Modegigant H&M ziet de verkoop in China dalen na de boycot van Xinjiang

Modegigant H&M ziet de verkoop in China dalen na de boycot van XinjiangGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Imagesafbeelding bijschriftH&M kreeg te maken met een terugslag in China over de weigering om Xinjiang-katoen te gebruiken

De Zweedse modegigant H&M zag zijn verkoop in China inzakken, maanden nadat het het doelwit werd van een Chinese boycot.

H&M was een van de merken die bezorgdheid uitten over vermeende mensenrechtenschendingen tegen Oeigoerse moslims in de Chinese provincie Xinjiang.

De verklaring leidde ertoe dat beroemdheden de banden met het merk en e-commerceplatforms verbreken om H&M te laten vallen.

De omzetdaling kwam zelfs toen de wereldwijde activiteiten van H&M weer winst maakten toen de impact van de pandemie afnam.

China was vorig jaar goed voor ongeveer 5% van de omzet van de retailgroep en is een van de grootste leveranciers.

De omzet van H&M in China daalde in het tweede kwartaal van 2021 met 23% in lokale valuta, vergeleken met dezelfde tijd vorig jaar.

“Met betrekking tot China blijft de situatie complex. Verder verwijzen we naar wat we eerder hebben gezegd”, zei Chief Executive Helena Helmersson, terwijl H&M voor het eerst de impact van de boycot kwantificeerde.

Dat kwam toen ‘s werelds op een na grootste moderetailer een sterker dan verwachte winst voor belastingen van $ 420 miljoen (£ 305 miljoen) voor het kwartaal rapporteerde, na een verlies in dezelfde periode in 2020.

Nike-baas verdedigt bedrijf bedrijf in China Katoenverbod is zelfvernietigend, zegt China tegen H&MNike, H&M confronteert China met woede over Xinjiang-katoen Waarom werd H&M in China geboycot?

Verschillende westerse merken, waaronder H&M en Nike, kregen onlangs te maken met een terugslag van Chinese shoppers nadat de bedrijven hun bezorgdheid hadden geuit over het vermeende gebruik van Oeigoerse dwangarbeid bij de katoenproductie.

In maart werd H&M verwijderd uit het Chinese online retailplatform Tmall en de appstores van binnenlandse telefoonfabrikanten nadat het zijn bezorgdheid had geuit over het vermeende gebruik van Oeigoerse dwangarbeid bij de katoenproductie.

Maar later in maart zei H&M dat het toegewijd was aan het herwinnen van het vertrouwen van klanten en partners in China en dat zijn toewijding aan het land sterk bleef.

Vorige week maakte de baas van Nike, dat ook te maken kreeg met een boycot in China, een stevige verdediging van de sportkledinggigant in het land.

Chief executive John Donahoe zei: “Nike is een merk dat van China en voor China is” in antwoord op een vraag over concurrentie van Chinese merken.

De heer Donahoe maakte de opmerkingen tijdens een discussie over Nike’s winst in het vierde kwartaal, waaruit bleek dat de inkomsten waren verdubbeld tot een beter dan verwachte $ 12,3 miljard (£ 8,8 miljard) voor de drie maanden tot eind maart.

Wat is Xinjiang en wie zijn de Oeigoeren? Xinjiang, de grootste regio van China, produceert ongeveer een vijfde van ‘s werelds katoen. In theorie een autonome regio, maar in werkelijkheid geconfronteerd met beperkingen die de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen Miljoenen Chinese Oeigoeren, een moslimminderheid die zichzelf cultureel en etnisch dicht bij Centraal-Aziatische landen ziet, wonen in Xinjiang. In de afgelopen decennia hebben massale migratie van Han-Chinezen ( China’s etnische meerderheid) naar Xinjiang heeft de spanningen met Oeigoeren aangewakkerd, die op sommige punten zijn uitgemond in dodelijk geweld. Dit heeft geresulteerd in een massale veiligheidsrepressie en een uitgebreid staatstoezichtprogramma, dat volgens critici de Oeigoerse mensenrechten schenden. China zegt dat dergelijke maatregelen nodig zijn om separatisme en terrorisme te bestrijden Oeigoeren zijn vastgehouden in kampen waar beschuldigingen van marteling, dwangarbeid en seksueel misbruik naar voren zijn gekomen. China heeft deze beweringen ontkend en zegt dat de kampen “heropvoedingsfaciliteiten” zijn die erop gericht zijn Oeigoeren uit de armoede te halen

In maart legde een groep westerse landen sancties op aan functionarissen in China wegens mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren.

De sancties werden ingevoerd als een gecoördineerde inspanning van de Europese Unie, het VK, de VS en Canada.

In december publiceerde de BBC een onderzoek op basis van nieuw onderzoek waaruit bleek dat China honderdduizenden minderheden, waaronder Oeigoeren, dwong tot handenarbeid in de katoenvelden van Xinjiang.

mediabijschriftDe video die Oeigoerse model Merdan Ghappar filmde in het detentiesysteem van China.