Shell belooft verschuiving naar koolstofarm te versnellen

Shell belooft de overgang naar koolstofarm te versnellenGepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingimage copyrightPhotographic Services Shell International Ltd

De oliegigant Shell zal zijn uitstoot van broeikasgassen sneller terugdringen dan gepland na een gerechtelijke uitspraak in Nederland, heeft de topman beloofd in een blogpost.

Het bedrijf zou “enkele gedurfde maar weloverwogen stappen nemen”, schreef Ben van Beurden.

Milieuactivisten wonnen in mei een rechtszaak met het argument dat Shell er niet in slaagde om de uitstoot snel genoeg te verminderen.

De heer Van Beurden zei dat Shell in beroep zou gaan tegen de uitspraak, maar dat hij ondertussen zou proberen de overgang te bespoedigen.

“De rechtbank heeft gezegd dat haar beslissing onmiddellijk van toepassing is en niet moet worden opgeschort in afwachting van een beroep”, schreef hij op de netwerksite LinkedIn.

“Voor Shell betekent deze uitspraak geen verandering, maar eerder een versnelling van onze strategie.”

De actiegroep Milieudefensie, de Nederlandse tak van Friends of the Earth, die de zaak aanspande, voerde met succes aan dat Shell een mensenrechtenverplichting had om haar bedrijf in overeenstemming te brengen met internationale afspraken over het voorkomen van een snellere opwarming van de aarde.

Als gevolg hiervan moet Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen ten opzichte van het niveau van 2019. De uitspraak is van toepassing op de activiteiten van het bedrijf wereldwijd.

De advocaten van Shell voerden aan dat het bedrijf al “serieuze stappen” ondernam om af te stappen van fossiele brandstoffen.

‘Eruit gepikt’

De heer Van Beurden zei: “Ik ben nog steeds teleurgesteld dat Shell wordt uitgekozen door een uitspraak die volgens mij niet helpt om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen.”

Maar hij zei dat het bedrijf vastbesloten was om “de uitdaging aan te gaan”.

Een perswoordvoerder van Shell zei dat de verklaring van de topman geen verandering van strategie voor het bedrijf betekent, maar dat wordt bekeken of de bestaande strategie sneller kan worden geïmplementeerd.

image copyrightGetty Imagesimage captionDe rechtszaak werd aangespannen door milieugroeperingen en duizenden Nederlanders

De heer Van Beurden zei dat het bedrijf “rigoureuze reductiedoelstellingen voor de korte termijn” had vastgesteld om tegen 2050 netto nul te bereiken, inclusief een in april gepubliceerde energietransitiestrategie, die te laat kwam om door de rechtbank te worden overwogen.

Netto nul betekent dat hoewel het bedrijf nog steeds verantwoordelijk zal zijn voor een deel van de uitstoot van broeikasgassen, deze waar mogelijk zullen worden verminderd en de rest wordt gecompenseerd met investeringen die de uitstoot elders verminderen.

“We verwachten nog lange tijd energie te blijven leveren in de vorm van olie- en gasproducten, zowel om aan de vraag van de klant te voldoen als om een ​​financieel sterk bedrijf te behouden”, aldus de post van de heer Van Beurden.

“We hebben deze financiële kracht nodig om investeringen in Shell aan te trekken. Zodat we de energie kunnen leveren die de wereld nodig heeft, investeren in koolstofarme energie en het levensonderhoud ondersteunen in gemeenschappen waar we actief zijn, evenals die van onze klanten, werknemers en aannemers. “

Hij zei dat om de overgang van fossiele brandstoffen te bereiken, maatregelen moeten worden genomen om aan de vraag te voldoen, niet alleen aan het aanbod.

“Stel je voor dat Shell vandaag besloot te stoppen met de verkoop van benzine en diesel. Dit zou de CO2-uitstoot van Shell zeker verminderen. Maar het zou de wereld geen steek helpen. De vraag naar brandstof zou niet veranderen. Mensen zouden hun auto’s en bestelauto’s bij andere tankstations tanken .”

.