‘Recht op reparatie’-wet verlengt levensduur van producten, zegt overheid

‘Recht op reparatie’-wet verlengt levensduur van producten, zegt overheid

Door Tom Espiner & Rebecca Wearn
Zakelijke verslaggevers, BBC News

Gepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingimage copyrightGetty Images

Wasmachines, tv’s en koelkasten zullen goedkoper zijn om te gebruiken onder een nieuwe “Recht op reparatie”-wet, heeft de regering gezegd.

Fabrikanten moeten vanaf donderdag reserveonderdelen beschikbaar stellen aan consumenten, met als doel de levensduur van producten met maximaal 10 jaar te verlengen.

Hogere energienormen dit jaar zullen ook gemiddeld £ 75 per jaar op de energierekening drukken, zei de regering.

Een bedrijf zei echter dat de nieuwe regels witgoed duurder zouden kunnen maken.

De regels voor het recht op reparatie zijn bedoeld om “ingebouwde veroudering” aan te pakken, waarbij fabrikanten opzettelijk apparaten bouwen die na een bepaalde periode kapot gaan om consumenten aan te moedigen nieuwe te kopen.

Fabrikanten zullen nu wettelijk verplicht zijn om reserveonderdelen beschikbaar te stellen aan consumenten, zodat apparaten kunnen worden gerepareerd.

Wijzigingen in de normen voor energie-efficiëntie dit jaar zullen ook besparingen voor consumenten betekenen en in 2021 acht megaton koolstofemissies verminderen door het energieverbruik van goederen te verminderen, aldus de regering.

Sinds maart zijn er ook wijzigingen aangebracht in de energie-efficiëntie-etikettering van apparaten.

‘Recht op reparatie’-wet komt deze zomer Hoe zorgen we ervoor dat wasmachines lang meegaan?

Minister van Energie Anne Marie Trevelyan zei: “De strengere normen zullen ervoor zorgen dat meer van onze elektrische apparaten kunnen worden gerepareerd in plaats van dat ze moeten worden weggegooid als ze niet meer werken, waardoor er meer geld in de zakken van de consument komt.”

Minister van klimaatverandering, Lord Callanan, voegde toe: “We kunnen allemaal onze rol spelen bij het beëindigen van onze bijdrage aan klimaatverandering, zelfs als we een nieuw elektrisch apparaat kiezen.”

Deze nieuwe regels moeten een einde maken aan de frustratie om een ​​artikel weg te moeten gooien omdat een klein onderdeel niet meer werkt en niet meer op voorraad is.

Vaak breken de afdichtingen rond een koelkast, de wasmiddellade van een wasmachine of de geleiders van een vaatwasser. In plaats van een heel nieuw product te moeten kopen, moeten vervangende onderdelen nu 10 jaar rechtstreeks door de fabrikant worden verkocht, ongeacht of ze het volledige artikel in hun assortiment nog steeds verkopen.

Dit is geen wet over wie verantwoordelijk is voor de reparatie. Als het nog binnen de garantie valt, moet de fabrikant of de winkelier het repareren, maar daarna heb je nu in ieder geval gegarandeerd toegang tot een vervangend onderdeel. Je zult het waarschijnlijk moeten kopen, en misschien moet je iemand betalen om het te passen als het een ingewikkeld intern onderdeel is, maar je zou het in ieder geval moeten kunnen bemachtigen.

Het recht op reparatie is echter een stap verwijderd van het vertrouwen om er daadwerkelijk een te proberen. Het is een veel grotere culturele verschuiving om mensen te overtuigen om het te repareren en niet om het te gooien.

Milieudeskundige Libby Peake, hoofd hulpbronnenbeleid bij Green Alliance, zei dat de nieuwe regelgeving “een kleine, eerste stap is om mensen de duurzame herstelbare producten te geven die ze willen”.

Ze zei echter dat het niet juist was om te zeggen dat de nieuwe regels een “wettelijk recht op reparatie” creëren.

“De overheid heeft consumenten dat recht niet gegeven, aangezien de criteria voor reserveonderdelen en herstelbaarheid alleen zijn gericht op professionele reparateurs, niet op de mensen die producten bezitten”, zei ze.

“Er is ook geen garantie dat reserveonderdelen en reparatieservices betaalbaar zullen zijn, dus er blijven aanzienlijke belemmeringen om dit de gemakkelijkste standaardoptie te maken”, voegde ze eraan toe.

Green Alliance riep de regering op om “haar ambitie op dit gebied te vergroten, zodat het voor mensen echt zo eenvoudig mogelijk is om de producten die ze bezitten te repareren en te upgraden”.

afbeelding bijschrift John Elliot zei dat witgoed duurder zou kunnen worden’Race to the bottom’

Een bedrijf zei dat de wetgeving apparaten duurder zou kunnen maken. John Elliot, uitvoerend voorzitter van Ebac, zei dat zijn bedrijf altijd gericht was op de betrouwbaarheid van een product op de lange termijn.

“We willen niet de goedkoopste wasmachine maken. We zoeken er een die het werk doet en lang meegaat”, zei hij.

Het bedrijf produceert al vijf decennia luchtontvochtigers, waterkoelers en wasmachines in Newton Aycliffe, County Durham.

“Onze focus ligt op betrouwbaarheid – niet alleen op lage initiële kosten”, zei de heer Elliot. “Het geheim van een product dat gemakkelijk te repareren is en lang meegaat, zit in het ontwerp.”

Al met al, zei de heer Elliot, zal de wetgeving niet veel verschil maken voor zijn bedrijf. Maar voor concurrenten wel, die voor veel witgoed in een race naar de bodem zijn verwikkeld.

“Ik kan geen voorbeeld bedenken waarbij we een product niet konden repareren”, voegde hij eraan toe. “Ik heb het gecontroleerd en de oudste machine die we repareerden was 25 jaar oud.”

Ingenieur fix

Rob Johnson, operationeel directeur bij reparatiebedrijf Pacifica, zei dat zijn bedrijf nu hoopte technici te werven vanwege de nieuwe regels.

Het bedrijf heeft al 400 gekwalificeerde technici die huizen binnengaan om ongeveer 6.000 apparaten per week te repareren.

Hij zei dat de wetgeving “klanten echte keuze geeft” over het repareren of vervangen van hun product.

Google en YouTube hadden vertrouwen opgebouwd in het aanpakken van enkele basisreparaties thuis. Hij zei echter dat de zaken nog steeds levendig waren voor snelle reparaties aan items zoals vaatwasserfilters, wasmachineafdichtingen en kapotte koelkast- of vriezerdeuren.

Er is ook een voordeel voor het milieu, zei hij, eraan toevoegend: “De wetgeving is ontworpen om de impact van elektrisch afval te verminderen.

“Dus we willen echt dat consumenten van die gelegenheid gebruik maken om na te denken over de vraag of ze het moeten repareren in plaats van het te vervangen. En dat kan betekenen dat ze het zelf moeten repareren of iemand zoals wij moeten bellen.”

Doe-het-zelf reparaties

Mensen hebben verschillende comfortniveaus als het gaat om het aanpakken van huisreparaties aan apparaten, volgens onderzoek van YouGov in opdracht van BBC News.

Over het algemeen voelen mensen zich het minst op hun gemak bij het zelf repareren van gasovens, magnetrons, gaskookplaten en fornuizen, en het meest op hun gemak bij het repareren van lampen en andere kleine lampjes.

Mannen zeiden dat ze zich meer op hun gemak voelden dan vrouwen bij het proberen om apparaten over de hele linie te repareren.

De meeste apparaten die in de nieuwe wetgeving voorkomen, zijn te vinden in de keuken. Uit gegevens blijkt echter dat maar weinigen zich op hun gemak voelen om te profiteren van de toegenomen beschikbaarheid van reserveonderdelen.

Van de keukenapparatuur die onder de nieuwe regels valt, voelen Britten zich het meest op hun gemak bij het repareren van hun wasmachine (22%), waaronder een op de drie mannen (32%) en de helft zoveel vrouwen (14%). Maar mensen zijn minder op hun gemak met vaatwassers (16%).

.