Heathrow waarschuwt voor verdere daling passagiersaantallen

Heathrow waarschuwt voor verdere daling passagiersaantallenGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie image copyrightGetty Images

Heathrow heeft gewaarschuwd dat het in 2021 nog minder passagiers zou kunnen zien dan vorig jaar, omdat dure testvereisten en beperkingen het reizen belemmeren.

De luchthaven zei dat recente wijzigingen in het verkeerslichtsysteem van de regering “bemoedigend” waren.

Maar de verliezen blijven oplopen nadat minder dan vier miljoen mensen de luchthaven in de eerste helft van 2021 gebruikten.

Het kwam toen Ryanair zei dat “willekeurige” Britse regels voor onzekerheid bleven zorgen ondanks een recente stijging van het aantal boekingen.

De luchtvaartmaatschappij zei dat de meeste mensen op het laatste moment boekten uit bezorgdheid dat het verkeerslichtsysteem – dat bestemmingen rangschikt op het gebied van Covid-veiligheid – tijdens hun reizen zou kunnen worden gewijzigd.

Volledig geprikt Frankrijk moet nog isoleren Wat zijn de regels voor buitenlandse vakanties deze zomer?

In de resultaten voor de zes maanden eindigend op 30 juni zei Heathrow dat de cumulatieve verliezen door Covid-19 waren gegroeid tot ongeveer £ 2,9 miljard.

De luchthaven, die vóór de pandemie de drukste van Europa was, zei dat het totale aantal passagiers in de periode slechts 18 dagen zou hebben geduurd om in 2019 te bereiken.

Het gelooft nu dat 21,5 miljoen passagiers in 2021 via Heathrow zullen reizen, gedreven door wat het hoopt dat de vraag naar vakanties zal zijn.

Maar dat is minder dan 22,1 miljoen in 2020, op het hoogtepunt van de pandemie, en bijna 90 miljoen in 2019.

“Het VK komt uit de ergste gevolgen van de gezondheidspandemie, maar loopt achter op zijn EU-rivalen in de internationale handel door traag te zijn met het opheffen van beperkingen”, zei Heathrow-baas John Holland-Kaye.

“Door PCR-tests te vervangen door laterale flow-tests en eind juli open te stellen voor gevaccineerde reizigers uit de EU en de VS, zal het economische herstel van Groot-Brittannië van de grond komen.”

image copyrightGetty Imagesimage captionRyanair zegt dat het de afgelopen weken een golf van boekingen heeft gezien

Momenteel kan een Brits staatsburger die een bestemming met een barnsteenlijst zoals Spanje bezoekt, bij terugkeer quarantaine vermijden als ze volledig zijn gevaccineerd, maar ze moeten nog steeds betalen voor twee privé Covid-tests.

Iedereen die niet volledig is gevaccineerd – of die volledig is gevaccineerd buiten het VK – moet bij aankomst in quarantaine gaan en betalen voor drie tests, volgens de bazen van de industrie onbetaalbaar.

‘Meer stabiele groene lijsten’

De chief financial officer van Ryanair, Neil Sorahan, vertelde het BBC Today-programma dat de EU het probleem had vermeden met haar digitale Covid-certificaat, waarmee de vaccinatiestatus van een persoon in het hele blok kan worden erkend.

“Ik denk dat het Europese beleid een stuk beter heeft gewerkt dan in het VK. Het heeft meer zekerheid gegeven, het heeft geleid tot stabielere groene lijsten in heel Europa. Het VK is een beetje meer lukraak geweest met wat er op de groene lijst staat, wat op de oranje lijst.”

De luchtvaartmaatschappij zei dat het EU-certificaat en de afschaffing van de quarantaine voor gevaccineerde aankomsten in het VK vanaf half juli hadden geleid tot een toename van boekingen in de afgelopen weken.

Het verwacht dit boekjaar 90-100 miljoen passagiers te vliegen, een stijging ten opzichte van de onderkant van een eerder voorspelde bandbreedte van 80-100 miljoen.

De luchtvaartmaatschappij heeft in het jaar tot maart 2021 27,5 miljoen mensen gevlogen, tegen 148,6 miljoen in het voorgaande jaar.

Baas Michael O’Leary zei: “De prijzen blijven onder het niveau van vóór Covid-19 en er zal van grote waarde blijven voor Ryanair-gasten die deze zomer reizen, aangezien we ons concentreren op het herstellen van verkeer, banen en toerisme in ons Europese netwerk.

“Op basis van de huidige (close-in) boekingen verwachten we dat het verkeer zal stijgen van meer dan 5 miljoen in juni tot bijna 9 miljoen in juli en meer dan 10 miljoen in augustus, zolang er geen verdere Covid-tegenslagen zijn in Europa.”

.