De oprichter van de Britse techgigant Mike Lynch kan worden uitgeleverd aan de VS

Oprichter van de Britse technologiegigant Mike Lynch kan worden uitgeleverd aan de VSGepubliceerd20 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenMike Lynch fraudeproef image copyrightReuters

De oprichter van het Britse softwarebedrijf Autonomy kan worden uitgeleverd aan de VS om te worden beschuldigd van samenzwering en fraude, heeft een Londense rechtbank gezegd.

Mike Lynch verkocht Autonomy in 2011 aan de Amerikaanse computergigant Hewlett Packard (HP) voor $ 8,4 miljard.

Hij ontkent beschuldigingen dat hij de waarde van Autonomy vóór de verkoop frauduleus heeft opgedreven.

Zijn advocaat, Chris Morvillo van Clifford Chance, zei dat dr. Lynch teleurgesteld was over de uitspraak en in beroep zou gaan.

Autonomy-ex-financiënbaas veroordeeld tot gevangenisstrafAutonomy-baas in ‘opzettelijke fraude’

Dr Lynch is civielrechtelijk aangeklaagd bij het Hooggerechtshof in Londen, waar HP hem aanklaagt voor schadevergoeding vanwege de deal. Maar afzonderlijk vervolgt het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) een strafrechtelijke aanklacht tegen hem.

Rechter Michael Snow zei dat hij zijn uitspraak in die actie zou doen zonder het civiele vonnis af te wachten, en zei dat het “van beperkte betekenis was in de zaak”. Dr Lynch werd op borgtocht vrijgelaten door de rechter in Londen.

“Dr. Lynch is teleurgesteld dat de rechtbank tegen hem heeft beslist zonder de uitspraak van het Hooggerechtshof af te wachten in de civiele zaak waarin al deze zaken zijn onderzocht”, aldus Morvillo.

“Op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de rechtbank geoordeeld dat een Brits staatsburger die een Brits bedrijf leidde dat aan de London Stock Exchange is genoteerd, moet worden uitgeleverd aan Amerika wegens beschuldigingen over zijn gedrag in het VK.

“We zeggen dat deze zaak in het VK thuishoort. Als de minister van Binnenlandse Zaken toch besluit om uitlevering te gelasten, is dr. Lynch van plan in beroep te gaan.”

‘Kunstmatig opgeblazen’

Het Britse Serious Fraud Office onderzocht de deal in 2013 en liet de zaak twee jaar later vallen wegens “onvoldoende bewijs”.

Autonomy is in 1996 opgericht door Dr. Lynch. Het ontwikkelde software die nuttige informatie kon halen uit “ongestructureerde” gegevensbronnen, zoals telefoongesprekken, e-mails of video, en vervolgens dingen kon doen zoals antwoorden voorstellen aan een telefoniste of monitor TV-zenders voor woorden of onderwerpen.

Voordat het door HP werd gekocht, had het hoofdkantoor in San Francisco en Cambridge in het VK.

In 2010 kwam ongeveer 68% van de gerapporteerde inkomsten van Autonomy uit de VS en elders in Amerika.

Aanklagers van HP en de VS beweren dat dr. Lynch en andere voormalige bestuurders van Autonomy de inkomsten en inkomsten van het softwarebedrijf tussen 2009 en 2011 kunstmatig hebben opgedreven, waardoor HP te veel betaalde voor het bedrijf.

Maar dr. Lynch heeft betoogd dat HP de aantijgingen heeft gebruikt om zijn eigen wanbeheer van Autonomy na de deal van 2011 te verdoezelen.

.