Inflatie: gebruikte auto’s en voedsel stuwen de Amerikaanse prijzen omhoog

Inflatie: Gebruikte auto’s en voedsel stuwen de prijzen in de VS omhoogGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

De prijzen in de VS stegen in juni opnieuw, gedreven door de stijgende kosten van gebruikte auto’s en voedsel.

De consumentenprijzen stegen in de 12 maanden tot eind juni met 5,4%, tegen 5% een maand eerder.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid is dit de grootste stijging in twaalf maanden sinds augustus 2008.

De inflatie, die de snelheid meet waarmee de kosten van levensonderhoud stijgen, is gestegen naarmate de economie weer opengaat na de lockdowns van het coronavirus.

Het heeft de vrees aangewakkerd dat de prijzen te snel stijgen, wat de Federal Reserve ertoe zou kunnen aanzetten om de rentetarieven op te drijven of de steun voor een pandemie eerder dan verwacht terug te trekken.

De dinsdag vrijgegeven cijfers waren hoger dan de verwachtingen van analisten.

Fed waarschuwt dat het pad van de economie afhankelijk is van Covid

Sommige economen en de Federal Reserve zeggen echter dat de inflatiedruk tijdelijk zal zijn.

Gebruikte voertuigen waren goed voor een derde van de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) in juni, zei het ministerie van Arbeid dinsdag.

Maar de prijzen weerspiegelden ook een bredere stijging van de consumentenvraag naarmate de beperkingen versoepelden, waarbij de kosten van maaltijden in restaurants en cafés, hotelovernachtingen en vliegtickets alle vorige maand stegen.

Wat is inflatie?

Inflatie is de snelheid waarmee de prijzen voor goederen en diensten stijgen.

Het is een van de belangrijkste maatstaven voor financieel welzijn, omdat het van invloed is op wat consumenten voor hun geld kunnen kopen. Als er inflatie is, gaat geld niet zo ver.

Het wordt uitgedrukt als een procentuele stijging of daling van de prijzen in de loop van de tijd. Als de inflatie voor de prijs van een liter benzine bijvoorbeeld 2% per jaar is, moeten automobilisten 2% meer uitgeven aan de pomp dan 12 maanden eerder.

En als de lonen de inflatie niet bijhouden, daalt de koopkracht en de levensstandaard.

Lees hier meer over inflatie – en waarom het belangrijk is -.

Door de kosten van energie en voedsel weg te halen, die volatieler kunnen zijn, steeg de ‘kern’-CPI met 4,5% op jaarbasis.

De prijsstijgingen waren “wijdverbreid omdat de ontketende opgekropte vraag groter was dan het verminderde aanbod”, zei Kathy Bostjancic van Oxford Economics.

“We denken dat dit de piek in de jaarlijkse inflatie zal zijn”, voegde ze eraan toe.

Experts wezen er ook op dat de prijzen ook kunnen stijgen vanwege tijdelijke factoren zoals knelpunten in de toeleveringsketen en een wereldwijd tekort aan halfgeleiders naarmate de productie toeneemt.

John Leiper, chief investment officer bij Tavistock Wealth, zei dat de stijging van de gerapporteerde inflatie grotendeels te wijten was aan “stijgingen van grondstoffen en groothandelsprijzen” en “heropeningsgerelateerde knelpunten”.

Maar hij zei dat als deze druk eenmaal is opgelost, de inflatie weer naar beneden zou moeten drijven.

De inflatie overtreft momenteel de doelstelling van de Federal Reserve van 2%, wat de vrees doet toenemen bij beleggers dat de rente wellicht sneller moet worden verhoogd dan verwacht om de boel af te koelen.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft erop aangedrongen dat prijsstijgingen te wijten zijn aan een hogere vraag naarmate de economie weer opengaat, maar heeft onlangs erkend dat er een risico bestaat op stijgingen op langere termijn.

Uit de notulen van recente vergaderingen van de centrale bank die vorige week zijn vrijgegeven, blijkt dat de meeste van haar functionarissen vinden dat ze bereid moeten zijn om te handelen als die risico’s zich voordoen.

Kristalina Georgieva, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde vorige week ook dat de stijgende inflatie langer zou kunnen duren dan verwacht.

Voor degenen onder ons die zich de jaren zeventig en begin jaren tachtig kunnen herinneren, klinkt 5,4% misschien niet zo slecht. De Amerikaanse CPI-inflatie bedroeg op een gegeven moment bijna 15% en in Groot-Brittannië was de piek bijna 27%.

Maar sindsdien zijn we gewend geraakt aan veel gematigder prijsstijgingen. Mensen geven er de voorkeur aan op die manier en een aanhoudende inflatie van 5% of meer wordt in veel landen, waaronder de VS, als een probleem beschouwd.

Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de centrale vraag of het? zullen worden volgehouden.

Er is zeker een sterke bijdrage van wat “basiseffecten” worden genoemd. De energieprijzen werden een jaar geleden door de pandemie naar beneden gedreven, maar zijn nu weer op een normaler niveau. De nieuwe cijfers laten een stijging van de benzine met 45% zien. Dat gold ook voor de prijs van gebruikte auto’s en vrachtwagens. Verhogingen op die schaal zullen niet worden volgehouden.

Maar verstoringen van de bevoorrading en mensen die het geld gebruiken dat ze misschien niet hebben kunnen uitgeven, kunnen de inflatoire druk een tijdje hoog houden. Tot dusver hebben Fed-functionarissen echter gesuggereerd dat ze verwachten dat het van voorbijgaande aard zal zijn, met een inflatie die volgend jaar en daarna waarschijnlijk dicht bij hun doel zal liggen (2%, zij het voor een andere prijsindex).

.