Reisverzekeraars bekritiseerd over omvang Covid-dekking

Reisverzekeraars bekritiseerd over omvang van Covid-dekkingGepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie image copyrightReuters

Reisverzekeringen die ‘volledige’ dekking bieden voor Covid-gerelateerde verstoringen zijn volgens consumentengroep Which? nauwelijks verkrijgbaar.

Het analyseerde 263 verschillende polissen en ontdekte dat slechts twee reizigers volledige financiële bescherming boden.

Als gevolg hiervan trok het de beweringen van verschillende providers in twijfel dat hun polissen Covid-dekking boden.

Een brancheorganisatie zei dat vakantiegangers duidelijk moesten zijn over wat hun verzekeringsproducten boden.

Verzekeringsmakelaars hebben benadrukt dat ze op de markt kunnen zoeken naar specifieke behoeften als mensen ondanks de huidige beperkingen toch willen reizen.

Covid-dekkingsclaims

De analyse door Welke? ontdekte dat twee polissen – van HSBC en Barclays – brede bescherming boden, maar alleen beschikbaar waren voor de klanten van die banken en alleen samen met andere verzekeringsproducten konden worden gekocht.

Ze beschermden polishouders tegen annulering als gevolg van wijzigingen in het advies van het Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) of lockdowns van de overheid die reizen verbieden. Ze behandelden ook het testen van positief voor Covid-19 of het horen van zelfisolatie, medische kosten en repatriëring.

Hoewel sommige reisverzekeraars opschepten over het aanbieden van “Covid-dekking”, sluiten veel polissen plausibele en potentieel dure scenario’s uit, zoals nieuwe lockdowns in het VK of het land van bestemming, aldus de consumentengroep.

Kunnen we ons geld terugkrijgen als we niet op vakantie kunnen? Klauteren om terug te keren als Portugal op de oranje lijst komt

Elke geanalyseerde polis bood dekking voor medische kosten en repatriëringskosten voor reizigers die Covid opliepen tijdens het reizen.

Niet meer dan een derde bood echter dekking als reizigers annuleerden nadat ze door de test- en trace-app op de hoogte waren gesteld om te isoleren, en slechts 3% beschermde tegen niet-reizen vanwege de noodzaak om bij terugkeer in quarantaine te gaan – een scenario mogelijk als hun bestemming opnieuw -beoordeeld op het verkeerslichtsysteem.

‘Volg het advies’

Gareth Shaw, hoofd van welke? Money, zei: “Zoals de verwijdering van Portugal van de groene lijst laat zien, kunnen vakantieplannen op het laatste moment worden verstoord – en ons onderzoek toont aan dat veel reisverzekeraars niet veel bescherming bieden als dat wel het geval is.

“De overheid moet samenwerken met regelgevers om ervoor te zorgen dat reizigers, als ze ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan, duidelijke informatie krijgen over waarvoor ze wel en niet gedekt zijn.”

Een woordvoerder van de Association of British Insurers zei: “We dringen er bij mensen op aan hun polis te lezen om de reikwijdte van de dekking te begrijpen, aangezien het onwaarschijnlijk is dat polissen die zijn gekocht nadat de pandemie was uitgeroepen, annulering vanwege Covid dekken, aangezien het een bekend risico is, en reizen verzekering is ontworpen en geprijsd om onvoorziene gebeurtenissen te dekken.

“Reizigers moeten altijd op de hoogte zijn van overheidsadviezen en de grensvereisten van het land dat ze bezoeken, en deze opvolgen. En volg altijd de FCDO-adviezen om te voorkomen dat uw reisverzekering ongeldig wordt.”

.