Uitvaartondernemingen krijgen opdracht om prijzen duidelijker te maken

Uitvaartondernemingen worden bevolen om prijzen duidelijker te makenGepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

Begrafenisondernemers en crematoriumuitbaters moeten prijzen duidelijk maken voor klanten, heeft de Britse concurrentiewaakhond bevolen.

De Competition and Markets Authority (CMA) waarschuwde de industrie dat het juridische stappen riskeerde als het zich niet aan de regels hield.

Het bevel volgt op een CMA-onderzoek dat “ernstige zorgen” aan het licht bracht over de duidelijkheid van de begrafeniskosten.

Uitvaartondernemers moeten vanaf 16 september een gestandaardiseerde prijslijst op hun pand en op hun website tonen.

De lijst moet de hoofdprijs van een begrafenis bevatten, de kosten van afzonderlijke items die de begrafenis vormen en prijzen van extra producten en diensten.

De CMA heeft ook gezegd dat vanaf 17 juni 2021 begrafenisondernemers niet mogen betalen om instellingen, waaronder ziekenhuizen, hospices en verzorgingstehuizen, te stimuleren klanten naar hen door te verwijzen. Ze mogen ook geen zaken meer doen via lijkschouwer en politiecontacten.

Ook crematoriumuitbaters zullen specifieke prijsinformatie moeten geven aan uitvaartverzorgers en klanten.

‘Een dicht oog’

Martin Coleman, voorzitter van het onderzoek bij de CMA, zei: “Het organiseren van een begrafenis is een van de moeilijkste dingen die iemand moet doen, en het is van vitaal belang dat mensen eerlijk worden behandeld. Klanten hebben duidelijke informatie nodig zodat ze weten wat ze zullen worden in rekening gebracht en kunnen desgewenst de prijzen van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

“We dringen er bij uitvaartondernemers en crematoriumuitbaters op aan om deze veranderingen nu door te voeren. We houden de sector nauwlettend in de gaten en staan ​​paraat om in te grijpen als bedrijven zich niet aan de regels houden.”

Toen de CMA afgelopen december haar onderzoeksbevindingen publiceerde, bracht het verschillende zorgen naar voren, waaronder het feit dat de prijzen voor soortgelijke diensten “aanzienlijk verschilden” tussen begrafenisondernemers.

Het zei ook dat de manier waarop informatie werd gepresenteerd het moeilijk maakte voor mensen om vergelijkingen te maken en “de juiste combinatie van diensten voor hun dierbaren te kiezen”.

De nieuwe regels zijn in de wet opgenomen en de CMA zei te verwachten dat alle uitvaartondernemers en crematoriumuitbaters “actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de wijzigingen binnen de wettelijke termijnen worden doorgevoerd”.

Ook heeft de waakhond aanbevelingen gedaan aan de regering over verdere maatregelen om uitvaartondernemers te reguleren.

Het zei echter dat de “uitzonderlijke omstandigheden” van de coronaviruspandemie betekenden dat “sommige van de remedies die de CMA anders had kunnen nastreven, waaronder maatregelen om de prijzen te beheersen, niet konden worden ontwikkeld”.

.