Covid: bus- en treinbedrijven moeten beslissen of ze maskers verplicht stellen

Covid: Bus- en treinbedrijven moeten beslissen of ze maskers verplicht stellenGepubliceerd25 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie image copyrightGetty Images

De regering heeft gezegd dat bus- en treinmaatschappijen moeten beslissen of passagiers vanaf maandag, wanneer de Covid-regels worden versoepeld, verplicht zijn om gezichtsbedekking te dragen tijdens hun diensten.

Mondkapjes zijn sinds een jaar verplicht in het openbaar vervoer om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maar die regels zullen worden vervangen door overheidsrichtlijnen die passagiers adviseren om alleen maskers te dragen op drukke diensten.

Het wordt aan transportbedrijven overgelaten om te beslissen of ze dat advies willen handhaven en hoe.

De minister van Volksgezondheid Sajid Javid zei dat maskers nog steeds worden “aanbevolen” in het openbaar vervoer, maar dat mensen zonder gezichtsbedekking niet langer een boete krijgen nadat de beperkingen op 19 juli zijn versoepeld.

Toch zullen bus- en treinmaatschappijen nog steeds passagiers kunnen weigeren die er een willen dragen – tenzij ze zijn vrijgesteld.

Minister van Transport Grant Shapps zei dat het “aan hen” is om te beslissen of gezichtsbedekking verplicht wordt voor passagiers.

Sommige bedrijven dringen erop aan dat mensen nog steeds gezichtsmaskers dragen Artsen vragen om gezichtsmaskers om in de gezondheidszorg te blijven ‘Persoonlijke verantwoordelijkheid nodig om met Covid te leven’

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei dat de veiligste optie zou zijn om door te gaan met het wettelijk verplichten van mensen om maskers te dragen in het openbaar vervoer.

Maar bij de aankondiging van de veranderingen zei Boris Johnson: “We verwachten en raden aan dat mensen een gezichtsbedekking dragen in drukke en afgesloten ruimtes waar je in contact komt met mensen die je normaal niet ontmoet, zoals in het openbaar vervoer.”

De Confederation of Passenger Transport – een handelsgroep die bus- en touringcarbedrijven vertegenwoordigt – zei dat passagiers het “moeilijk te begrijpen” zullen vinden waarom de premier “het openbaar vervoer heeft uitgekozen als een plek om een ​​gezichtsbedekking te dragen terwijl een reeks andere activiteiten zijn kenmerken.”

De groep zei dat het duidelijke richtlijnen wilde voor operators en klanten, en voegde eraan toe dat het belangrijk was om ieders recht te respecteren om te kiezen of ze een gezichtsbedekking wilden dragen zodra de beperkingen waren versoepeld.

De Rail Delivery Group, die treinmaatschappijen vertegenwoordigt, zei dat haar leden passagiers zouden vragen om gezichtsbedekking te dragen in drukke binnenomgevingen “uit respect voor anderen”.

Het zei dat de verbeterde schoonmaak na 19 juli zou doorgaan en dat treinmaatschappijen betere informatie zouden geven over de drukte van de diensten.

Transportbedrijven hebben de afweging gemaakt of ze maskers verplicht moeten stellen of niet. Als je vliegt, is de kans groot dat je er nog steeds een moet dragen; veel luchtvaartmaatschappijen hebben besloten om maskers als reisvereiste te behouden.

Maar de meeste trein-, bus- en touringcaroperators in Engeland zullen nu besluiten dat ze niet verplicht zullen zijn, in navolging van de trein- en passagiersgroepen.

Bedrijven zullen passagiers nog steeds vragen om maskers te dragen als de diensten druk zijn. Maar veel vervoerders maken zich zorgen dat een algemene eis mensen zou kunnen doen denken dat het openbaar vervoer gevaarlijker is dan andere binnenomgevingen, zoals restaurants en pubs. We hebben nog niet gehoord van de burgemeester van Londen over de vraag of maskers verplicht zullen zijn op door Transport for London gerunde diensten.

Wales en Schotland vereisen beide nog steeds dat iedereen die met het openbaar vervoer reist wettelijk een masker moet dragen, wat betekent dat degenen die diensten nemen die de grens vanuit Engeland oversteken, berichten zullen krijgen die hen eraan herinneren een gezichtsbedekking te dragen, tenzij vrijgesteld. Het is de tweede keer dat dit gebeurt tijdens de pandemie.

Eerste minister van Wales, Mark Drakeford, bevestigde dat maskers verplicht blijven in het openbaar vervoer en in de gezondheidszorg, “zelfs als” Wales de beperkingen versoepelt. Regels met betrekking tot gezichtsbedekking worden volgende maand in Noord-Ierland overwogen, terwijl de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon dinsdag een aankondiging zal doen over de beperkingen.

.