David Cameron had geen oordeel over Greensill, zegt het rapport van parlementsleden

David Cameron had geen oordeel over Greensill, zegt parlementslid Gepubliceerd16 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightLeon Neal

David Cameron toonde een “aanzienlijk gebrek aan oordeel” in de manier waarop hij namens Greensill Capital lobbyde bij de regering, zo blijkt uit een rapport.

De Treasury-commissie zette ook vraagtekens bij het oordeel van de voormalige premier over de financiële gezondheid van de inmiddels ingestorte kredietverstrekker.

Het rapport komt nadat de heer Cameron bleek te hebben gelobbyd voor Greensill door sms’jes naar de kanselier te sturen.

Cameron zei dat hij te goeder trouw heeft gehandeld, maar dat er “lessen moeten worden geleerd”.

De Treasury-commissie zei dat hoewel de heer Cameron de regels over lobbyen door voormalige ministers niet overtrad, er “een goede reden was om ze te versterken”, terwijl de huidige “onvoldoende kracht” bieden.

Waar gaat de lobby van David Cameron over? De klok tikt door in Gupta’s strijd om zijn rijk te redden

De commissie concludeerde dat de “minder formele middelen” van Cameron om bij de regering te lobbyen om Greensill, waar hij adviseur was, te helpen “geholpen werden door zijn vorige functie van premier”.

Ze voegden eraan toe dat als hij “een bredere en meer onderzoekende beoordeling van het bedrijf had genomen”, er “signalen beschikbaar waren” die hem ertoe hadden kunnen brengen “een meer terughoudende benadering” te volgen toen hij de regering vroeg om het bedrijf te helpen.

Mel Stride, voorzitter van de Treasury-commissie, zei dat de Treasury de heer Cameron “had moeten aanmoedigen” tot “meer formele communicatielijnen zodra het zijn persoonlijke financiële prikkels had geïdentificeerd”.

Ze voegde eraan toe: “Het ministerie van Financiën heeft echter de juiste beslissing genomen om de doelstellingen van zijn lobby te verwerpen, en de commissie heeft vastgesteld dat de ministers en functionarissen van het ministerie van Financiën zich met volledige en absolute integriteit hebben gedragen.”

Aan het begin van de coronaviruspandemie zei de regering dat ze leningen zou steunen aan grote bedrijven die worstelen met de lockdown.

afbeelding copyrightGetty Images

Greensill Capital, dat sindsdien is ingestort, heeft zeven leningen verstrekt voor in totaal £ 350 miljoen aan bedrijven die eigendom zijn van het zakenimperium van Sanjeev Gupta, GFG Alliance, waaronder Liberty Steel, de op twee na grootste staalfabrikant van het VK met 3.000 mensen.

In maart werd onthuld dat de voormalige premier, toen hij Greensill adviseerde, de conservatieve ministers binnen het ministerie van Financiën sms’te om een ​​beroep te doen op toegang tot noodleningen voor het financiële bedrijf, maar de verzoeken werden afgewezen.

De heer Cameron is vrijgesproken van het overtreden van regels over zijn lobby, maar critici bleven zijn toegang tot ministers in twijfel trekken.

De Treasury-commissie zei dat het “centrale argument” voor de poging van Greensill om toegang te krijgen tot overheidssteun “meer een verkooppraatje dan een realiteit” was.

De commissie erkende dat ambtenaren en ministers van de Schatkist zich correct hebben gedragen bij het afhandelen van de lobby van de heer Cameron, en “de juiste beslissing hebben genomen” door te voorkomen dat Greensill toegang kreeg tot de Covid Corporate Financing Facility.

Ze voegden er echter aan toe dat de leden “zeer verrast” waren door de bewering van de Schatkist dat de voormalige positie van de heer Cameron geen betekenisvol effect had op de manier waarop Greensills aanvraag voor toegang tot de CCFF werd behandeld.

“De heer Cameron was een ex-premier, die had gewerkt met degenen voor wie hij lobbyde en toegang had tot hun mobiele telefoonnummers”, aldus de commissie.

“De commissie is van mening dat de onwil van het ministerie van Financiën om te accepteren dat het betere keuzes had kunnen maken in de manier waarop het zich in deze zaak heeft ingezet, een gemiste kans voor reflectie is.”

In reactie op het rapport zei de heer Cameron: “Hoewel ik blij ben dat het rapport bevestigt dat ik geen regels heb overtreden, neem ik de bredere punten ervan zeer ter harte.

“Ik heb altijd te goeder trouw gehandeld en had tot eind vorig jaar geen idee dat Greensill Capital failliet dreigde te gaan.

“Ik ben echter altijd duidelijk geweest dat er lessen te leren zijn. Zoals ik tegen de commissie heb gezegd, accepteer ik dat communicatie van deze aard in de toekomst alleen via de meest formele kanalen moet worden gedaan.

“Ik ben het ermee eens dat de richtlijnen over hoe voormalige ministers omgaan met de regering kunnen worden bijgewerkt en was verheugd om de commissie hierover enkele suggesties te geven.”

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei: “Dit rapport is duidelijk dat het ministerie van Financiën terecht de voorstellen van Greensill in overweging heeft genomen, het recht om hun voorstellen uiteindelijk af te wijzen, en concludeert dat het ministerie van Financiën zich gedurende het hele proces met absolute integriteit heeft gedragen.”

Plaatsvervangend Labour-leider Angela Rayner zei dat de vrijspraak van Cameron van het overtreden van regels “bewijst dat de regels die verondersteld worden lobbyen te reguleren volledig ongeschikt zijn voor het beoogde doel”.

.