Sommige ontslagen werknemers willen niet terugkeren, zegt Andrea Leadsom

Sommige ontslagen werknemers willen niet terugkeren, zegt Andrea Leadsom

Door Emma Harrison
BBC nieuws

Gepubliceerd42 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBehoud van banenimage copyrightPA Mediaimage captionDame Andrea Leadsom: Ze zegt dat bazen geen personeel terug kunnen krijgen omdat mensen gewend zijn geraakt aan verlof

Sommige mensen met verlof vermijden om weer aan het werk te gaan omdat het “geweldig” voor hen is geweest, zei voormalig zakensecretaris Dame Andrea Leadsom.

Ze zei dat er sommigen waren die niet terug wilden omdat ze een tuin hebben, “grote groenten verbouwen” en kunnen wandelen.

Maar het conservatieve parlementslid zei dat er ook een probleem was met de geestelijke gezondheid van sommige mensen die bang waren om terug te gaan.

De verlofregeling heeft geholpen om miljoenen lonen te betalen tijdens de pandemie.

Volgens de laatste statistieken zijn in totaal 11,5 miljoen banen ondersteund door het Coronavirus Job Retention Scheme en waren er op 30 april 3,4 miljoen mensen met verlof.

In januari waren 5,1 miljoen mensen met verlof.

Wat zijn de regels voor verlof? Bedrijven kunnen zelfisolerend personeel met verlof zetten

In een gesprek met Any Questions van BBC Radio 4 zei Dame Andrea: “Sommige mensen zijn gewoon doodsbang, dus het is alsof ik al zo lang met verlof ben dat ik er echt niet tegen kan om terug naar kantoor te gaan” en werkgevers zeggen terecht: ‘wel, dat moet wel’.

“Dus er is dat probleem, het mentale gezondheidsprobleem, de angst ervoor.

“Voor andere mensen is het zoiets van, ‘eigenlijk met verlof zijn in lockdown is geweldig voor mij geweest – ik heb een tuin, ik heb elke dag kunnen wandelen, ik heb geweldige groenten die groeien, ik niet echt weer aan het werk wil, misschien denk ik aan parttime of ga ik eerder met pensioen’.”

Ze zei dat sommige bedrijven in haar kiesdistrict “mensen gewoon niet weer aan het werk kunnen krijgen”, en zei: “Ze kunnen geen personeel krijgen omdat mensen, om eerlijk te zijn, eraan gewend zijn geraakt om met verlof te gaan”.

De problemen “hebben zeer reële gevolgen voor onze economie”, zei Dame Andrea.

“Als we onze economie niet kunnen laten herstellen, kunnen we niet beginnen met het betalen van deze enorme rekening die we al hebben opgelopen voor deze lockdown, en dat is op dit moment van cruciaal belang.”

De verlofregeling dekt tot 80% van het salaris van een werknemer voor de uren die hij niet kan werken, tot een maximum van £ 2.500 per maand.

Terwijl de economie in de zomer opengaat, moeten werkgevers die van de regeling gebruikmaken, gaan betalen, maar werknemers zullen nog steeds tot 80% van hun loonpakket ontvangen voor uren die ze niet kunnen werken. De regeling loopt af op 30 september.

Dame Andrea zei donderdag dat het “teleurstellend was dat sommige medewerkers met verlof een tweede baan hebben aangenomen en vervolgens ontslag hebben genomen toen ze werden uitgenodigd om weer aan het werk te gaan”.

Ze zei dat ze Steve Barclay, hoofdsecretaris van de Schatkist, in het Lagerhuis had gevraagd wat er kon worden gedaan om de belastingbetaler te beschermen tegen “verlofspelen” en hoe bedrijven konden worden beschermd.

In zijn antwoord zei de heer Barclay dat het een “zeer belangrijk en legitiem punt” was, en hij zei: “Wat het ontwerp van de verlofregeling betreft, was het ontworpen om te werken binnen het arbeidsrechtelijke kader, zodat een werknemer een tweede baan kan hebben terwijl hij op het verlof, mits dit is toegestaan ​​binnen de voorwaarden van hun bestaande arbeidsovereenkomst.

“Maar ik waardeer de geest van het punt dat ze naar voren brengt.”

.