Nord Stream 2: VS en Duitsland bereiken deal over controversiële Russische gaspijpleiding

Nord Stream 2: VS en Duitsland bereiken deal over controversiële Russische gaspijpleidingGepubliceerd30 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightReutersafbeelding bijschriftDe Fortuna is een pijpenlegger die werkt aan het Nord Stream 2-project

De VS zegt een deal te hebben gesloten met Duitsland om te voorkomen dat Rusland zijn Nord Stream 2-gaspijpleiding gebruikt als politiek hefboomeffect op Europa.

De bijna volledige pijpleiding van 1.230 km (764 mijl) onder de Oostzee zal de Russische gasexport naar Duitsland verdubbelen.

De Amerikaanse functionaris Victoria Nuland zei dat het “een slechte pijpleiding” was, maar zei dat de deal sancties voorzag tegen Moskou als het Oekraïne zou proberen te chanteren.

Oekraïne zegt dat de Nord Stream 2-pijpleiding zijn veiligheid bedreigt.

Het land bestrijdt sinds 2014 door Rusland gesteunde separatisten in het oosten. Rusland annexeerde in 2014 ook het Krim-schiereiland van Oekraïne. Kiev vreest een grootschalige Russische invasie zodra Nord Stream 2 volledig operationeel is.

Oekraïne dreigt ook ongeveer $ 3 miljard (£ 2,2 miljard) per jaar aan doorvoervergoedingen voor gas te verliezen.

Polen verzet zich ook tegen de pijpleiding, die van Vyborg in Rusland onder de Baltische Zee naar Lubmin in Duitsland loopt. Polen zegt dat het project van 10 miljard dollar de veiligheid van Midden- en Oost-Europa bedreigt.

Rusland ontkent dit en beschrijft het project als commercieel gunstig voor alle betrokkenen.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst tussen de VS en Duitsland krijgt Oekraïne $ 50 miljoen aan groene energietechnologiekredieten en een garantie voor terugbetaling van de gastransitvergoedingen die het zal verliezen door tot 2024 door de pijpleiding te worden omzeild, volgens de Associated Press.

In mei zag de regering van de Amerikaanse president Joe Biden af ​​van sancties tegen een bedrijf dat de pijpleiding aanlegde, ondanks hevig verzet van de Republikeinse wetgevers.

Het Witte Huis van Biden is tegen de pijpleiding, maar analisten zeggen dat hij terughoudend is om een ​​trans-Atlantische breuk met Duitsland te riskeren in een tijd waarin hij probeert contact te leggen met Europese bondgenoten.

Net als zijn reeds operationele twin Nord Stream, zal de nieuwe pijpleiding een capaciteit hebben van 55 miljard kubieke meter gas per jaar naar Europa.

.