Boekingen stijgen na de versoepeling van de Covid-quarantaineregels

Boekingen stijgen na de versoepeling van de Covid-quarantaineregels

Door Michael Race & Beth Timmins
BBC Business-reporters

Gepubliceerd41 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightGetty Images

Boekingen voor vluchten en vakanties zijn enorm gestegen na de beslissing dat volledig gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen met een amberlijst na 19 juli niet in zelfisolatie hoeven te gaan.

Luchtvaartmaatschappijen zeiden dat er een snelle stijging was van de ticketaankopen binnen enkele uren nadat de regering donderdag aankondigde de quarantaineregels te versoepelen.

EasyJet zei dat boekingen naar bestemmingen op de amberlijst met 400% zijn gestegen.

Analisten zeiden dat ze niet verwachtten dat de vlucht- en vakantieprijzen zouden stijgen.

Simon Calder, de reiscorrespondent van The Independent, zei dat hij geloofde dat sommige bestemmingen in prijs zouden dalen omdat luchtvaartmaatschappijen en vakantiebedrijven extra capaciteit zouden toevoegen.

“Omdat er zoveel van de wereld is opengesteld voor degenen onder ons die het geluk hebben geprikt te worden, zie ik geen prijsstijgingen”, zei hij.

Abta, de vereniging van reisbureaus, zei echter dat de prijzen “mogelijk stijgen naarmate meer mensen boeken”, aangezien de sector “in hoge mate wordt geleid door vraag en aanbod”.

“Maar dit moet worden gezien in de context van het starten met een lage boekingsbasis en er worden momenteel zeer voordelige deals aangeboden”, voegde ze eraan toe.

afbeelding copyrightGetty Images

Consumentenkampioen Welke? zei eerder onderzoek vond dat de vakantieprijzen voor en na aankondigingen van de groene lijst van de overheid “gelijk bleven of daalden, niet omhoog”.

Het zei dat de prijzen tot nu toe niet waren gestegen naar populaire bestemmingen op de oranje lijst.

Van de 14 pakketreizen en zes vluchten naar Griekenland, Italië, Spanje en Portugal volgde het vertrek tijdens het hoogseizoen in augustus, 12 pakketten bleven dezelfde prijs en twee stegen.

Vier van de zes vluchten stegen in prijs, hoewel de gemiddelde tariefstijging £ 7 was.

Rory Boland, welke? Reisredacteur, drong er bij mensen op aan om nieuws over stijgende prijsstijgingen “met een korreltje zout” te nemen.

“Herhaalde controles door Which? hebben uitgewezen dat de vlucht- en vakantieprijzen niet stijgen omdat de regering de beperkingen op internationaal reizen heeft versoepeld, aangezien de vraag relatief laag blijft en luchtvaartmaatschappijen in staat zijn meer capaciteit aan routes toe te voegen”, voegde hij eraan toe.

Amberlijst quarantaine voor volledig gevaccineerd tot einde Wat zijn de laatste wijzigingen aan de groene lijst voor vakanties? Ik ben volledig ingeënt, maar hoe kan ik dat bewijzen? Wat zijn de vakantieregels voor Portugal, Malta en Spanje?

De noodzaak om bij terugkeer naar het VK in quarantaine te gaan, heeft het herstel van de reisindustrie van de pandemie belemmerd, waarbij veel mensen ervoor kozen om niet in het buitenland op vakantie te gaan.

Volgens eerdere regels moesten degenen die terugkeerden naar Groot-Brittannië van de belangrijkste vakantiebestemmingen – Spanje, Frankrijk, de VS en Italië – allemaal tot 10 dagen in zelfisolatie.

Transportsecretaris Grant Shapps zei dat hoewel Britten met dubbele prik die terugkeren van bestemmingen op de barnsteenlijst niet langer hoeven te isoleren, ze nog steeds een Covid-19-test moeten ondergaan voordat ze thuiskomen en vervolgens een tweede test op of vóór dag twee.

Kinderen onder de 18 jaar hoeven niet in zelfisolatie, maar moeten wel tests doen. Er is geen wijziging in de reisbeperkingen op de rode lijst.

afbeelding copyrightGetty Images

EasyJet zei dat het aantal boekingen van vluchten vanuit het VK naar landen met een amberlijst na de aankondiging van de regering met 400% was gestegen, en voegde eraan toe dat het aantal vakantieboekingen meer dan 440% hoger was dan de week ervoor.

Alicante, Malaga, Faro, Nice en Corfu behoren tot de topbestemmingen voor vluchten deze zomer, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Johan Lundgren, CEO van easyJet, zei dat Europa “nu groen is geworden voor de dubbele prik”.

“We hebben altijd gezegd dat vaccinatie de sleutel is tot reizen en dit betekent dat miljoenen deze zomer eindelijk in staat zullen zijn om zich te herenigen met familie en geliefden in het buitenland of die langverwachte reis te maken deze zomer”, voegde hij eraan toe.

Hij drong er bij de regering op aan om “dure testen te schrappen” voor volledig gevaccineerde mensen die naar groene en oranje-lijstbestemmingen reizen “omdat we niet willen dat vliegen weer voorbehouden is aan de rijken”.

British Airways zei dat “binnen een paar uur” na de aankondiging van de regering, het aantal views op haar website met 96% is gestegen in vergelijking met vorige week woensdag.

Topbestemmingen waarnaar wordt gezocht, zijn onder meer Barbados, Palma, Ibiza, New York, Antigua, Malta en Malaga, aldus het bedrijf.

Wat zijn de nieuwe reisregels voor passagiers met dubbele prik? Volledig gevaccineerde inwoners van het VK die aankomen in Engeland vanaf oranje reislijstbestemmingen hoeven vanaf 19 juli niet meer in quarantaine te gaan Ze moeten nog steeds betalen voor PCR-tests voor en na hun terugkeer, maar hoeven niet een dag 8-test De regels zijn van toepassing op mensen 14 dagen na hun laatste dosis van het vaccin. Jongeren onder de 18 die terugkeren van plaatsen met een barnsteenlijst, worden ook vrijgesteld van quarantaineDe richtlijn dat mensen niet naar landen met een barnsteenlijst moeten reizen, wordt vanaf 19 juli ook verwijderd landen op de groene, rode en oranje lijsten zullen op 15 juli zijn – aanstaande donderdag Maar “een land met een oranje lijst kan nog steeds rood worden”, waarschuwde de heer Shapps, wat betekent dat hotelquarantaine een vereiste zou worden Iedereen die Engeland binnenkomt vanuit een land met een rode lijst moet nog steeds gaan in door de overheid beheerde hotelquarantaine

Ook vakantiebedrijven hebben de stijging van de vraag ervaren.

Een woordvoerder van Tui vertelde de BBC dat de touroperator “een toename van websitebezoeken had gezien, waaruit blijkt dat de vraag ongelooflijk sterk is”.

De meest populaire bestemmingen onder hun vakantiegangers waren mediterrane hotspots zoals Spanje en Griekenland, aldus het bedrijf.

Ondertussen zei Hays Travel dat het klanten verwelkomde die voor het eerst gebruik maakten van reisbureaus, “in de wetenschap dat ze er voor hen zullen zijn als er iets verandert”.

“Er is een enorm optimisme van onze klanten die boeken voor de populaire bestemmingen – ongeveer een kwart van onze boekingen zijn voor Spanje deze zomer – en ook voor once-in-a-lifetime vakanties”, aldus de exploitant.

afbeelding copyrightPA Media

Noel Josephides, directeur van de Association of Independent Tour Operators, vertelde de BBC dat de passagiersaantallen van zijn bedrijf voor 2021 naar Griekenland “eindelijk” de uitgestelde en nieuwe boekingen voor 2022 “eindelijk hadden geëvenaard”.

“Dit is de eerste keer dit jaar dat dit is gebeurd, en het is een opmerkelijke mijlpaal na eindeloze maanden van uitstel, terugbetaling van creditnota’s en annuleringen terwijl de reisregels regelmatig werden gewijzigd”, zei hij.

Josephides zei echter dat de regering moest “helpen om de kosten van PCR-trests te verlagen” tot “ongeveer £ 10 / £ 12 per test, zoals het geval is in Europa”.

.