Techbedrijven gebruiken monitoring op afstand om honingbijen te helpen

Techbedrijven gebruiken monitoring op afstand om honingbijen te helpen

Door Bernd Debusmann Jr
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightBest Bees Companyimage captionBest Bees Company staat huiseigenaren toe om bijenkorven te hosten – in ruil voor honing

De bijenteelt is een van de oudste industrieën die er bestaat, maar wordt geconfronteerd met tal van bedreigingen. Een aantal technologiebedrijven hopen de honingbij een betere toekomst te geven.

Noah Wilson-Rich, Chief Scientific Officer van het Amerikaanse bedrijf Best Bees Company, zegt dat het verontrustend is hoeveel Amerikaanse honingbijkolonies, of netelroos zoals ze ook wel worden genoemd, elk jaar uitsterven.

Getroffen door een dodelijke parasitaire mijt, pesticiden en klimaatverandering, toonde een onderzoek aan dat tussen april 2019 en 2020 43,7% van de Amerikaanse netelroos verloren ging. Dat was het op één na hoogste jaarcijfer sinds die specifieke studie in 2010 van start ging.

“Dat laat maar weer zien hoe verknoeid de zaken momenteel zijn”, zegt Wilson-Rich.

image copyrightGetty Imagesimage captionDe honingbij staat voor een aantal problemen Kan luisteren naar bijen hen helpen redden – en ons?

Zijn firma in Boston installeert netelroos op commerciële en residentiële eigendommen – overal, van daken tot achtertuinen. Het personeel gebruikt vervolgens een geavanceerd softwaresysteem om de gezondheid van alle bijenvolken te bewaken en te registreren.

De gegevens worden gedeeld met onderzoekers van de Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology, om hen te helpen de benarde situatie van de insecten beter te begrijpen.

Best Bees, dat wordt betaald door de huiseigenaren en bedrijven, oogst en bottelt ook de honing om ze te bewaren.

“We onderzoeken waarom bloeiende bijenkorven leven”, zegt de heer Wilson-Rich. “We moeten begrijpen waarom ze het beter doen. Met die onderzoeksgegevens kunnen we geweldige voordelen behalen… het vertelt ons hoe de bijen het eigenlijk doen.”

Nu de wereldwijde honingindustrie in 2020 naar schatting 9,2 miljard dollar waard is, is er ook een belangrijke commerciële noodzaak achter het toegenomen gebruik van technologie om bijen te monitoren en te verzorgen. Vooral in een tijd waarin de coronaviruspandemie de aandacht heeft gericht op bredere problemen met de voedselvoorziening.

image copyrightGetty Imagesimage captionHoning is een enorme wereldwijde industrieWaarom zijn bijen zo belangrijk? 1,4 miljard banen in de landbouw en driekwart van de wereldvoedselvoorziening – ongeveer $ 577 miljard per jaar – zijn afhankelijk van de bestuiving van gewassen En van de 100 gewassoorten die 90% voeden van de wereldbevolking worden 70 bestoven door gedomesticeerde en wilde bijen

Een bedrijf dat ook voorop loopt in de honingbijindustrie is het Ierse bedrijf ApisProtect, dat draadloze sensoren in de bijenkast maakt die gegevens verzamelen en verzenden naar een op een website gebaseerd “dashboard”.

“We verzamelen temperatuur, vochtigheid, geluid en versnelling [of the bees flying out of the hive] data”, zegt CEO Fiona Edwards Murphy.

“Wat we doen is die ruwe datapunten eruit halen en vervolgens machine learning gebruiken om dat om te zetten in bruikbare informatie. We vertellen de imker bijvoorbeeld welke kasten groeien en welke kasten krimpen, of welke kasten leven en welke kasten dood zijn .”

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm zal geven.

De technologie, voegt ze eraan toe, markeert een belangrijke verschuiving van de traditionele bijenteeltpraktijken, waarbij imkers de kasten handmatig moeten inspecteren. In de VS, waar enkele van de allergrootste bijenteeltbedrijven meer dan 90.000 bijenkasten hebben, is dat veel werk.

“In een commerciële operatie heeft slechts ongeveer 20% van de netelroos op een gegeven moment interventie nodig”, voegt mevrouw Edwards Murphy toe. “Het probleem is dat imkers niet weten welke 20%. Ze gaan letterlijk een bijenkorf uitzoeken om te zien of het degene is waar ze naar zouden moeten kijken.

“Wat we doen, is ze in staat stellen om een ​​beeld te krijgen van wat er in al hun kasten, verspreid over een groot gebied, gebeurt voordat ze ‘s ochtends hun kantoor verlaten. Voor commerciële imkers zien we een verlaging van de arbeidskosten met 50%. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op de bijenteelt.”

image copyrightApisProtectimage captionApisProtect’s bijenkorfmonitors houden de netelroos constant in de gaten

Het Israëlische bedrijf Beewise wil de noodzaak van menselijk ingrijpen nog verder verminderen.

Het heeft de “Beehome” gecreëerd, een grote doosvormige structuur op zonne-energie die plaats biedt aan 24 afzonderlijke kasten.

In staat om autonoom te werken, of via een app op de telefoon of tablet van de imker, wordt elke Beehome geleverd met een reeks camera’s, sensoren en robotarmen die samen de acties overnemen die anders een menselijke hand nodig zouden hebben, zoals ongediertebestrijding, zwermpreventie en het oogsten van de honing.

De enige acties die menselijke tussenkomst vereisen, zijn ervoor zorgen dat de bijen toegang hebben tot een voedselbron en water, en de machinaal geoogste honing ophalen.

image copyrightJonathan Fleuryimage captionFiona Edwards Murphy zegt dat veel grote bijenteeltoperaties momenteel willekeurig de bijenkorven controleren

“In een gewone bijenkorf, met een houten kist, zijn er ongeveer 10.000 tot 50.000, of misschien zelfs 100.000 bijen”, zegt Beewise-topman Saar Safra.

“Dat zijn veel gegevens om te analyseren, en de AI [artificial intelligence] doet het in fracties van seconden. Het kan identificeren wat er aan de hand is en de juiste behandeling toepassen.”

Hij voegt eraan toe dat er “vandaag veel stress is voor bijen”, maar dat “commerciële imkers deze problemen echt kunnen helpen”. “Het idee is dat het helpen van deze levende wezens in realtime, of kort daarna, belangrijk is. Als je te lang wacht, kan een kleine zorg uitgroeien tot een enorm probleem, en dan een ingestorte kolonie.”

Een nog meer futuristisch bijentechnologieproject is het pan-Europese Hiveopolis-project, dat de mogelijkheid bestudeert om kleine “waggeldansende” robots in bijenkasten te plaatsen om het gedrag van bijen te beïnvloeden.

Hoewel er geen foto’s beschikbaar zijn en de technologie zich nog in een vroeg stadium bevindt, is het de bedoeling dat de robots zullen proberen te imiteren hoe bijen communiceren door middel van beweging. En van daaruit is de hoop dat de robots de werkbijen naar de beste nectarbronnen kunnen leiden.

image copyright Beewiseimage captionDe Beehomes van de Israëlische firma Beewise kunnen tot 24 netelroos bevatten

“Het is belangrijk dat we de bijen kunnen vertellen waar ze moeten vliegen en verzamelen, maar ook dat we kunnen zien waar de nectar vandaan komt”, zegt Thomas Schmickl, een Hiveopolis-onderzoeker aan de Universiteit van Graz in Oostenrijk.

“Een pot honing uit zo’n kolonie zou een sticker kunnen hebben met een soort Google Maps-overlay, die de oogstplaats aangeeft.

“Mensen zouden weten waar de honing vandaan komt – dit zou interessant zijn voor de consumenten.”

.