VS stelt tarieven in rij ‘tech tax’ uit

VS stelt tarieven uit in rij ‘tech tax’Gepubliceerd5 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

De VS hebben tarieven aangekondigd en onmiddellijk opgeschort op ongeveer $ 2 miljard (£ 1,4 miljard) aan invoer als vergelding voor belastingen op hun technologiebedrijven.

De 25% tarieven zijn van toepassing op bepaalde goederen uit het VK, maar ook uit Oostenrijk, India, Italië, Spanje en Turkije.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai zei dat het uitstel meer tijd zou geven voor discussies over belastingen.

“De VS blijven zich inzetten voor het bereiken van een consensus over internationale belastingkwesties”, zei ze.

Het komt na een Amerikaans onderzoek van een jaar naar belastingen op digitale diensten die zijn ingevoerd door de zes landen, die technologiebedrijven belasten op hun inkomsten in plaats van op winst.

Washington beschreef de belastingen eerder als “onredelijk” en “discriminerend” voor Amerikaanse socialemediabedrijven, online marktplaatsen en technologiebedrijven.

De Amerikaanse regering zei dat ze de dreigende tarieven op 887 miljoen dollar aan Britse goederen zal goedkeuren, evenals op 383 miljoen dollar aan Italiaanse goederen en 323 miljoen dollar aan Spaanse producten.

Daarnaast zal het tarieven heffen op $ 118 miljoen aan goederen uit India en $ 65 miljoen aan producten uit Oostenrijk.

Maar het schortte de invoering van de tarieven onmiddellijk op voor maximaal 180 dagen, aangezien de besprekingen over hoe technologiebedrijven met een wereldwijde voetafdruk kunnen worden belast, voortduren in de G20 en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

VS schort tarieven op single malt Scotch whisky op VS trekt zich terug van tarieven over Franse technische belastingen

“De VS zijn gericht op het vinden van een multilaterale oplossing voor een reeks belangrijke kwesties met betrekking tot internationale belastingen, waaronder onze bezorgdheid over belastingen op digitale diensten”, aldus mevrouw Tai.

Maar ze merkte op dat het nog steeds de mogelijkheid had om de aanklacht op te leggen.

“De acties van vandaag bieden tijd voor die onderhandelingen om vooruitgang te blijven boeken, terwijl de optie om tarieven op te leggen behouden blijft… als dat in de toekomst gerechtvaardigd is”, zei ze.

Volgens de voorstellen zou het VK extra heffingen krijgen op goederen, waaronder make-up, parfum, jassen, keramiek en sommige soorten speelgoed, volgens documenten van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger.

Bij de begroting berekende het Office for Budget Responsibility dat de belasting op digitale diensten £ 300 miljoen zou opleveren in het huidige boekjaar, en maar liefst £ 700 miljoen in de komende jaren.

Het werd afgelopen april in het VK geïntroduceerd en belast tegen 2% van de inkomsten van technologiebedrijven die waarde ontlenen aan Britse gebruikers.

Het volgde jaren van beweringen in Europa en elders dat grote technologiebedrijven niet genoeg belasting betalen in de landen waar ze actief zijn.

Afgelopen augustus stemde Facebook ermee in om de Franse regering € 106 miljoen (£ 95,7 miljoen) aan achterstallige belastingen te betalen om een ​​geschil over in het land verdiende inkomsten te beslechten.

Eerder in 2020 zei Facebook-baas Mark Zuckerberg dat hij de frustratie van het publiek over de hoeveelheid belasting die door techreuzen wordt betaald, erkent.

.