Personeelstekorten: waar zijn alle arbeiders gebleven?

Personeelstekorten: waar zijn alle arbeiders gebleven?

Door Evan Davis
Presentator, Radio 16.00 uur

Gepubliceerd52 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeldonderschrift De baas van Youngs Transportation zegt dat een tekort aan vrachtwagenchauffeurs wordt verergerd door een tekort aan testvakken voor chauffeursopleidingen.

Het komt niet vaak voor dat economieën worden geconfronteerd met de ontwrichting die we het afgelopen jaar hebben doorgemaakt, en niemand van ons zou verbaasd moeten zijn dat het even duurt voordat de arbeidsmarkt tot rust komt.

Maar sommigen vragen zich af of Covid een historische herbalancering van de macht tussen de bazen en de arbeiders teweegbrengt.

Niemand die bij zijn volle verstand is, zou Covid vergelijken met de Zwarte Dood, die in de 14e eeuw genoeg van de beroepsbevolking wegvaagde om boerenarbeid schaars te maken, met als resultaat dat de lonen op de boerderij met enkele tientallen procenten stegen in de volgende jaar. Covid heeft de werkgelegenheid zeker niet op zo’n directe manier verstoord.

Maar pandemieën kunnen sociale en economische veranderingen versnellen. Vooral het afgelopen jaar heeft Covid veel buitenlandse werknemers in het VK ertoe aangezet om naar huis terug te keren om de boel uit te zitten. We kunnen er niet zeker van zijn dat iedereen ervoor zal kiezen om terug te komen.

Anna Janczuk, de oprichter van een grote Poolse gemeenschapsorganisatie in Ealing, West-Londen, vertelde me dat de meeste van haar goede vrienden terug naar Polen waren verhuisd: “Wat ze waarderen is het nauwe contact met hun familie. Ze heroverwogen hun keuzes en prioriteiten.”

Voeg daar de Brexit aan toe en de oude veronderstelling dat bedrijven gewoon extra mensen uit Oost-Europa kunnen inhuren om eventuele hiaten op te vullen, is niet langer vanzelfsprekend.

Banen in de buitenwijken

Anekdotisch heeft Covid er ook toe geleid dat meer dan een paar mensen zijn gaan nadenken over wat voor hen belangrijk is en eerder met pensioen zijn gegaan of hun baan hebben verlaten om een ​​eigen bedrijf te starten. De economische “inactiviteit” is tijdens de pandemie gestegen, zoals blijkt uit gegevens van het Office for National Statistics.

Dit zijn allemaal ontwikkelingen die het leven van werkgevers moeilijker maken, die dus zouden verwachten meer te betalen om de werknemers te vinden die ze nodig hebben – niet alleen voor de pandemie, noch voor de pingdemie, maar voor altijd.

image sourceGetty Imagesimage captionEconoom Minouche Shafik zegt dat verlof mensen in bestaande banen hield, waardoor verhuizingen naar de banen van de toekomst werden vertraagd.

James Reed, voorzitter van Reed, een van de grootste wervingssites van het VK, vertelde het PM-programma van Radio 4 dat de salarissen voor banen in de horeca en catering met 18% waren gestegen ten opzichte van de banen die op hun sites werden geadverteerd, en 14% voor alle banen die £ 25.000 betaalden. of minder.

Geen wonder dat mensen hebben gesuggereerd dat in een post-Brexit, post-Covid-wereld, de macht van de werknemer terug is.

Er is echter nog een andere theorie over wat er aan de hand is: dat we ons gewoon in een tijdelijke postpandemische sleur bevinden en dat de normale dienstverlening spoedig zal worden hervat. Hierdoor zijn we nog niet bekomen van de roet in het eten die Covid in de dagelijkse werking van onze arbeidsmarkt heeft gegooid.

Het argument luidt als volgt: de pandemie heeft het tapijt van bepaalde soorten activiteiten getrokken, terwijl de vraag elders is toegenomen. Het heeft de vraag naar banen in de detailhandel verlegd naar bijvoorbeeld online winkelen en bezorgen; het heeft banen van broodjeszaken in het centrum gehaald en naar de buitenwijken gebracht waar je mensen vindt die thuis werken.

Vrachtwagenchauffeur ‘perfecte storm’ veroorzaakt schapgaten Werkgevers vrezen groter tekort aan vaardigheden

Volgens barones Minouche Shafik, voormalig vice-gouverneur van de Bank of England, was dit het bewijs van een K-vormig herstel.

“Sommige sectoren groeien snel en hebben mensen nodig – andere sectoren zijn in verval en zullen waarschijnlijk de mensen die ze tijdens de pandemie zijn kwijtgeraakt, niet opnieuw aannemen”, zei ze. “Verlof hield mensen in hun huidige baan, in plaats van mensen in staat te stellen te verhuizen naar waar de banen in de toekomst zouden zijn.”

Historische spil?

Hoewel er ongewoon grote veranderingen zijn opgetreden in de werkpatronen, is het gemakkelijk te geloven dat het verlof de arbeidsmarkt het grootste deel van het afgelopen jaar heeft stilgelegd. De normale radertjes die stervende banen in nieuwe veranderen, zijn in een plakkerige siroop gegooid die alles heeft vertraagd.

In een gewoon jaar zou je kunnen verwachten dat ongeveer een op de tien werknemers van baan verandert, en veel meer voor jongeren onder de dertig.

Wie weet hoeveel mensen die misschien zijn verhuisd, vonden dat het in 2020 beter was om krap in een baan te zitten – zelfs voor slechts 80% van het normale loon in de Job Retention Scheme – dan het risico te nemen en ergens anders heen te gaan?

image caption De grote Poolse gemeenschap van Londen was de aanzet tot de opening van voedselwinkels, maar veel mensen keerden terug naar huis tijdens de pandemie.

Als dit verhaal klopt, betekent dit dat er tekorten zullen zijn in de groeiende sectoren, die het personeel niet kunnen krijgen, terwijl werknemers hun tijd afwachten voordat ze verder gaan.

Op dit moment denk ik dat het logisch is om aan te nemen dat dit is wat er gebeurt: tenzij er een grote permanente verandering in migratie komt, zijn we nu gewoon in de pijn van een pandemische exit, in plaats van een historische spil richting arbeid.

Het voorbeeld van Covid-verstoring dat me het meest trof, was een bezoek aan transportbedrijf Youngs Transportation and Logistics in Purfleet, Essex, waar ik met directeur Rob Hollyman sprak over het tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

Hij vertelde me dat er al lang een tekort aan chauffeurs is. Maar op dit moment, terwijl het slechts twee weken duurt om te trainen, is er een door Covid veroorzaakte achterstand van testslots. Dus zelfs als iemand de vergunning wilde halen, moest hij wachten.

We zouden nog steeds kunnen vaststellen dat er een permanente gevolgen van de pandemie is – er kan zelfs een verandering zijn in het politieke klimaat rond lonen en voorwaarden.

Maar alles wat we nu weten, is dat het een hobbelige oude tijd is daar, terwijl werknemers en werkgevers hun draai vinden.

.