Amazon krijgt boete van $886 miljoen voor vermeende datalek

Amazon krijgt boete van $ 886 miljoen wegens vermeende datalekGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeeldingsbronGetty Images

Amazon is geslagen met een boete van $ 886,6 miljoen (£ 636 miljoen) voor het naar verluidt overtreden van de gegevensbeschermingswetten van de Europese Unie.

De boete werd opgelegd door de Luxemburgse Nationale Commissie voor Gegevensbescherming, die beweerde dat de verwerking van persoonsgegevens door de technologiegigant niet in overeenstemming was met de EU-wetgeving.

Amazon zei dat het van mening was dat de boete “onverdienstelijk” was, eraan toevoegend dat het zichzelf “krachtig zou verdedigen”.

Een woordvoerster vertelde de BBC dat er “geen datalek” was geweest.

De regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU vereisen dat bedrijven de toestemming van mensen vragen voordat ze hun persoonlijke gegevens gebruiken, anders kunnen ze hoge boetes krijgen.

Amazon beschuldigd van misbruik EU-concurrentieregelsAmazon v EU: heeft de online gigant zijn gelijke gevonden?

De Luxemburgse gegevensbeschermingsautoriteit, ook bekend als Commission Nationale pour la Protection des Données (CNPD), heeft de boete op 16 juli aan Amazon opgelegd, volgens een aanvraag van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vrijdag door het bedrijf.

In reactie daarop zei Amazon: “Wij geloven dat het besluit van de CNPD ongegrond is en zijn van plan ons krachtig te verdedigen in deze zaak.”

De boete komt er na het toenemende toezicht door de regelgevende instanties van grote technologiebedrijven vanwege zorgen over privacy en verkeerde informatie, evenals klachten van sommige bedrijven dat de technologiereuzen hun marktmacht hebben misbruikt.

“Het handhaven van de veiligheid van de informatie van onze klanten en hun vertrouwen zijn topprioriteiten”, aldus een woordvoerster van Amazon.

“Er is geen datalek geweest en er zijn geen klantgegevens aan derden bekendgemaakt. Deze feiten zijn onbetwist.”

Ze benadrukte dat het bedrijf het sterk oneens is met de uitspraak van de CNPD en van plan is in beroep te gaan.

“De beslissing met betrekking tot hoe we klanten relevante advertenties laten zien, is gebaseerd op subjectieve en niet-geteste interpretaties van de Europese privacywetgeving, en de voorgestelde boete is zelfs helemaal niet in verhouding met die interpretatie”, voegde ze eraan toe.

.