Ambachtelijke bierindustrie beschuldigd van ‘seksistische jongensclub’

Ambachtelijke bierindustrie beschuldigd van ‘seksistische jongensclub’Gepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightGet]

De onafhankelijke ambachtelijke bierindustrie is voor velen de belichaming van cool. Denk aan jonge, vooruitstrevende, moderne, getatoeëerde “hipsters”.

Maar in werkelijkheid, volgens bier- en reisschrijver Siobhan Buchanan: “Het is eigenlijk niet zo veel als je zou denken. Het lijkt heel erg op een jongensclub.”

Mevrouw Buchanan is een van de twee vrouwen die hebben bijgedragen aan het blootleggen van een cultuur van discriminatie, pesterijen en intimidatie in een sector waar vrouwen en minderheden nog steeds vechten tegen archaïsche houdingen, gewoon om het werk te doen waar ze van houden.

In slechts twee korte maanden heeft de ambachtelijke brouwerij-industrie te maken gehad met een soort afrekening.

Het begon met Brienne Allan, een brouwer uit Massachusetts die het beu was om bezocht te worden door mensen in de industrie en haar Instagram-account opende zodat anderen hun ervaringen konden delen.

Het leidde tot een lawine van beschuldigingen.

Mevrouw Buchanan volgde haar voorbeeld en ontdekte via inzendingen op haar eigen Instagram-account dezelfde problemen in de Britse onafhankelijke bierbrouwwereld.

image copyrightSiobhan Buchananimage captionVerrast maar niet geschokt: Siobhan Buchanan heeft werknemers in de brouwerijindustrie geholpen hun verhaal te vertellen

Werknemers vertelden opmerkingen als “Ik wist niet dat meisjes van bier houden” of racistische opmerkingen.

Velen zeiden dat ze seksueel werden lastiggevallen door klanten, maar dat ze werden weggewuifd door zowel mannelijke als vrouwelijke managers als ze klaagden.

Sommige vrouwen beweerden dat ze waren gepasseerd voor promotie ten gunste van minder ervaren mannelijke collega’s. Een van hen herinnerde zich dat een brouwerij-eigenaar haar vertelde dat de reden dat vrouwen niet werden aangenomen om in de bierproductie te werken, was omdat “het meer een aansprakelijkheid is als gevolg van intimidatie” en dat werken aan de voorkant van de huisbar een “veiligere plek was voor een vrouw in de industrie “.

Andere vrouwen beweerden dat ze waren voorgesteld of seksueel waren aangevallen door collega’s of managers, en dat er niets werd gedaan.

Ervaringen van vrouwelijke barmedewerkers

“In de aanloop naar een Halloween-dienst belde de manager mij en de enige twee andere vrouwen die op dat moment aan de bar werkten (van een team van 25) voor een vergadering om uniform te bespreken. Het beleid voor Halloween was “uiteraard de regel is gewoon zo sletterig mogelijk kleden”. De mannelijke medewerkers kregen te horen dat ze hun gezicht moesten schilderen en een shirt en een zwarte broek moesten dragen terwijl we bretels, een tutu die je billen nauwelijks bedekt en een goedkoop stoffen korset kregen. Toen we onvermijdelijk lastiggevallen door zowel klanten als uitsmijters en ander personeel, kregen we te horen dat het gewoon bij het werk hoorde.”

Een andere barmedewerker zegt: “Ik werkte als barmeisje in een onafhankelijke pub met ambachtelijke bieren. Op een avond na sluitingstijd [the landlord] kwam achter de bar, duwde me tegen de muur, legde mijn handen boven mijn hoofd en kuste mijn nek. Ik denk dat ik verstijfde van angst, maar de enige reactie die ik kon opbrengen was om te lachen – geen idee waarom ik zo reageerde. Hij verontschuldigde zich en zei dat hij niet wist wat hem overkwam. Gelukkig hoef ik hem niet meer te zien omdat ik ben verhuisd, maar hij is nog steeds de eigenaar van de kroeg.”

De blootstelling heeft enkele gevolgen gehad.

In een stroom van mea culpa’s op sociale media beloofden ambachtelijke brouwerijen te investeren in human resources, commissies op te richten en te “luisteren en te leren”.

Sommigen, zoals Marble Brewery, in Manchester, namen afscheid van de directeur, Dry & Bitter uit Denemarken, zagen het vertrek van de chief executive, terwijl de mede-eigenaren van Tired Hands Brewing in de VS afstand namen van de dagelijkse activiteiten .

En in het VK beloofde BrewDog – waarschijnlijk de bekendste ambachtelijke bierbrouwer van het land – een uitgebreide herziening van zijn cultuur en structuur na een zinderende open brief van voormalige werknemers, die zichzelf Punks with Purpose noemden, die beweerden dat het bedrijf opereerde onder een ” angstcultuur”.

Hoewel mevrouw Buchanan zei verrast te zijn door de “enorme hoeveelheid verhalen”, was ze niet geschokt door wat ze las.

Problematisch gedrag “kan vaak worden gemist, vooral in zo’n door mannen gedomineerde industrie”, zei ze.

“De daders van intimidatie, geweld en pesterijen in de industrie zijn voor het grootste deel mannen. Soms is het hun vriend, het zal hun collega zijn en ze herkennen het niet of ze schelden het af als “gescherts” of ze wil het niet serieus nemen.”

Charlotte Cook, hoofdbrouwer bij de Coalition Brewery in Zuid-Londen, vertelde BBC Radio 4: “Er is een onevenwicht in macht, vrouwen zijn in de minderheid en ik heb het zelf gehad waar ik iets heb grootgebracht en het is ‘jongens zullen zijn’. jongens’ of ‘je bent te gevoelig’.”

image copyrightCharlotte Cookimage captionBrewer Charlotte Cook: “Je wordt er moe van, je wordt er moe van.”

Of vrouwen merken dat ze “gegaslight” worden. “Als je iets ter sprake brengt dat je van streek maakt en je krijgt te horen ‘nou, je werkt met 12 man, wat verwacht je dan?’ Ik verwacht met respect behandeld te worden en verwacht hier in mijn werkzame leven niet aan te worden onderworpen”, zei ze.

“Het is gewoon frustrerend. Het put je uit, het maakt je moe.”

Ondernemend

De problemen zijn wellicht terug te voeren op de wortels van deze generatie ambachtelijke bierbrouwers.

Ambachtelijke ales bestaan ​​al vele jaren, maar onafhankelijke brouwerijen in het VK begonnen echt te groeien in de jaren 2000 toen de toenmalige kanselier Gordon Brown het “progressive beer duty”-systeem introduceerde. Deze verlaagde belasting voor brouwers die minder dan 30.000 hectoliter per jaar produceren.

Sindsdien heeft de onafhankelijke brouwerij-industrie een enorme vlucht genomen. Vanaf 2020 zijn er 3.018 brouwerijen actief in het VK, een stijging van 7,5% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens accountantskantoor UHY Hacker Young.

Hoewel bedrijven in staat zijn geweest om te groeien van een een- of tweepersoonsbedrijf tot honderden of zelfs duizenden mensen in dienst, betekent dat niet noodzakelijk dat de structuur van het bedrijf met hen is meegegroeid.

“Ze zijn bijna het slachtoffer van hun eigen succes”, zegt Erika Percival, chief executive van adviesbureau Beyond Governance.

afbeelding copyrightBeyond Governance afbeelding bijschriftErika Percival, chief executive bij Beyond Governance

“Ze groeien, ze hebben geweldige ideeën, ze zijn echt ondernemend,” zei ze. “Dan komt het op een punt dat je een uitdaging krijgt om structuren te hebben die met een klein aantal mensen werken, maar niet met een groot aantal mensen.”

Daarom is het van cruciaal belang, zei ze, om maatregelen op het gebied van corporate governance te hebben. Het betekent “je hebt de juiste structuren zodat je op de juiste momenten kunt ingrijpen voordat beslissingen worden genomen en te snel verder gaat en je niet meer terug kunt”.

Ondervindt de ambachtelijke bierindustrie echter problemen omdat er te veel macht aan de top is geconcentreerd, omdat sommigen worden geleid door machtige persoonlijkheden?

Mevrouw Buchanan zei: “Veel van hen hebben charismatische boegbeelden die vaak op een voetstuk worden gezet en worden gezien als het ultieme bier.

“Het nodigt uit tot die giftige werkcultuur en -omgeving, net als een jongensclub die ervoor zorgt dat dit soort gedrag gewoon onder het tapijt wordt geveegd.”

In zijn brief aan BrewDog noemde Punks with Purpose mede-oprichter en “kapitein”, James Watt, en beweerde: “Het is bij jou dat de verantwoordelijkheid voor deze rotte cultuur ligt.”

mediabijschriftJames Watt zei dat hij zou nadenken over hoe hij een betere leider kan worden

De heer Watt heeft gezegd dat hij “uiteindelijk verantwoordelijk is voor de cultuur van ons bedrijf” en gaf toe dat “sommige PR-fouten die ik in ons verleden heb gemaakt ook een nadelige invloed hebben gehad op de cultuur”.

De inzet is hoog voor BrewDog. Er wordt gespeculeerd dat het bedrijf op weg is naar een beursgang die de 14-jarige brouwer en baruitbater ten noorden van £ 1,5 miljard zou kunnen waarderen.

Maar de recente gebeurtenissen hebben tot nadenken aangezet.

Paul Jones, oprichter en directeur van Cloudwater Brew, vertelde de BBC dat hij nu overweegt om door te gaan met een contract dat het heeft met BrewDog om Cloudwater-bier te produceren voor de supermarktketen Tesco.

afbeelding copyrightCloudwater Brew Co.afbeelding bijschriftPaul Jones, oprichter van Cloudwater Brew Co.

“Mijn standpunt is dat ik niet weet of we die vereniging überhaupt kunnen voortzetten”, zei hij. “Het zal echt afhangen van de maatregelen die ze nemen en wat ze publiekelijk uiten, en hoe overtuigend en effectief dat is.”

‘Kracht in cijfers’

Ondanks de vele beschuldigingen over de ambachtelijke brouwerij-industrie, zijn er mensen die zich inzetten voor diversiteit. De heer Jones zei dat bij zijn bedrijf 80% van de mensen in management- of teamleiderfuncties vrouwen zijn.

“We zijn meer ‘in contact met de wereld’ als ons bedrijf zeer representatief is voor de landen en de demografie waaraan we verkopen,” zei hij.

Voorlopig blijven de verhalen echter komen, hoewel mevrouw Buchanan het verwelkomt. “Er is kracht in aantallen”.

“Mensen luisteren nog, mensen praten nog, ze kunnen er niet meer omheen. Het is niet iets dat zomaar aan de kant kan worden geschoven.”

.