Toegang tot contant geld net zo belangrijk als stromend water, zegt Age UK

Toegang tot contant geld net zo belangrijk als stromend water, zegt Age UK

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd38 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

Consumenten moeten de garantie krijgen dat ze toegang hebben tot contant geld, net als bij water, elektriciteit en de post, zegt een liefdadigheidsinstelling.

Ongeveer 2,4 miljoen mensen van 65 jaar en ouder zijn in hun dagelijks leven afhankelijk van contant geld, aldus Age UK.

De liefdadigheidsinstelling waarschuwde dat velen zouden worden uitgesloten van de samenleving als ze geen bankbiljetten en munten zouden kunnen bemachtigen.

In het VK vinden verschillende proeven plaats om diegenen te helpen die contant geld nodig hebben, waaronder het testen van nieuwe bankhubs.

Het contante gebruik bij aankopen is tijdens de pandemie sterk gedaald, omdat lockdowns de bestedingsmogelijkheden verkleinden. Dit versnelde een trend van dalend gebruik van bankbiljetten en munten bij transacties.

Sommige mensen wendden zich voor het eerst tot digitale kanalen voor hun bankzaken, als ze het huis niet uit konden.

Age UK zei echter dat het een vergissing zou zijn om aan te nemen dat iedereen zijn bankzaken digitaal wil of kan doen. De pandemie had de moeilijkheden blootgelegd die een gebrek aan toegang tot contant geld zou veroorzaken.

Het verwijst naar de ervaring van Eileen, 72 jaar oud, die het goede doel vertelde: “Mensen waren aardig en deden wat boodschappen voor ons, maar ik had niet altijd geld in huis om ze te betalen, en ik had geen toegang tot geld. .

“De pinautomaat in ons dorp is bijna altijd leeg. Al die kleine dingen die we vanzelfsprekend vinden, worden ineens enorme problemen.”

De liefdadigheidsinstelling zei dat de overgrote meerderheid van de ouderen hun geld zelf kon beheren, maar door de snelle overstap naar online bankieren en digitale betalingen worstelden ze met de technologie.

Lloyds sluit nog eens 44 bankfilialen Nieuw Alan Turing biljet van £50 komt in omloop

Dit betekende op zijn beurt dat ze risico liepen als ze sociaal werden uitgesloten.

“Oudere mensen die contant geld en hun lokale bankfiliaal gebruiken, vinden het steeds moeilijker om hun geld te beheren omdat er steeds meer barrières worden opgeworpen”, zegt Caroline Abrahams, liefdadigheidsdirecteur bij Age UK.

“Het is tijd voor de regering om te erkennen hoe belangrijk bankbiljetten en munten zijn voor ons hele leven en het geldsysteem te behandelen als het essentiële stuk infrastructuur dat het is – net als nutsvoorzieningen, post en breedband.”

De Schatkist heeft zich geschaard achter het idee van cashback van lokale winkels, zonder een aankoop te hoeven doen, wanneer geldautomaten verdwijnen. Het wil ook dat de toezichthouder van de stad, de Financial Conduct Authority, het voortouw neemt bij het veiligstellen van de toekomst van contant geld voor consumenten en eigenaren van kleine bedrijven die het nodig hebben.

Natalie Ceeney, auteur van de Access to Cash Review en leider van een reeks geldproeven, zei dat het belangrijk was dat bedrijven nog steeds contant geld accepteerden, in plaats van zich er alleen op te concentreren ervoor te zorgen dat bankfilialen en geldautomaten beschikbaar waren om het te verstrekken.

.