VK begint gesprekken om toe te treden tot vrijhandelspact Azië-Pacific

VK begint gesprekken om lid te worden van het vrijhandelspact Azië-PacificGepubliceerd13 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightGetty Images

Groot-Brittannië gaat onderhandelingen starten om zich aan te sluiten bij een vrijhandelszone die bedrijven toegang zou kunnen geven tot “enkele van de grootste economieën van het heden en de toekomst”, aldus de regering.

De Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) bestaat uit 11 landen, waaronder Australië, Canada en Japan.

Lidmaatschap zou de tarieven op export zoals auto’s en whisky verlagen.

Het handelsgebied beslaat een markt van ongeveer 500 miljoen mensen.

Nieuw-Zeeland, Brunei, Chili, Maleisië, Mexico, Peru, Singapore en Vietnam zijn ook oprichters van de handelsovereenkomst, die in 2018 werd gesloten. Het VK heeft in januari na de Brexit een aanvraag ingediend om toe te treden tot het blok.

Minister van Internationale Handel Liz Truss zei dat het handelsgebied het “deel van de wereld is waar de grootste kansen voor Groot-Brittannië liggen”.

Lidmaatschap krijgen zou een “glitterende post-Brexit-prijs zijn die ik wil dat we grijpen”, zei ze.

image copyrightReutersimage captionLiz Truss zei dat de deal gunstig zou zijn voor boeren in het VK

Mevrouw Truss zei dat lidmaatschap “boeren, makers en innovators zou helpen verkopen aan enkele van de grootste economieën van het heden en de toekomst, maar zonder de controle over onze wetten, grenzen of geld af te staan”.

Er is echter al een politiek verzet geweest tegen de onlangs overeengekomen vrijhandelsovereenkomst van het VK met Australië. Britse boeren zeggen dat import uit Australië de prijs zou kunnen ondermijnen en de welzijnsnormen zou ondermijnen.

VK wil lid worden van de club – maar wat is de CPTPP? Tarieven voor Schotse whisky opgeschort in deal tussen VK en VS Handelsovereenkomst met Australië zal Britse boeren niet raken – Truss

Het VK is het eerste niet-oprichtende land dat een aanvraag indient om lid te worden van het CPTPP en zou de op een na grootste economie zijn na Japan, als de onderhandelingen slagen.

De vrijhandelsovereenkomst heeft tot doel de handelstarieven – een vorm van grensbelasting – tussen lidstaten te verlagen en omvat een belofte om 95% van de heffingen op verhandelde goederen af ​​te schaffen of te verlagen.

In ruil daarvoor moeten landen samenwerken aan regelgeving, zoals voedselnormen. Deze normen en voorschriften hoeven echter niet identiek te zijn en lidstaten kunnen hun eigen handelsovereenkomsten sluiten.

Liz Truss zal dinsdag de (virtuele) gesprekken beginnen om lid te worden van de 11-koppige trans-Pacific trading club, en ze zal dit doen vanuit de kamer waar Winston Churchill toezicht hield op de oorlogsinspanningen. Het doel is om post-Brexit-ambities te laten zien.

Maar het gaat meer om strategie dan om schaal. Nu er al deals zijn gesloten met acht van de CPTPP-leden, kan toetreding slechts 0,1% aan de omvang van de Britse economie toevoegen, en het is nog niet duidelijk wat het VK zal moeten toegeven om de deal te krijgen, noch hoe snel het zal gebeuren.

De echte boost zal komen als anderen dit pact ondertekenen. Tot dusver heeft Amerika onder president Joe Biden geen interesse getoond om dit te doen – noch, zoals de handelssecretaris aan mij toegaf, heeft het een datum vastgesteld om de besprekingen over een eerder dit jaar onderbroken bilaterale deal tussen het VK en de VS te hervatten.

Zoals handelspartners gaan, zijn de VS twee keer zo belangrijk voor het VK als alle CPTPP-landen samen.

Ondertussen hebben sommige economen opgemerkt dat de handel met de EU mogelijk voor enkele miljarden ponden is gedempt door de nieuwe handelsovereenkomsten met dat blok, waarbij vers voedsel bijzonder zwaar werd getroffen.

Het Department for International Trade (DFIT) zei dat de export naar landen in het Azië-Pacific blok tussen nu en 2030 met 65% zou toenemen, ongeveer £ 37 miljard.

“Deelname zou deze groei stimuleren en de Britse banen ondersteunen. Deze voordelen zouden in de loop van de tijd toenemen, waarbij de Filippijnen, Thailand, Taiwan en de Republiek Korea allemaal interesse hebben getoond om lid te worden”, aldus een DFIT-verklaring.