Hoe uw rijstijl vroege tekenen van de ziekte van Alzheimer kan onthullen

Hoe uw rijstijl vroege tekenen van de ziekte van Alzheimer kan onthullen

Door Chris Baraniuk
Technology of Business verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightRoe Labimage captionSayeh Bayat, promovendus aan de Universiteit van Toronto zegt dat patronen die worden gedetecteerd in het autorijden veel gezondheidsinformatie kunnen onthullen

Het rijgedrag van iedereen verandert naarmate ze ouder worden. Maar voor sommige mensen ontstaan ​​subtiele verschillen in de manier waarop ze een voertuig besturen, waarvan wetenschappers zeggen dat ze verband houden met de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.

In een experiment om erachter te komen of deze rijverschillen kunnen worden gedetecteerd met behulp van GPS-apparatuur (Global Positioning System) voor locatiebepaling, stemde een groep 65-plussers in de staat Washington in de VS ermee in hun rijgedrag een jaar lang nauwlettend te laten volgen.

Wat de onderzoekers wilden weten, was of alleen al het bestuderen van de rijgewoonten van deze groep het begin van de ziekte zou kunnen onthullen – zonder de noodzaak van invasieve of dure medische procedures.

Na 365 dagen de informatie te hebben verzameld, zijn ze ervan overtuigd dat het zou kunnen.

Van de 139 mensen die bij het onderzoek betrokken waren, hadden medische tests al aangetoond dat ongeveer de helft van hen een zeer vroege of “preklinische” ziekte van Alzheimer had. De andere helft niet. Analyse van hun rijgedrag onthulde waarneembare verschillen tussen de twee groepen.

In het bijzonder hadden mensen met preklinische Alzheimer de neiging langzamer te rijden, abrupte veranderingen aan te brengen, minder ‘s nachts te reizen en in totaal minder kilometers te registreren. Ze bezochten ook een kleinere verscheidenheid aan bestemmingen tijdens het rijden, waarbij ze zich aan iets meer beperkte routes hielden.

image copyrightGetty Imagesimage captionBij de ziekte van Alzheimer is een vroege diagnose van cruciaal belang en een MRI-scan is momenteel een van de beste manieren om dit te doen

“Hoe mensen zich verplaatsen in hun dagelijkse omgeving, variërend van de plaatsen die ze bezoeken tot hoe ze rijden, kan ons veel vertellen over hun gezondheid”, zegt Sayeh Bayat, een promovendus aan de Universiteit van Toronto, die het onderzoek leidde.

GPS-trackers die op de auto’s van de deelnemers waren gemonteerd, onthulden deze bewegingen, en wanneer ze plaatsvonden, in detail.

De onderzoekers die het onderzoek leidden, hadden hun deelnemers eerder opgesplitst in mensen met preklinische ziekte van Alzheimer en mensen zonder, met behulp van medische tests zoals spinale vloeistoftests en positronemissietomografie (PET) -scans.

Maar met behulp van de resultaten van de rijgegevens waren ze in staat om een ​​model te ontwerpen dat iemands kans op preklinische Alzheimer kon voorspellen met alleen hun leeftijd en hun GPS-rijgegevens. Het bleek 86% nauwkeurig te zijn.

“Met behulp van deze zeer weinige indicatoren… kun je echt, met zeer veel vertrouwen, vaststellen of een persoon preklinische ziekte van Alzheimer heeft of niet”, zegt mevrouw Bayat.

Het model was nog nauwkeuriger (90%) toen het ook werd toegevoegd aan de resultaten van een genetische test voor de ziekte van Alzheimer, bekend als apolipoproteïne E (APOE) genotypering die aangeeft of u een erfelijk risico op de ziekte heeft. (Hoewel het de moeite waard is om in gedachten te houden dat deze groep slechts enkele van de mensen vertegenwoordigt die uiteindelijk de ziekte van Alzheimer ontwikkelen).

Maar de voorspelling op basis van leeftijd en rijden alleen was bijna net zo nauwkeurig.

image copyrightRoe Labimage captionGPS-trackers werden gebruikt om een ​​groep 65-plussers weggebruik gedurende een jaar te volgen

Grotere, gerandomiseerde studies zijn nodig om een ​​definitief verband aan te tonen tussen het gedetecteerde rijgedrag en de preklinische ziekte van Alzheimer.

De potentiële game changer hier is echter dat dit een goedkope manier zou kunnen zijn om de aandoening in een eerder stadium te detecteren, en mogelijk de behandeling te ondersteunen. Maar het roept ook de vraag op of ouderen zouden willen dat hun gedrag zo nauwkeurig wordt gevolgd, zelfs als er gezondheidsvoordelen zijn.

Het feit dat het rijgedrag van mensen verandert als ze Alzheimer hebben, is goed gedocumenteerd. Het Amerikaanse National Institute on Aging zegt dat familieleden uiteindelijk kunnen merken dat hun geliefde er langer over doet om een ​​eenvoudige rit te maken, onregelmatiger heeft gereden of verward raakt over welk pedaal dat is, bijvoorbeeld.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Moe van het thuiswerken? Zet het kantoor op wielenHoe krijg je een lucratieve baan in cybersecurityHoe luchtvaartmaatschappijen in de toekomst niet langer je koffers kwijtrakenWaarom kleine investeerders zich opstapelen in aandelenhandelHet waardevolle auto-onderdeel wordt binnen 60 seconden gestolen

Toch is het lastig om de subtielere veranderingen, zoals regelmatig langzamer rijden, vroeg op te merken. Dat onderscheid, zegt mevrouw Bayat, vereist het verzamelen van gegevens in de loop van de tijd voor gedetailleerde analyse.

Ze voegt eraan toe dat deelnemers aan de studie met preklinische Alzheimer in sommige gevallen ‘s nachts minder zouden rijden, hun autoverkeer zouden beperken tot iets kleinere gebieden rond hun huis of langzamer zouden reizen dan verwacht.

De beste manier om aan de hand van rijgegevens te voorspellen of iemand zonder preklinische alzheimer het risico loopt om het te krijgen, zou kunnen zijn om zijn weggebruik over een langere periode te volgen. Dat zou waarschijnlijk veranderingen in hun rijgedrag aan het licht brengen, zegt mevrouw Bayat.

Laura Phipps van Alzheimer’s Research UK zegt dat de studie “echt interessant” is, eraan toevoegend dat veranderingen in het rijgedrag vaak worden opgemerkt door familieleden van een persoon bij wie later de ziekte wordt vastgesteld.

image copyrightAlzheimer’s Research UKimage captionLaura Phipps, Alzheimer’s Research UK zegt dat de ziekte twee decennia voordat de symptomen zich voordoen in de hersenen kan verschijnen

“Wat ze tegen ons zullen zeggen, is dat vaak een van de eerste symptomen of tekenen die ze opmerken, is dat hun geliefde begon te verdwalen”, zegt dr. Phipps.

Ze zegt dat er momenteel relatief weinig medicijnen beschikbaar zijn om de vroege ziekte van Alzheimer te behandelen, maar ze hoopt dat dit in de toekomst zal veranderen. Als dit het geval zou zijn, zou het hebben van een vroege indicatie van wie de aandoening waarschijnlijk zal ontwikkelen – zonder de noodzaak van dure of invasieve procedures – artsen kunnen helpen te weten wanneer ze behandelingen moeten voorschrijven.

“Onderzoek heeft aangetoond dat de ziekte in feite tot 20 jaar voordat de symptomen optreden in de hersenen kan beginnen”, zegt ze.

Inzichten uit het autorijden of ander gedrag, zoals veranderingen in de manier waarop mensen spreken, kunnen ook leiden tot veranderingen in levensstijl die kunnen helpen om de ziekte van Alzheimer op afstand te houden. De Britse National Health Service adviseert dat het verzorgen van uw hartgezondheid en tegelijkertijd sociaal en mentaal actief blijven tot de preventieve maatregelen die mensen kunnen nemen.

Het idee dat analyse van de manier waarop u rijdt, mensen zou kunnen helpen om het begin van ernstigere symptomen van de ziekte van Alzheimer te beheersen en mogelijk zelfs uit te stellen, klinkt verleidelijk. Maar er is altijd de mogelijkheid dat er fouten in deze analyse kunnen sluipen. Of dat de resultaten negatieve gevolgen kunnen hebben.

Veel chauffeurs van alle leeftijden laten hun verzekeraar al toe om telematica of een black-box te gebruiken om hun rijgedrag te monitoren, wat kan resulteren in een lagere verzekeringspremie. Maar kunnen dergelijke apparaten in de toekomst uw risico op de ziekte van Alzheimer nauwkeurig voorspellen en daar ook rekening mee houden?

Hoewel dit potentiële scenario nog ver weg is voor de verzekeringsmarkt, kan het bestaande eigenaren van zwarte dozen die in het verleden al problemen hebben ondervonden met de nauwkeurigheid van hun apparaten, zorgen baren.

Rhoda Au van de Boston University stelt dat klanten meer controle moeten hebben over waar hun gegevens in het algemeen naartoe gaan, om oneerlijke discriminatie van hun gewoonten of gedrag te voorkomen. “Ze moeten het recht hebben om te beslissen wat wel en niet wordt gedeeld”, zegt ze.

image copyrightRhoda Auimage captionRhoda Au zegt dat de vroege identificatie van mensen die mogelijk risico lopen op dementie erg nuttig kan zijn

Ze merkt gekscherend op dat haar eigen rijgedrag als grillig kan worden beschouwd: “Ik denk gewoon, zoals, God, deze mensen bij Google moeten denken dat ik gek ben… ik heb geen richtingsgevoel.”

Prof Au zegt dat in het algemeen nieuwe systemen voor het verzamelen van gegevens die zijn ontworpen om subtiele correlaties tussen gedrag en medische aandoeningen te vinden, waarschijnlijk gebreken vertonen. Maar gezien de potentiële voordelen van het vroegtijdig kunnen identificeren van mensen die het risico lopen om de ziekte van Alzheimer te krijgen, is er een goede reden om die mogelijkheden nu zorgvuldig te onderzoeken.

“Je moet ergens beginnen”, zegt ze.

.