Amazon voorspelt een langzamere omzetgroei naarmate de Covid-boost afneemt

Amazon voorspelt een langzamere omzetgroei naarmate de Covid-boost afneemtGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie image copyrightGetty Images

Amazon heeft een tragere omzetgroei voorspeld in het derde kwartaal naarmate een boost van de Covid-pandemie afneemt.

Klanten wendden zich tijdens de Covid-crisis tot Amazon en andere online platforms, wat leidde tot recordwinsten voor de Amerikaanse gigant.

Maar de halsbrekende groei van Amazon begint af te vlakken naarmate klanten terugkeren naar fysieke winkels.

De omzet steeg in het tweede kwartaal met 27% tot £ 113 miljard (£ 80 miljard), maar dit bleef achter bij de verwachtingen van analisten.

Amazon-aandelen daalden 5% in de handel na sluitingstijd.

Eerder in de Covid-pandemie boekte Amazon recordwinsten, meldde het meer dan 200 miljoen klanten aan voor zijn Prime-service en rekruteerde het meer dan 500.000 werknemers om de stijgende vraag bij te houden.

Maar de uitrol van vaccins en de versoepeling van de beperkingen hebben ertoe geleid dat sommige consumenten zich naar winkels waagden, terwijl ze ook click-and-collect-services gebruikten, in concurrentie met de snelle levering van online bestellingen door Amazon en zijn collega’s.

image copyrightGetty Imagesimage captionAndy Jassy nam op 5 juli de topbaan bij Amazon over

De netto-omzet van Amazon steeg tot $ 113,08 miljard in het tweede kwartaal tot 30 juni, van $ 88,91 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden gemiddeld gerekend op 115,20 miljard dollar.

‘S Werelds grootste online retailer had zijn jaarlijkse marketingbonanza, Prime Day, verplaatst naar juni van dit jaar, in de hoop meer goederen te verkopen voordat het winkelend publiek op vakantie ging.

Het zei dat het evenement de grootste tweedaagse verkoopperiode ooit was voor handelaren op zijn platform.

Maar in het tweede kwartaal hebben analisten tekenen gezien van een afnemende vraag.

In Noord-Amerika, de grootste markt van Amazon, steeg de omzet in het tweede kwartaal met 22%, tegenover 43% in dezelfde periode een jaar eerder.

Maar de winst steeg met 48% tot $ 7,8 miljard, het op een na grootste kwartaalresultaat dat Amazon ooit heeft aangekondigd.

image copyrightReutersimage captionJeff Bezos stapte op 5 juli terug uit de functie van CEOBezos moves

De oprichter van de retailgigant, Jeff Bezos, trad op 5 juli af als CEO en werd uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur van Amazon.

Andy Jassy nam de rol op zich, nadat hij eerder de leiding had gehad over Amazon’s cloud computing-divisie, Amazon Web Services (AWS).

In het tweede kwartaal was AWS een lichtpuntje, met een omzetstijging van 37% tot $ 14,8 miljard.

Jassy zei: “In de afgelopen 18 maanden is er een beroep gedaan op ons consumentenbedrijf om een ​​ongekend aantal artikelen te leveren, waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen [personal protective equipment], voedsel en andere producten die gemeenschappen over de hele wereld hebben geholpen het hoofd te bieden aan de moeilijke omstandigheden van de pandemie.

“Tegelijkertijd heeft AWS zoveel bedrijven en overheden geholpen om de bedrijfscontinuïteit te behouden, en we hebben de groei van AWS opnieuw zien versnellen naarmate meer bedrijven plannen naar voren brengen om hun bedrijf te transformeren en naar de cloud over te stappen.”

Amazon’s zijn de laatste resultaten van Big Tech deze week. Apple, Microsoft en het moederbedrijf van Google, Alphabet, rapporteerden allemaal stijgende winsten naarmate de Covid-pandemie voortduurt. Facebook zei echter te verwachten dat de omzetgroei zal vertragen.

De winsten van techreuzen stijgen terwijl de pandemie voortduurt Facebook waarschuwt dat de groei ‘aanzienlijk’ zal vertragen

Nicholas Hyett, aandelenanalist bij Hargreaves Lansdown, zei: “Het zegt iets als je een kwartaalomzet kunt rapporteren die ongeveer gelijk is aan het jaarlijkse BBP van Oekraïne en een groei van de bedrijfswinst van 33% en de markt toch teleurstelt.

“Je begrijpt waarom Jeff Bezos liever de ruimte in vliegt.

“In alle ernst echter, loopt Amazon steeds meer tegen de wet van de grote getallen aan, vooral in de Amerikaanse detailhandel.

“Als je slechts $ 1.000 aan product per jaar verkoopt, is het gemakkelijk om de verkoop met 40% te verhogen. Als je jaarlijkse omzet $ 400 miljard bereikt, is het behoorlijk moeilijk om een ​​extra verkoop van $ 160 miljard te vinden.”

De heer Hyett zei dat dit betekent dat Amazon veel moet uitgeven om toekomstige groei te realiseren.

“De groep heeft genoeg ijzers in het vuur voor de toekomst, het moet alleen maar hopen dat een van hen groot wordt”, voegde hij eraan toe.

De topbaan die meneer Jassy heeft geërfd, is nog nooit zo groot en complex geweest.

Vorig kwartaal kondigde Amazon, de grootste online retailer ter wereld, een deal aan om de filmstudio MGM te kopen voor $ 8,5 miljard. .

Ook de kosten blijven stijgen. Het bedrijf heeft een gemiddeld uurloon van $ 17 aangeboden – meer dan het dubbele van het Amerikaanse minimum – plus tekenbonussen om 75.000 werknemers aan te trekken tijdens een tekort aan arbeidskrachten.

.