M&S waarschuwt voor hogere prijzen en minder keuze in Noord-Ierland

M&S waarschuwt voor hogere prijzen en minder keuze in Noord-IerlandGepubliceerd8 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenVerwante onderwerpenEU-VK post-Brexit handelsovereenkomst image copyrightPA

Marks & Spencer-voorzitter Archie Norman heeft gewaarschuwd dat klanten in Noord-Ierland te maken zullen krijgen met hogere prijzen en minder keuze als de huidige EU-douaneregels later dit jaar van kracht worden.

De heer Norman zei dat de huidige “zinloze” controles met de Republiek Ierland “bedreigend” waren voor zijn activiteiten.

Hij zei dat de handel in Noord-Ierland even problematisch zou kunnen zijn als de huidige lichte exportcontroles eindigen.

De retailer is een grote werkgever in Ierland, met meer dan 4.000 medewerkers.

Het VK heeft de Europese Unie verlaten, maar volgens het protocol is Noord-Ierland nog steeds onderdeel van de interne markt voor goederen van de EU.

Op dit moment worden supermarkten die producten vanuit Groot-Brittannië daarheen sturen, slechts met lichte controles geconfronteerd, onder een zogenaamde “respijtperiode” die sommige van de nieuwe processen vertraagde. Dat loopt eind september af.

In een brief aan Brexit-minister Lord Frost zei de heer Norman dat de huidige douaneregelingen van de EU “totaal ongeschikt zijn en nooit zijn ontworpen voor een moderne toeleveringsketen van vers voedsel tussen nauw met elkaar verweven handelspartners”.

“Uiteindelijk is er voor de consumenten in Noord-Ierland geen ander resultaat dan hogere prijzen, gezien de inflatoire druk die de regelgeving op retailers uitoefent”, schreef de heer Norman.

“In staat zijn om de show op de weg te houden, laat staan ​​te groeien, zal een hele uitdaging zijn”, voegde hij eraan toe.

Wat is het Noord-Ierse Protocol? DUP stelt zeven tests voor NI Brexit-dealM&S markeert 50 jaar handel in Belfast

De heer Norman zei dat M&S ​​een van de grootste in het Verenigd Koninkrijk gevestigde retailers is die actief is in Ierland als geheel en een “onevenredige rol” speelt in Noord-Ierland.

“Ons marktaandeel in Noord-Ierland is bijna het dubbele van ons marktaandeel op het vasteland van het VK. Dit weerspiegelt deels onze geschiedenis als de enige grote Britse retailer die door de Troubles continu handelde en investeerde”, zei hij.

“Onze inzet en betrokkenheid bij de mensen en gemeenschappen van Noord-Ierland blijft sterk. We zijn ook een belangrijke werkgever en investeerder met meer dan 4.000 mensen die rechtstreeks bij M&S in dienst zijn en nog veel meer in onze toeleveringsketen.”

Hij voegde eraan toe dat M&S ​​vorig jaar meer dan £ 10 miljoen heeft geïnvesteerd in het bedrijf in Noord-Ierland.

De problemen die worden veroorzaakt door de huidige douaneregelingen, waarbij Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de interne markt van de EU terwijl de rest van het VK is vertrokken, waren echter “zeer bedreigend voor ons bedrijf”, zei hij.

Papierwerk fouten

De EU heeft gezegd dat een tijdelijke veterinaire overeenkomst in Zwitserse stijl voor Noord-Ierland, waarin het VK de EU-agrovoedingsregels blijft volgen, een oplossing zou kunnen zijn, maar het is door het VK afgewezen.

In zijn brief zei de heer Norman dat hij begreep waarom de Britse regering “niet gunstig gezind” was met deze oplossing, hoewel hij eraan toevoegde dat dit “veruit de beste manier was om tot een soepele handelsstroom te komen”.

Ongeacht dit, voegde hij eraan toe, zouden veel problemen kunnen worden opgelost door de bereidheid om “triviale” fouten in het papierwerk over het hoofd te zien en inspanningen om een ​​”trusted trader”-schema op te zetten.

“Elke regeling zou moeten beginnen op basis van het feit dat we bereid zijn om de EU-normen te volgen voor producten die naar Noord-Ierland gaan”, zei hij.

“Het debat gaat niet over het voldoen aan normen, dit gaat over wat we moeten doen om te laten zien dat we compliant zijn.”

Nummer 10 zei dat de brief van de heer Norman een “sterke waarschuwing” was voor “de fundamentele problemen met het protocol”.

“Daarom moeten we deze problemen dringend aanpakken, om ervoor te zorgen dat de levens van mensen in Noord-Ierland zo min mogelijk worden verstoord, zoals het protocol zelf bedoeld had”, voegde het eraan toe.

Zij is van plan om later details te geven over haar benadering van het Noord-Ierse Protocol.

.