduizenden mensen alles verloren wat ze hadden gespaard voor Kerstmis toen het bedrijf in 2006 failliet ging.

Voor de gebruikte auto- en woningverbeteringssectoren waar consumenten vaak grote eenmalige aankopen doen, zal de overheid het voor bedrijven verplichten om deel te nemen aan arbitrage of bemiddeling bij geschillen over een transactie, zodat klachten van consumenten niet door de rechter worden gesleept .

Voor velen van ons is het bijna een tweede natuur geworden om een ​​beoordelingssite te controleren voordat ze alles kopen of boeken, van restaurants tot vakantieaccommodaties of handelaars. Recensies zijn belangrijk, en daarom is er een hele industrie ontstaan ​​die mensen betaalt om nep-positieve recensies te produceren.

De regelgever maakt al een tijdje lawaai over pogingen om de maatregelen tegen te gaan, maar nu wil de regering de regels aanscherpen en het illegaal maken om iemand te betalen om een ​​neprecensie te schrijven of te hosten. Het raken van de hostsites en het bedrijf dat wordt beoordeeld, is de gemakkelijkere en potentieel effectievere manier om het probleem aan te pakken, in plaats van een grap te maken met individuele beoordelingen die naar voren komen.

De moeilijkheid zal, zoals altijd, de handhaving zijn, omdat regelgevers altijd een inhaalslag maken. Nieuwe tanden voor de Mededingings- en Marktautoriteit zullen helpen, maar kunnen de consument nooit volledige bescherming bieden.

‘Cowboybouwers zijn niet welkom’

Zakensecretaris Kwasi Kwarteng zei dat de regering “bedrijven het vertrouwen geeft dat ze op eerlijke voorwaarden concurreren, en het vertrouwen van het publiek dat ze een goede deal krijgen”.

Paul Scully, minister van Consumentenzaken en Kleine Zaken, voegde hieraan toe: “Als consumenten afstand doen van hun zuurverdiende geld, hebben ze het volste recht om te verwachten dat ze waar voor hun geld krijgen. Cowboybouwers zijn niet welkom in het 21e-eeuwse Groot-Brittannië.”

De voorstellen van de regering maken deel uit van een nieuwe raadpleging over de hervorming van het mededingings- en consumentenbeleid om de Autoriteit voor Mededinging en Markten (CMA) meer bevoegdheden te geven om oplichting door consumenten en slechte handelspraktijken aan te pakken.

De regering zei dat er zwaardere straffen zouden komen voor degenen die de wet overtreden, met nieuwe bevoegdheden voor de CMA om boetes op te leggen tot 10% van de wereldwijde omzet van een bedrijf.

image copyrightGetty Imagesimage captionDe nieuwe wetgeving maakt het illegaal voor mensen om neprecensies achter te laten

Andere straffen die de CMA zou kunnen afdwingen, zijn onder meer het diskwalificeren van bedrijfsleiders die valse verklaringen afleggen aan de regelgever en het kunnen blokkeren van zogenaamde “killer-acquisities”, waarbij grote bedrijven potentiële rivalen oppakken voordat ze nieuwe diensten of producten kunnen lanceren.

De CMA zal de consumentenwetgeving rechtstreeks kunnen handhaven, in plaats van een gerechtelijke procedure te moeten doorlopen, aldus de regering.

De waakhond zal ook worden verplicht om regelmatig rapporten over de concurrentiesituatie op te stellen in het kader van de plannen om te kijken naar de levendigheid van de concurrentie op de Britse markten.

.