Covid: ‘Pingdemic’ bedreigt winkelopeningen, zeggen supermarkten

Covid: ‘Pingdemic’ bedreigt winkelopeningen, zeggen supermarkten Gepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie image copyrightGetty Images

Supermarkten hebben gewaarschuwd dat ze de openingstijden zullen moeten verkorten of zelfs winkels zullen moeten sluiten als het aantal werknemers dat gedwongen wordt in zelfisolatie te blijven toenemen, blijft stijgen.

M&S zei dat het aantal werknemers dat wordt geïnformeerd door de NHS-app exponentieel stijgt en dat het mogelijk moet zijn om de uren te verminderen als er tekorten zijn.

Een toonaangevende supermarkt, die niet genoemd wil worden, zei dat dit zou kunnen leiden tot een enorme verstoring van de voedselvoorziening.

“En het risico bestaat dat er niet voldoende personeel is om winkels te openen.”

Vorige week werden in de week tot 7 juli meer dan 500.000 waarschuwingen verzonden naar gebruikers van de NHS Test and Trace-app in Engeland en Wales, een stijging van 46% ten opzichte van de week ervoor.

Covid: Wie moet zichzelf isoleren en wat als ik volledig ben gevaccineerd? Hoeveel gevallen van coronavirus zijn er in mijn omgeving?

Steve Rowe, CEO van M&S, vertelde The Times dat het aantal mensen dat gedwongen wordt zichzelf te isoleren op dit moment “een groot probleem is in elke branche”.

Hij zei: “Onze Covid-gevallen verdubbelen elke week ongeveer en het pingniveau is ongeveer drie tot één van de Covid-gevallen, dus we zien dat exponentieel groeien.”

Hij zei: “Als er tekorten zijn, zullen we dat moeten oplossen door de openingstijden van winkels te wijzigen, de openingstijden te verkorten.”

Vanaf 16 augustus hoeven mensen die volledig zijn gevaccineerd niet in zelfisolatie als ze door de NHS-app worden “gepingd” wanneer ze in contact zijn gekomen met iemand die positief is getest op Covid. Ze zullen in plaats daarvan worden geadviseerd om zo snel mogelijk een PCR-test te doen.

image copyrightGetty Imagesimage captionMorrisons zegt dat ze, samen met de rest van het land, een toename van zelfisolatie zien

Maar een andere Britse supermarkt waarschuwde: “De klok tikt door en de regering moet snel handelen om mensen weer aan het werk te krijgen als ze een negatieve test hebben.

“Als dat niet het geval is, kunnen we volgende maand richting crisispunt gaan.”

Een woordvoerster van Morrisons zei: “Zoals in het hele VK ervaren we een toename van het aantal gevallen en meldingen van nauwe contacten.”

Maar ze voegde eraan toe: “We bieden begeleiding en ondersteuning aan collega’s die mogelijk in zelfisolatie moeten, inclusief ziekteverlof, en hebben veilige Covid-controles in al onze winkels om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven werken en ze open kunnen houden. pandemie, zijn we niet verplicht een winkel te sluiten.”

Het British Retail Consortium (BRC), dat de industrie vertegenwoordigt, zei dat de regering de veranderingen over zelfisolatie vanaf 16 augustus moet vervroegen “zodat mensen die volledig zijn gevaccineerd of een negatieve test hebben niet onnodig in quarantaine gaan” wanneer ze worden gecontacteerd door de app.

BRC-topman, Helen Dickinson, zei: “We zien nu al een serieuze impact op de retailactiviteiten als gevolg van het feit dat het personeel zichzelf moet isoleren en dit zal alleen maar erger worden in de hele economie, aangezien het aantal gevallen al snel toeneemt en de laatste beperkingen worden versoepeld.”

Het komt op het moment dat zowel de premier als de kanselier een besluit hebben genomen om zichzelf niet te isoleren nadat ze in contact waren gekomen met minister van Volksgezondheid Sajid Javid, die zaterdag aankondigde dat hij positief had getest op Covid.

Boris Johnson en Rishi Sunak zeiden aanvankelijk dat ze van plan waren te blijven werken aan essentiële overheidsactiviteiten in het kader van een proefproject waarbij dagelijks wordt getest.

Het leidde echter tot een reactie van oppositiepartijen en de directeur van de retailer IJsland, Richard Walker, die tweette: “Jammer dat de honderden IJslandse medewerkers die zijn gepingd, zelfisolatie niet kunnen vermijden. We kunnen allemaal doen een dagelijkse laterale stromingstest.”

Het toenemende aantal mensen dat gedwongen wordt zichzelf te isoleren, heeft gevolgen voor andere sectoren. Autofabrikanten Nissan en Rolls-Royce hebben beide gewaarschuwd dat personeelstekorten van invloed kunnen zijn op de productie in hun fabrieken.

image copyrightPA Mediaimage captionOngeveer 10% van de werknemers in Nissans fabriek in Sunderland isoleert zichzelf self

Ongeveer 900 werknemers van de Nissan-fabriek in Sunderland zijn naar huis gestuurd nadat hen werd verteld zichzelf te isoleren.

Rolls-Royce zei dat het mogelijk de productie moet halveren als er meer werknemers worden benaderd door de Test and Trace-app.

De heer Rowe zei ook: “Waar de industrie de pijn zal zien, is in de toeleveringsketen, omdat de logistiek hoe dan ook krap loopt om efficiënt te zijn.”

De vakbondsgemeenschap, die staalarbeiders in het VK en mensen in de logistiek vertegenwoordigt, zei dat toenemende gevallen van coronavirus in combinatie met personeelsleden die zichzelf moeten isoleren, hebben geleid tot een gebrek aan chauffeurs die kunnen werken.

“Dit veroorzaakt verstoring in de industrie en versterkt het bewijs dat de regering roekeloos is geweest in haar aanpak om de beperkingen te versoepelen en haar aanpak moet heroverwegen”, aldus een woordvoerder van Community.

Maandag worden de laatste Covid-beperkingen in Engeland opgeheven, inclusief de wettelijke verplichting om in afgesloten ruimtes een gezichtsmasker te dragen.

Vrijdag overschreed het aantal dagelijkse gevallen van coronavirus dat in het VK werd gemeld voor het eerst sinds half januari de 50.000. Het registreerde zaterdag 54.674 gevallen.

.