Verkoop van halogeenlampen wordt in het VK verboden in het kader van plannen voor klimaatverandering

Verkoop van halogeenlampen wordt in het VK verboden in het kader van plannen voor klimaatverandering

Door Alex Therrien
BBC nieuws

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingimage copyrightGetty Images

De verkoop van halogeenlampen in het VK wordt vanaf september verboden, en tl-lampen zullen volgen, in het kader van de klimaatveranderingsplannen van de regering.

De verhuizing zal 1,26 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar verminderen en consumenten besparingen opleveren, zeggen ambtenaren.

Het VK is in 2018 begonnen met het geleidelijk afschaffen van de verkoop van halogeenlampen met een hoger energieverbruik op grond van EU-brede regels.

Nu kunnen retailers de meeste overgebleven halogeenlampen, zoals keukenspots, niet meer verkopen.

Wetgeving voor de plannen wordt deze maand door het kabinet naar voren gebracht.

Het plan zal helpen om de verschuiving naar energiezuinige LED-lampen voort te zetten, die goed zijn voor ongeveer twee derde van de lampen die nu in Groot-Brittannië worden verkocht.

Naar verwachting zullen LED’s in 2030 85% van alle verkochte lampen uitmaken, aldus functionarissen.

LED-lampen gaan vijf keer langer mee dan traditionele halogeenlampen en produceren dezelfde hoeveelheid licht, maar verbruiken tot 80% minder stroom.

LED-verlichting deukt de vraag naar energie in het VKOverheid om de doelstelling van de Britse klimaatverandering ‘Minder afval’ te versnellen

Om mensen te helpen bij het kiezen van de meest efficiënte gloeilampen, worden wijzigingen aangebracht in de energielabels die consumenten op de verpakking van lampen zien, waarbij de A+, A++ en A+++-classificaties worden verlaten en de efficiëntie wordt ingedeeld tussen AG, waarbij alleen de meest efficiënte lampen een A krijgen. beoordeling.

Led-lampen kunnen in de TL-armaturen worden verwerkt als een energiezuiniger alternatief, aldus ambtenaren.

De wetgeving zal ook maatregelen omvatten om hoogenergetische fluorescentielampen, zoals striplampen die vaak in kantoren worden aangetroffen, geleidelijk af te schaffen, met het oog op het beëindigen van hun verkoop vanaf september 2023.

De vermindering van de CO2-uitstoot als gevolg van de nieuwe regels komt overeen met het verwijderen van meer dan een half miljoen auto’s van de Britse wegen, aldus het Department for Business, Innovation and Skills (BIS).

Het maakt deel uit van een pakket maatregelen dat consumenten geld zal besparen en omvat het recht om goederen te laten repareren, nieuwe energielabels en hogere efficiëntienormen voor witgoed, tv’s en andere apparaten.

Minister van Energie Anne-Marie Trevelyan zei: “We voeren oude inefficiënte halogeenlampen voorgoed uit, zodat we sneller kunnen overstappen op led-lampen met een langere levensduur, wat minder afval betekent en een betere en schonere toekomst voor het VK.

“Door ervoor te zorgen dat elektrische apparaten minder energie verbruiken maar net zo goed presteren, besparen we huishoudens geld op hun rekeningen en helpen we de klimaatverandering aan te pakken.”

Stephen Rouatt, chief executive van Signify UK, dat eigenaar is van Philips Lighting, zei: “Het op een nog grotere schaal gebruiken van energiezuinige LED-equivalenten voor halogeen- en TL-verlichting zal het VK aanzienlijk helpen op zijn reis naar decarbonisatie, evenals het verlagen van de jaarlijkse elektriciteitsrekening voor consumenten.”

.