Reizigers overgeleverd aan malafide testbedrijven, zegt Which?

Reizigers die zijn overgeleverd aan malafide testbedrijven, zegt Which?8 minuten geleden gepubliceerdDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Imagesafbeelding bijschrift Nieuwkomers in het VK vanuit het buitenland moeten zichzelf testen op Covid-19 met behulp van een kit die is geleverd door goedgekeurde leveranciers

Er zijn nog steeds “ernstige problemen” onder particuliere Covid-testbedrijven, waarbij malafide operators misleidende beweringen doen, zegt consumentengroep Which?.

De meeste reizigers naar het VK moeten vooraf tests boeken voor dag twee en dag acht na hun terugkeer.

Maar verschillende testaanbieders op een door de overheid goedgekeurde lijst bieden misleidende informatie over prijzen en beschikbaarheid. Welke? gevonden.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het de testaanbieders nauwlettend in de gaten hield.

Problemen met particuliere testaanbieders kwamen voor het eerst aan het licht in april toen het aantal reizende mensen toenam. Verschillende bedrijven, door de overheid vermeld als goedgekeurde leveranciers, leverden de testkits niet op tijd of leverden geen resultaten op.

Reizigers werden thuis in quarantaine geplaatst, niet zeker hoe ze aan de testvereisten van de overheid moesten voldoen en waren in veel gevallen niet in staat om de testbedrijven online of telefonisch te bereiken.

Sommigen kregen helemaal geen testkits, ondanks het feit dat ze honderden ponden hadden betaald. Een paar kregen resultaten voor tests die ze niet hadden genomen.

Covid-bedrijf ‘sorry’ voor fout met negatieve testresultaten Wat gebeurt er met reizen naar het buitenland? VS versoepelt reisregels voor 61 landen, maar niet voor VK

Sinds 17 mei zijn de regels voor internationaal reizen versoepeld, en de overgrote meerderheid van de landen staat op de “oranje” lijst van de regering, wat betekent dat reizigers, inclusief onderdanen van het VK, vooraf een pakket van twee tests moeten boeken voordat ze het VK binnen mogen.

Nu, welke? heeft ontdekt dat sommige providers hoofdprijzen citeren voor één test, terwijl er twee nodig zijn. Anderen zijn marketingtests, hoewel ze nog niet klaar zijn om ze te leveren.

“Weken nadat sommige internationale reizen zijn hervat, is het zeer zorgwekkend om nog steeds zulke ernstige problemen aan het licht te brengen met het testsysteem van de overheid voor reizigers – problemen die gemakkelijk verholpen hadden kunnen worden ruim voor het herstarten van de reis, als goed regelgevend toezicht was verzekerd vroeg”, zegt Rory Boland, reisredacteur bij Which?

“Zoals het er nu uitziet, lopen reizigers het risico overgeleverd te worden aan de genade van malafide operators die, in het beste geval, proberen te profiteren van degenen die op zoek zijn naar testdiensten om hen te laten reizen, en in het slechtste geval het risico lopen hen buiten hun zak te laten voor diensten die niet bestaat niet eens.”

Hij zei dat de regering de problemen bij testbedrijven moet oplossen voordat het massale reizen wordt hervat, om “chaos voor reizigers” te voorkomen.

Verwarde prijzen

Eind mei, Welke? onderzocht de drie goedkoopste aanbiedingen, die verschenen op de lijst van erkende aanbieders van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg (DHSC).

De prijzen aangeboden door Biograd Diagnostics, Screen 4 en Book A Travel Test lagen tussen £ 60 en £ 98. Echter, wanneer Welke? verder onderzocht, bleek dat de vermelde prijzen voor een enkele test waren, niet voor het verplichte pakket van twee tests.

image copyrightGetty Imagesimage captionBijna alle reizigers naar het VK moeten twee Covid-tests afleggen

De betrokken bedrijven zeiden dat het probleem lag in de manier waarop de DHSC prijsinformatie registreerde.

“Een aantal bedrijven, waaronder wijzelf, waren aanvankelijk in de war door de lijstformulieren van de overheid”, zegt een woordvoerder van Book A Travel Test.

“We hebben ons uiterste best gedaan om reizigers te ondersteunen, maar we zijn niet immuun voor kosten en hebben te maken gehad met fluctuerende kosten van laboratoria. We blijven ons inzetten om er alles aan te doen om reizigers een uitstekende service te bieden in deze moeilijke tijd.” ‘

Een woordvoerder van Screen 4 zei dat het probleem lag in “verschillen in terminologie”.

“We hebben niet geprobeerd en hebben nooit geprobeerd de lijsten te manipuleren en we hebben geprobeerd een concurrerende en betrouwbare service te bieden met duidelijk aangegeven capaciteit van beschikbare tests”, zei Screen 4.

Na de vragen van That’s stegen de kopprijzen van verschillende firma’s.

Maar welke? zei dat het onderliggende probleem niet was verholpen, omdat andere bedrijven vervolgens nog steeds prijzen voor een enkele test opgaven, waardoor het leek alsof tests beschikbaar waren voor de helft van de werkelijke kosten.

Toezicht

Welke? ontdekte ook dat een aantal van de geaccrediteerde aanbieders van de DHSC nog geen tests konden leveren. Naar aanleiding van de vragen van Which? werden drie bedrijven van de lijst verwijderd.

De consumentengroep zei dat de problemen samen op een gebrek aan regelgevend toezicht wezen en riep de regering op om opties te onderzoeken om de testkosten te verlagen en ervoor te zorgen dat providers nauwkeurige informatie aanbieden.

Een DHSC-woordvoerder zei: “De overheid evalueert regelmatig de prestaties van alle providers, inclusief hun leverings- en testdoorlooptijden.

“Aanbieders die niet voldoen aan de minimumnormen die zijn vastgesteld door DHSC en die zijn beoordeeld door de onafhankelijke Accreditation Service van het Verenigd Koninkrijk (UKAS), of waar onze monitoring zorgen over de prestaties van hun klantenservice naar voren brengt, worden verwijderd van de gov.uk-reistestlijst. Bovendien, aanbieders verschijnen mogelijk niet op de lijst waar ze tijdelijk niet op voorraad zijn.”

.