Covid: Reisbureaus boos over quarantaineregel Frankrijk

Covid: Reisbureaus boos over quarantaineregel Frankrijk

Door Joseph Lee
BBC nieuws

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightGetty Images

Reizigers en toerismegroepen hebben kritiek geuit op de voortdurende eis dat mensen die vanuit Frankrijk naar Engeland en Wales komen om 10 dagen in quarantaine te gaan.

De quarantaineregels eindigen maandag voor volledig gevaccineerde mensen die aankomen uit landen met een barnsteenlijst.

Frankrijk blijft op de oranje lijst staan, maar er is bezorgdheid over het niveau van de bètavariant in het land, omdat het vaccinbescherming kan omzeilen.

Een branchegroep zei dat de beslissing het consumentenvertrouwen “verpletterde”.

Gemma Antrobus, van de Association of Independent Tour Operators, schatte dat honderdduizenden reizigers door de verandering zouden worden getroffen.

Ze vertelde de BBC dat de industrie in shock was en dat de beslissing “bewijst dat er op het allerlaatste moment iets uit het niets kan komen”.

De Britse regering maakte de beleidswijziging vrijdagavond bekend.

Elke Britse natie stelt zijn eigen reisregels vast. Wales zei dat het de verandering van Engeland zou volgen, terwijl Noord-Ierland zijn voornemen nog moet aankondigen. Een woordvoerder van de Schotse regering zei dat de ministers zich beraden op wat te doen.

De Beta-variant – voor het eerst geïdentificeerd in Zuid-Afrika – is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de nieuwe infecties in Frankrijk. Maar dat geldt ook voor de gebieden in de Indische Oceaan, Réunion en Mayotte, waar de variant bijna universeel is.

De meer besmettelijke Delta-variant – voor het eerst geïdentificeerd in India – is verantwoordelijk voor bijna alle nieuwe gevallen in het VK.

Hoe veranderen de regels voor de zomervakantie op maandag? Hoe kan ik bewijzen dat ik volledig gevaccineerd ben? Hoe gevaarlijk zijn nieuwe varianten?

Minister van Volksgezondheid Sajid Javid zei dat de regering altijd duidelijk was geweest dat ze “snelle actie” zou ondernemen om de verspreiding van Covid te stoppen.

Maar Willie Walsh, de directeur-generaal van de International Air Transport Association, zei dat het VK “zijn eigen reissector en de duizenden banen die ervan afhankelijk zijn, vernietigt” door voortdurend zijn reisregels te veranderen.

En Easyjet-chef Johan Lundgren zei dat de beslissing “het tapijt trekt” van reizigers die al in Frankrijk zijn en laat zien dat het stoplichtsysteem voor pandemisch reizen “uit elkaar valt”.

Reizigers vertelden de BBC dat ze gefrustreerd waren door de inconsistente regels, terwijl sommigen zeiden dat het moeilijk was om familieleden in het buitenland te bezoeken.

mediabijschriftJames Miles zegt dat zijn plannen om zijn partner in Frankrijk te bezoeken in twijfel zijn getrokken

James Miles uit West Sussex zei dat de quarantaine-eis zijn plan om zijn vriendin voor het eerst sinds 1 januari te bezoeken in gevaar had gebracht.

“Dit heeft echt invloed op het leven van mensen”, zei hij. ‘Zeven maanden is een lange tijd om je partner niet te zien. Ik zie niet eens het licht aan het einde van de tunnel. Waar gaan we heen vanaf hier?’

Georgina Thomas, een verpleegster uit Buckinghamshire die haar ouders heeft bezocht, vertelde het persbureau PA: “Ik ben gefrustreerd over de inconsistente benadering van de regering, het lijkt niet allemaal logisch. Als een quarantaine nodig is, dan is dat zo. maar ik ben ervan overtuigd dat mijn risico groter zal zijn als ik terugkeer naar het VK.”

De aankondiging van de regering houdt in dat iedereen die de afgelopen 10 dagen in Frankrijk is geweest, bij aankomst in Engeland in quarantaine moet in zijn eigen accommodatie en een test op dag twee en dag acht moet ondergaan, ongeacht zijn vaccinatiestatus.

Dit omvat alle volledig gevaccineerde personen die door Frankrijk reizen vanuit een groen of een ander oranje land.

Maar de ministers gaven aan dat Eurostar-passagiers op diensten die door Frankrijk reizen niet in quarantaine hoeven als hun trein niet in het land stopt.

De bestaande uitzonderingen op de amberkleurige lijst voor sleutelfunctionarissen zoals vervoerders blijven van kracht.

De Franse Europarlementariër Veronique Trillet-Lenoir vertelde aan BBC Radio 4’s Today-programma dat het “moeilijk te begrijpen” was van de Britse regels, aangezien de Beta-variant “helemaal niet aanwezig is” op het vasteland van Frankrijk, waarbij de gevallen van Frankrijk voornamelijk te vinden zijn in de overzeese gebiedsdelen.

Er is nog geen officieel antwoord van de Franse regering, maar BBC Paris-correspondent Hugh Schofield zei dat het zou aandringen op een verklaring van zijn Londense tegenhanger voor het verscherpte beleid.

Frankrijk heeft aangekondigd dat het zijn regels zal aanscherpen voor Britse reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd, waardoor een negatieve test nodig is in de 24 uur voor aankomst vanaf zondag, in plaats van de 48 uur die eerder was toegestaan.

Iedereen die volledig is gevaccineerd met een prik van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca of Johnson & Johnson uit welk land dan ook, zal echter worden vrijgesteld van het leveren van een negatieve test.

LOOK-UP TOOL: Hoeveel gevallen in uw regio? LOCKDOWN REGELS: Wat zijn ze en wanneer zullen ze eindigen? VACCIN: Wanneer krijg ik de prik?

Prof John Edmunds, een epidemioloog van de London School of Hygiene and Tropical Medicine en een regeringsadviseur in de Sage-commissie, zei dat de bèta-variant in het VK op een laag niveau was, maar naarmate de immuniteit tegen vaccins toeneemt, “zijn de omstandigheden geschikt” ervoor voordeel te behalen.

Hij vertelde het Today-programma dat de Beta-variant waarschijnlijk minder besmettelijk is dan de dominante Delta-variant, maar beter in staat lijkt de immuunrespons van vaccins te ontwijken – met name van het Oxford-AstraZeneca-vaccin.

Het VK wordt momenteel geconfronteerd met een “lange en langdurige” golf van infecties door de Delta-variant, zei hij, omdat deze niet zal worden verlaagd door lockdowns zoals eerdere pieken waren.

Hij zei dat het aantal gevallen binnen ongeveer twee weken op weg is om 100.000 per dag te bereiken, hoewel schoolsluitingen in de zomer kunnen helpen om de golf te verminderen of af te vlakken. Maar de rest van de zomer en de herfst waren er waarschijnlijk hoge niveaus van infectie, zei hij.

Bij andere ontwikkelingen:

Voorzitter van de Commons Health Select Committee Jeremy Hunt waarschuwde dat Covid-beperkingen mogelijk opnieuw moeten worden ingevoerd als het aantal gevallen nog steeds toeneemt wanneer de scholen in september terugkeren. Hij zei ook dat het “waarschuwingslampje op het NHS-dashboard… rood knippert” en dat het aantal ziekenhuisopnames eind augustus naar verwachting zal stijgen tot 10.000. gevraagd om zichzelf te isoleren. Plaatsvervangend algemeen secretaris Paul Nowak zei dat veel mensen de vrije tijd niet kunnen betalen. Bulgarije heeft een verbod aangekondigd voor Britse reizigers die het land binnenkomen vanwege het toenemende aantal gevallen.