Biden tekent nieuwe order tegen Big Tech

Biden ondertekent nieuwe order die hard werkt tegen Big TechGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

President Joe Biden zal een uitvoerend bevel ondertekenen dat erop gericht is grote technologiebedrijven aan te pakken en concurrentie te bevorderen.

Het bevel omvat 72 acties en aanbevelingen en omvat minstens 10 federale agentschappen.

Het Witte Huis zei vrijdag dat de stap “innovatie en zelfs snellere economische groei zou bevorderen”.

In een factsheet die is vrijgegeven door de Biden-administratie, staat dat Big Tech “de concurrentie ondermijnt”.

Het suggereert dat er problemen zijn ontstaan ​​doordat grote technologiebedrijven te veel persoonlijke informatie verzamelen, potentiële concurrenten opkopen en oneerlijk concurreren met kleine bedrijven.

Verschillende aanbevelingen die het bevat, zijn:

Meer controle op fusies in de techsectorNieuwe regels worden opgesteld door de Federal Trade Commission (FTC) over gegevensverzamelingBeperking van oneerlijke concurrentiemethoden op internetmarktplaatsen.

De regering-Biden zal zich ook richten op een aantal andere sectoren met de order, die vrijdagmiddag zal worden ondertekend.

Het zal andere overheidsinstanties aanmoedigen om actie te ondernemen om de concurrentie op het gebied van gezondheidszorg, reizen en landbouw te verbeteren.

Als het eenmaal is geïmplementeerd, zouden hoortoestellen bijvoorbeeld zonder recept kunnen worden verkocht, evenals het verbod op vergoedingen voor vroegtijdige beëindiging van internetcontracten. Het zou het voor consumenten ook gemakkelijker maken om restituties van luchtvaartmaatschappijen te claimen.

Amerikaanse wetgevers introduceren wetsvoorstellen die gericht zijn op Big TechBiden en steunen compromisovereenkomst over infrastructuur infrastructure

“De consolidatie van bedrijven is decennialang aan het versnellen”, zegt de factsheet die door het Witte Huis is vrijgegeven, en beschrijft het bevel als “een poging van de hele regering om de concurrentie in de Amerikaanse economie te bevorderen”.

Het probeert ook het gebruik van “niet-concurrentiebedingen” als voorwaarde voor het krijgen van een baan te beperken, wat het voor mensen moeilijker kan maken om van baan te veranderen en daardoor de lonen beperkt.

Het uitvoeringsbesluit alleen betekent echter niet dat deze aanbevelingen onmiddellijk in werking treden.

De verantwoordelijke overheidsinstanties zullen de wijzigingen moeten doorvoeren, terwijl sommige elementen voor de rechter kunnen worden gebracht.

Gebouwd op een ‘gebrekkige overtuiging’

De Amerikaanse Kamer van Koophandel bekritiseerde het bevel en zei dat het “gebaseerd was op de gebrekkige overtuiging dat onze economie overgeconcentreerd is, stagneert en er niet in slaagt om particuliere investeringen te genereren die nodig zijn om innovatie te stimuleren”.

Neil Bradley, Executive Vice President en Chief Policy Officer van de Kamer, zei: “Onze economie heeft zowel grote als kleine bedrijven nodig om te gedijen – niet gecentraliseerde overheidsdictaten.

“In veel industrieën zijn omvang en schaal niet alleen belangrijk om te concurreren, maar ook om enorme investeringen te rechtvaardigen”, voegde hij eraan toe.

Het komt weken nadat de House Judiciary Committee ook heeft gestemd om een ​​reeks antitrustwetten goed te keuren, die uiteindelijk wet zouden kunnen worden en grote technologiebedrijven zouden kunnen dwingen hun bedrijven te transformeren of zelfs op te breken.

Sommige technologiebedrijven zijn ook getroffen door verschillende rechtszaken waarin wordt beweerd dat ze de mededingingswetgeving hebben geschonden en concurrentiebeperkend gedrag hebben aangevoerd.

.