Straatmarkten: kunnen gemeenten herontwikkeling goed krijgen?

Straatmarkten: kunnen gemeenten herontwikkeling goed krijgen?

Door Rebecca Wearn
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd14 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding bijschriftTracy Taylor die Fresh and Fruity groenteboeren runt, vertrouwt op lokale leveranciers

Het is lunchtijd op Preston Market. Aan het ene uiteinde van de grote Victoriaanse markthal staat een royale stapel gebakken eieren en frietjes voor een vijfje. Twee vrienden hebben de stoelen bij het raam opgeëist en grijns. “Deze zijn van ons – we zitten hier elke dag.”

Aan de andere kant van de overdekte markt is het een ander publiek en geroosterde halloumi in een verse ciabatta kost je een fractie of zo meer. Een advocaat komt langs voor een latte: “Het is leuk om hier iets moderns en trendy te hebben”, zegt hij.

Beide locaties dienen belangrijke doelen voor de lokale bevolking. Straatmarkten zoals deze in Lancashire worden in het hele land nieuw leven ingeblazen als onderdeel van stadsvernieuwingsplannen.

De achteruitgang van de Britse hoofdstraten heeft gemeenten onder druk gezet om nieuwe klanten naar stadscentra te trekken. De National Market Traders Federation zegt echter dat ze ook hun oude klanten niet mogen vergeten.

De handelsorganisatie wil dat deze opgewaardeerde markten traditionele, betaalbare kraampjes en producten behouden.

afbeelding bijschriftMarkthandelaren hebben sterke banden met lokale gemeenschapsgroepen

Joe Harrison is chief executive van de NMTF en werkt samen met provinciale raden en bedrijven om het beste van twee werelden te krijgen in eventuele herontwikkelingsplannen.

“We zullen chique ambachtelijke markten hebben – en dat is het enige dat zal bestaan. We moeten ervoor zorgen dat we mensen die toegang tot dat betaalbare voedsel nodig hebben, niets afnemen”, zegt hij.

De nieuw glazen markthal van Preston maakt deel uit van een regeneratieproject van £ 50 miljoen. Naast groente- en fruitstalletjes zijn er nieuwe coffeeshops, mobiele telefoons en modestalletjes. Buiten hebben allerlei soorten handelaren van de oude markt nieuwe tafels om hun waren te verkopen, variërend van speelgoed, zelfgemaakte zeep en snuisterijen.

Joe denkt dat de balans in Preston goed is, maar roept andere gemeenten op om goed na te denken over bestaande klanten en handelaren voordat ze wijzigingen aanbrengen.

Moeder en dochter business team, Tracy en Becky Taylor, runnen Fresh and Fruity groenteboeren in de nieuwe handelshal. Hun producten zijn van hoge kwaliteit, vers en populair.

afbeelding bijschrift Preston’s nieuw geglazuurde markthal maakt deel uit van een regeneratieproject van £ 50 miljoen

Ze zijn het erover eens dat het verkopen van betaalbare groenten nog steeds hun basishandel is, maar sinds de verbouwing zijn ze meer luxe of exotische artikelen gaan aanbieden nu nieuwe klanten hun boodschappen in de hal ophalen.

Ze geloven dat ze die lijn kunnen bewandelen vanwege hun connecties met lokale leveranciers: “Ik denk dat lokale producten belangrijk voor ons zijn – omdat we rechtstreeks naar de telers en de boeren kunnen gaan”, zegt Becky.

Maar voor sommigen is het niet zo eenvoudig. “We hebben ontdekt dat veel dingen die de markten vroeger verkochten, niet meer verkopen, zoals kleding”, voegt Tracy eraan toe.

Hun standpunten worden ondersteund door een onderzoeksproject, geleid door universitair hoofddocent Sara Gonzalez van de Universiteit van Leeds, waarbij het belang van markten voor lokale gemeenschappen wordt gemeten.

“Markten trekken vaak ouderen aan; mensen uit buurten met lage inkomens; mensen met langdurige ziekten, een handicap of mensen met jonge kinderen, en migranten of [people from] etnische minderheden”, legt prof Gonzalez uit.

image captionMensen die regelmatig winkelen op lokale markten krijgen iets anders naast hun aankopen – bedrijf, zegt prof Gonzalez

“We zijn bang dat deze meer benadeelde klanten aan de kant worden geschoven.”

Drie jaar lang hebben zij en haar team de binnen- en buitenmarkten in Londen, Newcastle en Leeds geanalyseerd om meer te weten te komen over de bijdrage die zij leveren aan deze lokale gemeenschapsgroepen.

Hun waarde gaat niet alleen over goede producten tegen goede prijzen om magen te voeden – het gaat om regelmatig menselijk contact en interacties die de ziel voeden.

Prof Gonzalez zegt dat mensen die regelmatig op lokale markten winkelen, iets krijgen wat een supermarkt ze nooit zou kunnen geven – gezelschap – en dat is de reden waarom veel klanten een hele dag uit een reis halen.

“Ze hebben misschien een knipbeurt, ze gaan een kopje thee drinken, ze ontmoeten een vriend, ze gaan boodschappen doen. En het is weerbestendig, het is warm”, zegt ze.

afbeelding bijschriftRegeneratie van oudere marktplaatsen vindt plaats in het hele land

“Maar meer dan dat, ze kunnen mensen spreken die ze niet kennen. Dat zijn misschien de enige mensen die ze de hele dag, de hele week ontmoeten. Ze ontwikkelen dus echt vriendschappen”, zegt prof. Gonzalez.

Op het hoogtepunt van de pandemie sprak ze met handelaren op de Grainger Market in Newcastle, die de begrafenis van een vaste klant hadden bijgewoond. Terwijl hij in Preston was, bezorgde boekkraamhouder Pete Burns boeken aan vaste klanten waarvan hij wist dat ze afhankelijk waren van de sociale connectie.

“Veel van de die-hard stamgasten zien je meer als een vriend dan als een handelaar”, zegt hij.

Prof Gonzalez en haar team vrezen dat deze groepen worden uitgesloten van herontwikkelingsplannen van de gemeente, omdat er geen manier is om te meten of winst te maken met de waardevolle sociale interacties die markten bieden voor lokale gemeenschappen. In plaats daarvan zijn regeneratieplannen gericht op duurdere aanbiedingen.

Ze haalt voorbeelden aan zoals Borough Market in Londen of Altrincham Market, die ‘s avonds laat lekker eten en ambachtelijke producten bieden, en ze legt uit dat deze veel van de kwetsbare groepen waarmee ze heeft gewerkt, kunnen ‘vervreemden’.

“We willen dat lokale autoriteiten de markt niet beschouwen als een onroerend goed, maar als een gemeenschapsgoed.”

.