Nissan kondigt grote uitbreiding elektrische auto’s in het VK aan

Nissan kondigt grote uitbreiding van elektrische auto’s in het VK aanGepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightPA Media

Nissan heeft een belangrijke uitbreiding aangekondigd van de productie van elektrische voertuigen in zijn autofabriek in Sunderland, wat 1.650 nieuwe banen zal opleveren.

De Japanse autofabrikant zegt dat het zijn volledig elektrische model van de nieuwe generatie op de locatie zal bouwen.

Zijn partner, Envision AESC, zal ook een nieuwe fabriek voor elektrische batterijen bouwen.

De nieuwe hub voor elektrische voertuigen, gelanceerd met een investering van £ 1 miljard, zal ook duizenden banen in de Britse toeleveringsketen ondersteunen.

Van die £ 1 miljard zei Nissan dat het tot £ 423 miljoen zou investeren om een ​​volledig elektrische auto van de nieuwe generatie in het VK te produceren, voortbouwend op het succes van zijn bestaande elektrische auto, de Leaf.

De productie van het nieuwe model zal 909 nieuwe banen creëren en meer dan 4.500 in de Britse toeleveringsketen.

Andere productielocaties zijn nog niet bevestigd. Meer details over het nieuwe voertuig zullen dichter bij de lanceringsdatum van de auto worden vrijgegeven.

De nieuwe gigafabriek van Envision zal uiteindelijk batterijen leveren om tot 100.000 elektrische Nissan-voertuigen per jaar van stroom te voorzien. Het zal 750 nieuwe banen creëren en 300 bestaande rollen veiligstellen.

Het is te hopen dat de nieuwe fabriek op tijd operationeel zal zijn voor 2024, wanneer het niveau van in het VK gemaakte componenten in auto’s die in het VK worden geproduceerd, moet gaan stijgen, in overeenstemming met de voorwaarden van de handelsovereenkomst van het VK met de EU.

Het merendeel van de door Nissan in Sunderland geassembleerde auto’s wordt in de EU verkocht.

Autosector roept op tot miljoenen extra oplaadpunten VK kan achterblijven in elektrische autorace

Premier Boris Johnson zei: “De aankondiging van Nissan om zijn volledig elektrische voertuig van de nieuwe generatie in Sunderland te bouwen, naast een nieuwe gigafabriek van Envision-AESC, is een groot blijk van vertrouwen in het VK en onze hoogopgeleide werknemers in het noordoosten .

“Voortbouwend op meer dan 30 jaar geschiedenis in het gebied, is dit een cruciaal moment in onze elektrische voertuigrevolutie en het veiligstellen van de toekomst voor de komende decennia.

“Verbintenissen als deze illustreren ons vermogen om honderden groene banen te creëren en de Britse industrie een boost te geven, terwijl we mensen ook in staat stellen om op een betaalbare en duurzame manier te reizen, zodat we onze bijdragen aan klimaatverandering kunnen elimineren.”

De overheid draagt ​​bij in de kosten van de uitbreiding, maar een precies bedrag is niet bekendgemaakt.

Het nieuws dat Nissan honderden miljoenen ponden pompt in een enorme uitbreiding van de productie van elektrische auto’s in het VK, is een enorme stimulans voor het noordoosten en de Britse auto-industrie als geheel. Dit zijn langetermijninvesteringen die duizenden banen zullen opleveren. De premier en minister van Zaken, Kwasi Kwarteng, zal aanwezig zijn in de fabriek en zal graag reageren op critici die zeggen dat het VK achterop raakt bij de Europese rivalen bij het veiligstellen van de allerbelangrijkste productiecapaciteit voor batterijen, die als essentieel wordt beschouwd als een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s in 2030 nadert.

Maar temidden van de euforie, een paar ontnuchterende feiten. Volgens schattingen van de industrie ligt het VK momenteel op koers om tegen 2025 minder dan een tiende van de batterijproductiecapaciteit van Duitsland te hebben. Vanaf 2024, onder de voorwaarden van de Brexit-deal tussen het VK en de EU, zal het percentage componenten dat binnen de Het VK of de EU begint te stijgen als in het VK geassembleerde auto’s tarieven moeten vermijden bij export naar de EU – waar de meeste Nissans worden verkocht. Als je geen batterij-industrie hebt, heb je ook geen auto-industrie.

Hoewel de precieze details niet zijn bekendgemaakt, wordt aangenomen dat de regering tientallen miljoenen ponden heeft bijgedragen aan de geschatte £ 500 miljoen kosten van het project. De premier zal beweren dat het twee gewaardeerde economische vogels – decarbonisatie en nivelleren – in één klap doodt. Werknemers, vakbonden en lokale politici in het noordoosten zullen het als goed besteed beschouwen. Maar experts uit de industrie zijn duidelijk: dit moet de eerste van vele van dergelijke investeringen zijn als het VK de grootste revolutie in autotechnologie wil bijhouden sinds ze zijn uitgevonden.

Eerder deze week zei een rapport in opdracht van de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) dat er een reeks fabrieken die batterijen voor elektrische auto’s produceren in het VK moeten worden gebouwd om de toekomst van de auto-industrie van het land veilig te stellen.

De SMMT zei dat de regering een “bindend doel” van 60 gigawattuur aan batterijcapaciteit zou moeten aankondigen tegen 2030.

De in opdracht van SMMT uitgevoerde studie, geschreven door beleids- en onderzoeksbureau Public First, riep ook op tot de installatie van ten minste 2,3 miljoen oplaadpunten in het hele land vóór het einde van het decennium.

Dit is bedoeld om bestuurders – met name degenen die thuis geen off-road parking hebben – vertrouwen te geven om te investeren in emissievrije voertuigen.

.