Grenfell roept op tot creatie van veiligheidsregulator voor gebouwen

Grenfell roept op tot creatie van veiligheidsregulator voor gebouwenGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenGrenfell Tower fireimage copyrightGetty Images

Er komt een nieuwe toezichthouder met de bevoegdheid om projectontwikkelaars die niet voldoen aan de veiligheidsnormen te vervolgen, zo heeft de regering aangekondigd.

Het nieuwe veiligheidsregime is bedoeld om herhaling van de ramp met de Grenfell Tower, waarbij in 2017 72 mensen om het leven kwamen, te voorkomen.

Minister van Volkshuisvesting Robert Jenrick zal maandag de plannen onthullen in de Building Safety Bill van de regering.

Het nieuwe systeem zou “de overgrote meerderheid” van de bewoners geruststellen, zei hij.

Hij zei ook dat de nieuwe toezichthouder “essentieel toezicht zou bieden in elke fase van de levenscyclus van een gebouw, van ontwerp, constructie, voltooiing tot ingebruikname”.

Huiseigenaren krijgen 15 jaar om slordige bouwers aan te klagen Overlevenden van Grenfell veroordelen nieuwe brandveiligheidswetten

Een woordvoerder van het Ministerie van Huisvestingsgemeenschappen en Lokale Overheid (MHCLG) zei dat het wetsvoorstel ervoor zou zorgen dat er duidelijk geïdentificeerde mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het ontwerp, de bouw en de ingebruikname van hoogbouw.

En het wetsvoorstel zou bewoners ook meer routes geven om hun bezorgdheid over de veiligheid te uiten, zei de woordvoerder. Vóór de ramp met Grenfell zeiden bewoners dat ze de kwestie van de brandveiligheid in het gebouw aan de orde stelden en werden genegeerd.

Onder de nieuwe systematiek kunnen projectontwikkelaars die niet aan de eisen voldoen, worden vervolgd, of kunnen hun eigendommen van de markt worden gehaald.

“Het nieuwe veiligheidsregime voor gebouwen zal proportioneel zijn, zodat de gebouwen die moeten worden gesaneerd, snel op een acceptabel veiligheidsniveau worden gebracht, en de overgrote meerderheid van de bewoners en pachters in die gebouwen wordt gerustgesteld dat hun huizen veilig zijn”, zei de heer Jenrick.

Op zondag onthulde de minister van huisvesting aan de BBC dat hij van plan was het wetsvoorstel te gebruiken om de rechten te versterken van bewoners die schadevergoeding wilden eisen van bouwers voor ondermaats of onveilig werk.

Als onderdeel van de voorstellen hebben bewoners 15 jaar in plaats van slechts zes zoals voorheen, om een ​​claim in te dienen.

Na de brand in Grenfell bleken duizenden andere flatgebouwen bedekt te zijn met soortgelijke gevaarlijke bekleding.

De regering heeft een fonds van £ 5 miljard beschikbaar gesteld om de bekleding van gebouwen met meer dan 18 verdiepingen te verwijderen. Maar veel bewoners hebben nog steeds te maken met hoge rekeningen voor het verwijderen van bekleding en ander brandveiligheidswerk.

mediabijschrift Robert Jenrick kondigde zondag aan dat pachters 15 jaar de tijd zouden hebben om ontwikkelaars aan te klagen die “Grenfell-stijl” bekleding hadden gebruikt

Campagnevoerders – die spraken namens pachters die met enorme rekeningen voor veiligheidswerk worden geconfronteerd – zeiden dat het langere tijdsbestek het probleem voor veel mensen niet zou oplossen, vooral als de verantwoordelijke ontwikkelaar failliet was gegaan of als het gebouw meer dan 15 jaar oud was.

Lucy Powell, de schaduwsecretaris van Labour, zei dat mensen de barrières voor het opzetten van juridische stappen al “te hoog en duur hadden gevonden, en de resultaten ineffectief”.

Het nieuwe wetsvoorstel garandeert niet dat erfpachters worden beschermd tegen kosten voor corrigerende veiligheidswerkzaamheden. Het vereist alleen eigenaren van gebouwen om aan te tonen dat ze alternatieve manieren hebben onderzocht om saneringskosten te dekken voordat ze deze aan pachters doorberekenen.

.