Bumble om personeel onbeperkt betaald verlof te geven

Bumble om personeel onbeperkt betaald verlof te geven

Door Beth Timmins
BBC nieuws

Gepubliceerd3 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightGetty Images

Dating-app Bumble heeft gezegd dat zijn 700 werknemers onbeperkt betaald verlof kunnen opnemen, op voorwaarde dat hun manager het goedkeurt.

Het is wel te verstaan ​​dat het onbeperkte verlof afhankelijk is van het personeel dat hun werk nog kan voltooien.

De verhuizing komt nadat het bedrijf zijn kantoren in juni tijdelijk voor een week heeft gesloten om stress op de werkplek tegen te gaan.

Het nieuwe verlofbeleid werd aangekondigd naast een reeks andere wijzigingen, waaronder een plan om het kantoor twee keer per jaar een week te sluiten.

Bumble zei dat de pandemie ervoor had gezorgd dat het “reflecteerde” op de manier waarop het personeel werkte en de verandering in aanpak had veroorzaakt.

“Het wordt steeds duidelijker dat de manier waarop we werken en moeten werken, is veranderd en dat ons nieuwe beleid een weerspiegeling is van wat er echt toe doet en hoe we onze teams het beste kunnen ondersteunen in zowel hun werk als hun leven”, zegt Bumble-president Tarek. Shaukat.

Bumble zei dat wanneer het bedrijf wordt gesloten, een deel van het klantpersoneel in zijn kantoren in Austin, Barcelona, ​​Londen en Moskou nog steeds zal werken voor het geval gebruikers van de app problemen ondervinden.

Een jaar van thuiswerken en jongleren met kinderopvang toen de scholen dicht gingen en andere verantwoordelijkheden kwamen, heeft veel bedrijven ertoe aangezet om opnieuw naar de traditionele werkweek te kijken.

Accountantskantoor Price WaterhouseCooper zei eerder dit jaar dat medewerkers een paar dagen per week thuis kunnen werken en zo vroeg of laat kunnen beginnen als ze willen.

De bouwvereniging Nationwide vertelde haar medewerkers ook dat ze kunnen kiezen of ze thuis of op kantoor werken. Oliegigant BP heeft kantoorpersoneel verteld dat ze twee dagen per week thuis kunnen werken en verschillende banken onderzoeken hybride thuiskantoorarrangementen.

‘Mensen zijn slecht in vakantie nemen’

Voorafgaand aan de pandemie boden enkele kleine bedrijven hun personeel al onbeperkt verlof aan, waaronder de obos van Virgin Group, Sir Richard Branson, die zijn 170 persoonlijke medewerkers zoveel vakantie aanbood als ze wilden.

Maar critici zeggen dat het averechts kan werken, met als gevolg dat het personeel minder vakantie neemt.

Ben Gately, chief operating officer bij het Britse softwarebedrijf CharlieHR, bood zijn personeel uiteindelijk andere voordelen aan, zoals flexibelere werkuren.

“Mensen hebben niet genoeg genomen” [holiday]’, vertelde Ben Gately destijds aan de BBC.

“Mensen zijn behoorlijk slecht in het nemen van vakantie, we zijn allemaal bang om het te doen omdat we onze overdrachten moeten doen, dingen moeten doorgeven en deadlines moeten halen.

“Er is een enorme hoeveelheid angst over het niet kennen van de limiet. Een groep van ons team kwam naar ons toe en zei: ‘Eigenlijk zouden we graag willen weten waar de grens is. Is het oké om 35 dagen te nemen? Is het oké om te nemen 25 dagen? Waar moet ik de grens trekken?’ Omdat de realiteit is dat het niet echt onbeperkt is.”

Bumble heeft gezegd dat het personeel ook extra soorten betaald verlof biedt, waaronder 20 dagen voor personeel dat het slachtoffer is van huiselijk geweld en andere geweldsmisdrijven en een minimum van 15 dagen rouwverlof voor miskramen.

Dating-app Bumble overtreft $ 13 miljard in marktdebuutTinder introduceert in-app achtergrondcontroles

Lisa King OBE, directeur communicatie en externe betrekkingen bij Refuge, liefdadigheidsinstelling voor huiselijk geweld, vertelde de BBC dat meer werkplekken empathisch moesten zijn voor werknemers die mogelijk te maken hebben met huiselijk geweld.

“Huiselijk geweld is het grootste sociale probleem dat vrouwen en kinderen treft en het is geweldig om te zien dat bedrijven dit beginnen te erkennen en het centraal stellen in hun beleid. We hopen dat andere bedrijven hun voorbeeld volgen”, vervolgde ze.

Bumble heeft een drukker jaar achter de rug dan de meeste bedrijven, met een beursdebuut en een snelle groei van het aantal gebruikers.

Met lockdown-beperkingen zag de dating-app het aantal betaalde gebruikers in Bumble en Badoo, waarvan Bumble ook eigenaar is, in de drie maanden tot 31 maart met 30% stijgen tot 2,8 miljoen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De oprichter Whitney Wolfe Herd werd ook de jongste vrouw, op 31-jarige leeftijd, die een bedrijf naar de beurs bracht in de VS toen ze toezicht hield op het beursdebuut van Bumble in februari. Bumble-aandelen zijn echter 25% gedaald sinds de beursgang van het bedrijf in februari.

image copyrightGetty Imagesimage captionWhitney Wolfe Herd lanceerde Bumble in Texas in 2014, met steun van de Russische miljardair Andreey Andreev, de oprichter van datingsite Badoo

Mevrouw Wolfe Herd was ook mede-oprichter van dating-app Tinder, maar verliet het bedrijf wegens vermeende seksuele intimidatie. Tinder’s moederbedrijf Match Group Inc, dat de claims ontkende en later tevergeefs probeerde Bumble over te nemen, betaalde ongeveer $ 1 miljoen om het geschil op te lossen.

Het bedrijf heeft maandelijks 42 miljoen gebruikers in meer dan 150 landen en heeft onlangs plannen aangekondigd voor een nieuw café en wijnbar in New York.

.