CEO Secrets: ‘Verkoop je technologie niet te vroeg’

CEO Secrets: ‘Verkoop uw technologie niet te vroeg’Gepubliceerd23 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenmedia bijschrift”Verkoop uw technologie niet te vroeg”

“Als je een uitvinding hebt, verkoop je technologie dan niet te vroeg aan iemand”, zegt de Finse uitvinder Janne Poranen. “Houd op voor de grootste klant die je kunt vinden, en op die manier krijg je de beste prijs.”

De heer Poranen, CEO van een bedrijf genaamd Spinnova, heeft zes jaar besteed aan het ontwikkelen van een nieuw type vezel voor kleding gemaakt van afvalproducten zoals houtpulp, en vervolgens nog eens zes jaar aan het wachten op de juiste partners om langs te komen om gebruik van zijn baanbrekende technologie.

Hij heeft nu overeenkomsten gesloten met de grote kledingbedrijven H&M en Adidas om het nieuwe textiel in sommige van hun kledingstukken te gebruiken.

Spinnova’s stof is een draad, net als katoen. Maar in tegenstelling tot katoen heeft het geen enorme hoeveelheden water en chemische toevoegingen nodig om te produceren.

“Wij zijn de enige die de textielvezels kunnen produceren zonder enig chemisch oplosproces”, zegt de heer Poranen. “We kunnen textiel maken van elk type biomassa – houtpulp, stro en zelfs oude kleding. We brengen een revolutie teweeg in de hele textielindustrie.”

Spinnova’s textiel wordt gemaakt door de biomassa af te breken tot microschaalvezels en ze vervolgens in een ketting uit te lijnen, zodat ze door een klein mondje kunnen worden getrokken tot een katoenachtige draad.

“Mijn mede-oprichter Juha Salmela werd geïnspireerd door een universitaire lezing waarin een bioloog beschreef hoe een spin zijde van zijn lichaam maakt om een ​​web te maken. We hebben jaren in een laboratorium van de Finse overheid geleerd hoe we dit proces kunnen nabootsen.

“Het geheim zit hem in het precies uitlijnen van de microvezels, zodat de draad soepel door het mondstuk kan worden geëxtrudeerd”, zegt hij.

In 2015 richtten de heer Poranen en zijn collega-onderzoekers Spinnova op en rekruteerden financiers als aandeelhouders. Vervolgens gingen ze de markt in, op zoek naar fabrikanten die hun proces wilden gebruiken. De eerste bieders waren kleine bedrijven, waaronder een die visnetten maakte. Maar ze wilden ook exclusieve rechten op de technologie.

“We waren niet bereid om een ​​klein bedrijf exclusiviteit te geven, omdat we wilden dat onze technologie zich wereldwijd door de textielindustrie zou verspreiden”, zegt de heer Poranen.

Een probleem was het uitzoeken hoe lang ze het zich konden veroorloven om te wachten op een groot aanbod. Wat zou er gebeuren als ze een potentiële partner zouden afwijzen en vervolgens geen betere aanbiedingen zouden krijgen dan ze hadden geweigerd?

image copyrightSpinnovaimage caption”Het geheim zit hem in het precies uitlijnen van de microvezels”, zegt Janne Poranen

Gelukkig, zegt de heer Poranen, waren de aandeelhouders bereid te wachten.

“Bij een gemiddelde start-up, als je in een heel vroeg stadium zit, dan denk je natuurlijk heel goed na over wat je verliest als je dat geld niet opneemt”, zegt hij. “En misschien kunnen sommige aandeelhouders zelfs zeggen dat we dat geld moeten opnemen om vooruit te gaan.

“Het is niet eenvoudig om aandeelhouders ervan te overtuigen dat je eindelijk de big deal krijgt. Dus zelfs als mensen de hele tijd vragen om de winst te realiseren, moet je ze overtuigen dat het enkele jaren zal duren, maar uiteindelijk komt het goed. “

Tot slot overtuigde Spinnova multinationals Adidas en H&M om te kijken naar het maken van kleding van hun vezels.

“Ze zijn de beste merkpartners om het naar de wereldschaal te brengen”, zegt de heer Poranen. “Ze kijken naar het maken van dingen als jassen.”

Het advies van de heer Poranen aan jonge uitvinders is om hun uitvindingen niet te kort te doen.

“Als je aanbiedingen krijgt, denk dan altijd bij jezelf ‘wat is mijn grote doel? Het is zo gemakkelijk om in het begin grote fouten te maken en [accept] de verkeerde soort voorstellen.”

.