Verstoring van de scheepvaart: ‘We doen ons best, maar dit is verlammend’

Verstoring van de scheepvaart: ‘We doen ons best, maar dit is verlammend’

Door Theo Leggett
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver het delen van afbeelding copyright Scott Humphreys afbeelding bijschrift Scott Humphreys, baas van Peppermill Interiors, en de marketing manager van het bedrijf Emma Gardner.

“We proberen ons best te doen, maar dit verlamt ons”, zegt Scott Humphreys. “Voor de pandemie betaalden we $ 2.500 tot $ 2.800 (£ 1.800- £ 2.000) om een ​​40-voets container uit China te halen. Nu betalen we $ 16.000 – als we een boeking kunnen krijgen.”

De heer Humphreys is algemeen directeur van Peppermill Interiors, dat meubelen levert voor zowel woningen als de bar- en restauranthandel.

Net als veel andere importeurs voelt Peppermill de gevolgen van ernstige knelpunten in de wereldwijde containervaartindustrie, die hebben geleid tot vertragingen en hogere prijzen.

Het bedrijf, gevestigd in de buurt van Cannock, in Staffordshire, bestaat al 25 jaar en heeft momenteel 40 mensen in dienst.

Hoewel het leveranciers in het VK gebruikt, wordt ongeveer de helft van zijn voorraad geïmporteerd uit Oost-Azië, voornamelijk uit China. Het zal doorgaans tussen de 200 en 250 containers per jaar binnenhalen.

Nu, zegt Humphreys, eist de stijging van de verzendkosten een zware tol van zijn bedrijf. “De extra kosten kunnen we fysiek niet opvangen. Die moeten we doorberekenen”, legt hij uit.

“Vroeger kostte een enkele fauteuil ons £ 12 om uit China te halen. Nu kost het ons £ 100. Dus de prijs waarvoor we de stoel verkopen is met 25% gestegen – maar dat is geen extra winst voor ons.

“Sommige van de goedkopere artikelen zijn in prijs verdubbeld. Het heeft geen zin meer om ze binnen te halen,” zei hij.

Hij maakt duidelijk wie hij de schuld geeft. “Het gaat allemaal naar de rederijen. Ze werken samen. Het is als een kartel daarbuiten.”

afbeelding copyrightPA Media

De prijsstijgingen zijn veroorzaakt door een langdurige periode van intense ontwrichting in de containervaart, aanvankelijk veroorzaakt door de Covid-uitbraak.

Een ineenstorting van de vraag tijdens de vroege stadia van de pandemie werd gevolgd door een periode van waanzinnige activiteit, toen mensen die gedwongen waren thuis te blijven in plaats van te reizen of te socializen, grote hoeveelheden consumptiegoederen bestelden.

Maar dit veroorzaakte een hele reeks problemen, waaronder acute congestie rond diepzeehavens en een tekort aan containers voor nieuwe zendingen, omdat te veel van hen op kades over de hele wereld zaten.

‘Verbluffend’

De blokkade van het Suezkanaal heeft een van ‘s werelds drukste scheepvaartroutes bijna een week afgesloten. Het zorgde voor een verkeersopstopping van honderden schepen, wat de zaken nog erger maakte omdat het de dienstregelingen in de war bracht en de congestie in havens verergerde toen de vertraagde schepen de havens begonnen aan te komen.

Meest recentelijk had een uitbraak van Covid 19 in de Chinese provincie Guangdong een aanzienlijke impact op de Yantian International Container Terminal, een van de drukste havens van China. maanden.

Verstoring van de verzending zou kunnen duren tot KerstmisUK-kopers waarschuwden voor een tekort aan zomerproducten

Maar terwijl rederijen moeite hebben om door deze woelige wateren te navigeren en hun klanten te maken hebben gehad met vertragingen bij het ontvangen van hun zendingen, of moeite hadden om ruimte aan boord van schepen te boeken, hebben hun eigen inkomsten er niet onder geleden.

Industrie-analisten Sea Intelligence hebben het feit benadrukt dat 11 van de grootste diepzeevervoerders in de eerste drie maanden van het jaar een gecombineerde bedrijfswinst van $ 16,2 miljard behaalden. Dat was aanzienlijk meer dan de $ 13,3 miljard die ze in de hele tweede helft van vorig jaar hebben gegenereerd.

Sea Intelligence beschrijft deze cijfers als “onthutsend”, waarbij alle 11 luchtvaartmaatschappijen alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar meer verdienden dan in dezelfde periode van de voorgaande tien jaar samen.

afbeelding copyrightPA Media

Hoewel het duidelijk is dat een tekort aan capaciteit een belangrijke factor is geweest bij het opdrijven van de prijzen, hebben een aantal importeurs de BBC laten weten dat ze geloven dat een gebrek aan concurrentie tussen rederijen ook een grote impact heeft gehad.

havencongestie

Andy Blakemore is het daarmee eens. Hij runt Arcadia Freight Services in Walsall. Als expediteur regelt hij de verzending van goederen van leverancier naar klant.

“Er is zeker sprake van samenzwering”, zegt hij. “In China hebben we te maken met zo’n 12 rederijen. Van onze agenten wordt verwacht dat ze de beste tarieven krijgen.

“Maar hoewel ze volledig onafhankelijk zouden moeten zijn, houden ze allemaal vast aan dezelfde prijzen. En als ze allemaal bij elkaar blijven, is het iets waar we geen controle over hebben,” zei hij.

Gavin van Marle is hoofdredacteur van de nieuwsbrief voor de logistieke sector, The Loadstar. Hij zegt dat er geen twijfel over bestaat dat lijnvaartmaatschappijen profiteren van de capaciteitsschaarste.

“Ze zijn zeker aan het hooien terwijl de zon schijnt”, zegt hij. “Het is zeker opportunistisch, maar of er sprake is van actieve collusie is een andere vraag”.

afbeelding copyrightGetty Images

Opzettelijke prijsafspraken tussen rederijen op Europese routes werd in 2008 door de EU verboden. Maar dat betekent volgens hem niet dat ze elkaars prijzen niet informeel kunnen evenaren.

“Ze weten allemaal wat de anderen doen”, legt hij uit. “Iedereen kent de margeprijzen. Maar het simpele feit op dit moment is dat er meer vraag is dan er capaciteit is om eraan te voldoen.”

Hogere prijzen

Importeurs in Groot-Brittannië hebben ondertussen met een ander probleem te maken. Congestie in Britse havens, met name Felixstowe, was vorig jaar voor rederijen aanleiding om het aantal directe diensten te verminderen – met veel schepen uit Oost-Azië die rechtstreeks naar Europese havens zoals Antwerpen of Rotterdam gingen.

Dat betekent op zijn beurt aanzienlijke extra kosten voor importeurs – omdat ruimte op directe diensten kostbaar is, terwijl containers die in EU-havens worden gelost, verder naar het VK moeten worden verscheept.

Een importeur, een leverancier van huishoudelijke artikelen die liever niet geïdentificeerd werd uit angst om door rederijen op de “zwarte lijst” te komen, vertelde de BBC dat consumenten de komende maanden een schok te wachten stonden.

“Er zal een tekort aan producten zijn en de prijzen zullen veel hoger zijn”, zei hij. “We beginnen nu met verzenden om de voorraden voor de kerst binnen te krijgen.

“Prijzen voor huishoudelijke artikelen, cadeauartikelen enzovoort – ze zullen omhoog gaan, misschien wel 40%.”

Ondertussen heeft Humphreys, de heer Humphreys van Peppermill Interior, de premier en verschillende andere ministers van de regering geschreven, waarin hij opriep tot actie om wat hij noemt “onethische handelspraktijken” door rederijen te bestrijden.

Tot nu toe heeft hij naar eigen zeggen nog geen reactie gehad.

.