Frankrijk doet onderzoek naar detailhandelaren wegens claims over dwangarbeid in China

Frankrijk doet onderzoek naar detailhandelaren vanwege claims over dwangarbeid in China

Door Beth Timmins
BBC nieuws

Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

Winkeliers hebben teruggeslagen nadat de autoriteiten in Frankrijk een onderzoek naar “misdaden tegen de menselijkheid” hebben geopend naar hun activiteiten in de Chinese regio Xinjiang.

Franse aanklagers onderzoeken beschuldigingen dat vier modebands goederen hebben gekocht die door dwangarbeid zijn gemaakt van Oeigoerse moslims in China.

Uniqlo, Zara-eigenaar Inditex en het Franse textielbedrijf SMCP ontkennen de beweringen, terwijl Skechers weigerde commentaar te geven.

China verwerpt ten stelligste claims van mensenrechtenschendingen in de regio.

In maart hebben de VS, de Europese Unie, het VK en Canada sancties opgelegd aan Chinese functionarissen, daarbij verwijzend naar misbruik in Xinjiang. Peking nam onmiddellijk wraak met zijn eigen.

De Franse autoriteiten hebben het onderzoek geopend na klachten van het European Uyghur Institute en andere pressiegroepen dat de detailhandelaren profiteerden van het gebruik van dwangarbeid.

H&M ziet de verkoop in China dalen na de boycot van Xinjiang Wie zijn de Oeigoeren?

Een woordvoerder van Inditex zei tegen de BBC: “We weerleggen de beweringen in deze klacht ten stelligste. Inditex voert strenge traceerbaarheidscontroles uit en we zijn van plan volledig samen te werken met de Franse autoriteiten om te bevestigen dat de beschuldigingen ongegrond zijn.”

“Bij Inditex hebben we nultolerantie voor alle vormen van dwangarbeid en hebben we beleid en procedures opgesteld om ervoor te zorgen dat deze praktijk niet plaatsvindt in onze toeleveringsketen”, voegde de woordvoerder eraan toe.

afbeelding copyrightGetty Images

Inditex zei dat het “volledig voldoet” aan alle bestaande wetgeving en aanbevelingen met betrekking tot de bescherming van de rechten van werknemers. Het bedrijf zegt een kader voor naleving van de mensenrechten te hebben geïmplementeerd “gebaseerd op de hoogste internationale normen”.

Uniqlo’s moederbedrijf, het in Tokio gevestigde Fast Retailing, zei: “Als en wanneer we hiervan op de hoogte worden gesteld, zullen we volledig meewerken aan het onderzoek om opnieuw te bevestigen dat er geen dwangarbeid in onze toeleveringsketens is.”

De woordvoerder voegde eraan toe dat het bedrijf op de hoogte was van de berichten in de media over het onderzoek, maar dat er geen contact met de autoriteiten was opgenomen.

afbeelding copyrightGetty Images

Uniqlo zei dat het audits heeft uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er geen mensenrechtenschendingen plaatsvinden in hun toeleveringsketen en voegt eraan toe dat geen van hun productiepartners in Xinjiang is gevestigd.

Het Franse textielbedrijf SMCP zei ook dat het regelmatig audits uitvoert en geen “directe leveranciers heeft in de regio die in de pers wordt genoemd”.

Maar Sophie Richardson, China-directeur bij Human Rights Watch, vertelde de BBC dat hoewel internationale bedrijven audits kunnen uitvoeren die geen bewijs van dwangarbeid in toeleveringsketens vinden, “politieke repressie in de regio Xinjiang zo alomtegenwoordig is dat arbeidsinspecteurs werknemers niet vrij kunnen interviewen. zonder angst voor represailles”.

Ze zei dat inspecteurs geen faciliteiten kunnen bezoeken zonder voorafgaande waarschuwing, en ze kunnen regionale autoriteiten niet dwingen om essentiële informatie te verstrekken over uren, salaris of andere belangrijke arbeidsvoorwaarden.

Rahima Mahmut, directeur van het UK World Uyghur Congress, was het daarmee eens en zei dat het “onmogelijk” is om “dit onderzoek onafhankelijk in de regio uit te voeren vanwege het regime”.

“We hebben meer samenwerking tussen landen nodig en verwelkomen deze stap van Frankrijk, maar willen dat heel Europa dergelijke onderzoeken uitvoert.”

afbeelding copyrightGetty Images

Sandra Cossart, directeur van anticorruptieorganisatie Sherpa, een van de groepen die de klacht indiende, voegde toe dat het onderzoek “getuigt van de mogelijke betrokkenheid van economische actoren bij het plegen van de ernstigste misdaden om hun winstmarges te vergroten”.

Kamerleden stellen dat Oeigoerse genocide plaatsvindt in China China gebruikt dwangarbeid op zonnepanelen – rapport

De regio Xinjiang produceert 85% van China’s katoen en is goed voor ongeveer een vijfde van de wereldwijde aanvoer.

Retailers Nike, H&M en Burberry hebben ook te maken met een terugslag in China nadat ze eerder dit jaar hun bezorgdheid hadden geuit over het vermeende gebruik van Oeigoerse dwangarbeid in de katoenproductie.

Bewijs dat aan de BBC is getoond, suggereert dat tot een half miljoen Oeigoerse arbeiders per jaar worden samengebracht in seizoensgebonden katoenplukkers.

Oeigoeren zijn vastgehouden in kampen waar beschuldigingen van marteling, dwangarbeid en seksueel misbruik naar voren zijn gekomen. China heeft deze beweringen ontkend en zegt dat de kampen “heropvoedingsfaciliteiten” zijn die erop gericht zijn Oeigoeren uit de armoede te halen.

.