Wimbledon: Fans gefrustreerd omdat Ticketmaster tickets annuleert

Wimbledon: Fans gefrustreerd omdat Ticketmaster tickets annuleert Gepubliceerd38 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightRaynerafbeelding bijschriftHolly, Marion en Lucy Rayner, dachten dat ze kaartjes hadden voor de mannen finale.

Lucy Rayner juichte toen ze kaartjes voor de laatste dag van Wimbledon voor mannen wist te kopen, maar vijf dagen later ontving ze een e-mail van Ticketmaster waarin ze haar aankoop annuleerde.

“Het was slopend”, zegt Lucy.

Zij en haar familie hadden onbewust de verkoopvoorwaarden geschonden door dezelfde creditcard voor meer dan één transactie te gebruiken.

Ze zeggen dat de regels onduidelijk waren, wat betekent dat ze droomtickets voor het toernooi van dit jaar hebben gemist.

Ze zijn niet de enigen. Tientallen overstuur tennisfans zijn naar Twitter gegaan om te klagen over tickets die plotseling zijn geannuleerd, enkele dagen nadat ze waren gekocht.

Zoals voor veel populaire evenementen, is er een regel tegen het kopen van meer dan twee tickets. Maar klanten zeggen dat noch de All England Lawn Tennis Club (AELTC), noch Ticketmaster, het platform dat de kaartverkoop uitvoert, duidelijk heeft gemaakt dat ze het gebruik van dezelfde creditcard zouden controleren. Beide organisaties zeggen dat de voorwaarden op “meerdere locaties” vrij duidelijk zijn gemaakt.

Capaciteit menigten voor Wimbledon finalesBekijk Eastbourne & Wimbledon kwalificaties

Net als veel andere tennissuperfans verzamelden Lucy, haar zus Holly en haar moeder Marion zich afgelopen donderdag rond hun laptops, klaar voor het moment dat de kaartjes in de verkoop gingen. Ze hadden kaartjes voor het afgelaste toernooi van vorig jaar en wilden meer dan ooit die van dit jaar zien.

Ze wachtten in drie afzonderlijke virtuele wachtrijen, elk met hun eigen MyWimbledon-account dat voor dit doel was ingesteld.

“Ze hadden drie codes vrijgegeven op onze individuele e-mails”, zegt Marion.

“Ze hadden ons gevraagd om de informatie over de pre-aankooptickets te lezen en we hadden het gescand”, voegt ze eraan toe. “Voor zover we wisten was er niets dat zei dat je verschillende creditcards moest gebruiken.”

Toen ze op 8 juli eerst een nogal tegenvallend paar kaartjes voor de eerste baan wisten te bemachtigen, daarna een veel beter paar voor de damesfinaledag en – de grootste prijs – een paar voor de herenfinaledag, haastten ze zich om voltooi elke aankoop.

Dus betaalden ze met dezelfde kaart “gewoon uit gemak, het was handig en we hadden hem al uit en vanwege de tijdsdruk om de kaartjes veilig te stellen”, zegt Lucy. Als ze op de hoogte waren geweest van de regel, hadden ze dat niet gedaan.

Er is altijd veel vraag naar Wimbledon-tickets, maar de concurrentie is dit jaar groter dan ooit, aangezien de Covid-regels minder drukte betekenen.

En veel fans zeggen dat ze zich nu bedrogen voelen.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Verschillende twitterden dat ze een eerste ticketaankoop hadden gedaan, maar na in virtuele wachtrijen te hebben gewacht, slaagden ze erin betere tickets te bemachtigen, dus hadden ze de eerste aankoop geannuleerd.

Hun eigen annuleringen gingen door, maar hun daaropvolgende aankopen werden later ook ingetrokken door Ticketmaster, zeiden ze, waardoor ze geen tickets meer hadden.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Anderen zeiden dat ze hadden ingelogd namens familieleden, om hen te helpen navigeren door het online systeem, of omdat ze aan het werk waren, en de tickets als cadeau hadden betaald, of omdat ze geen toegang hadden tot de creditcards van hun familielid. Later ontdekten ze dat Ticketmaster het herhaalde gebruik van hun creditcard had geïdentificeerd en de tweede transactie had geannuleerd.

De AELTC zei: “Onder de verkoopvoorwaarden van de AELTC is de aankoop van meer dan twee tickets met een creditcard ten strengste verboden.

“Helaas werden mensen die meer dan twee tickets met één creditcard hadden gekocht, door Ticketmaster gecontacteerd om te informeren dat transacties boven de aankooplimiet zouden worden geannuleerd.

“We waarderen de teleurstelling die dit zal hebben veroorzaakt voor de getroffenen, maar deze voorwaarden werden duidelijk vermeld op meerdere locaties op de website en in de fase ‘accepteren en doorgaan’ van de ticketaankoop.”

Ticketmaster heeft een screenshot aangeleverd van de voorwaarden die volgens haar klanten werden getoond tijdens het aankoopproces, waarin stond: “Let op: er is een ticketlimiet van twee tickets per persoon en per creditcard voor dit evenement.”

Het zei dat de ticketlimiet van twee per persoon en per creditcard een al lang bestaand Wimbledon-beleid was om ervoor te zorgen dat tickets zo eerlijk mogelijk worden verdeeld.