Politie slaagt er niet in om winkelpersoneel te beschermen, zeggen parlementsleden

Politie faalt in het beschermen van winkelpersoneel, zeggen parlementsledenGepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightGemakswinkelbeeldonderschrift Eigenaresse van de supermarkt Amit Puntambekar voelt zich in de steek gelaten door de politie

Bijna een jaar geleden kwam winkeleigenaar Amit Puntambekar, 28, vast te zitten tussen twee klanten, terwijl hij probeerde te voorkomen dat de een de ander raakte.

De ruzie was begonnen buiten zijn dorpswinkel, maar ging binnen door en eindigde in de oudere, grotere klant die het tienerdoelwit van zijn woede sloeg.

De heer Puntambekar slaagde erin de agressor uit te zetten en de jongere man te helpen, met de belofte om aangifte te doen bij de politie.

Dat deed hij – maar bijna 12 maanden later is er niets gebeurd.

De heer Puntambekar is een van de duizenden winkeliers en arbeiders die zich in de steek gelaten voelen door de politie, volgens een nieuw rapport van de Commissie Binnenlandse Zaken over geweld tegen winkeliers.

Uit het rapport blijkt dat geweld tegen winkelpersoneel de afgelopen vijf jaar is geëscaleerd en door de pandemie verder is toegenomen.

Geweld tegen winkelpersoneel neemt toe, onderzoek zegt Winkelmedewerker ‘een jaar lang elke dag’ misbruikt

Alleen essentiële retailers mogen open blijven tijdens perioden van afsluiting, maar zowel kleine als grotere bedrijven hebben de commissie bewijs geleverd en uitgebreid verbaal en fysiek misbruik beschreven.

Supermarkten Morrisons en Sainsbury’s vertelden parlementsleden dat hun personeel was bedreigd met messen, vuurwapens en zelfs spuiten.

De Commissie Binnenlandse Zaken vraagt ​​de regering nu om een ​​op zichzelf staande wet te raadplegen die het mishandelen van winkelpersoneel in Engeland en Wales strafbaar maakt.

afbeelding copyrightGetty Images

Het zei dat het probleem “endemisch wordt in de Britse samenleving en dat de reactie van de politie niet past bij de omvang van het probleem”.

Het citeert een onderzoek onder winkelpersoneel uitgevoerd door de Vereniging van Gemakswinkels, waaruit bleek dat slechts één op de vijf die incidenten meldde “tevreden was met de reactie van de politie”.

“Als de politie er niet in slaagt om ernstige incidenten bij te wonen of op te volgen, ondermijnt dit het vertrouwen in hen, ontmoedigt het aangifte en verzwakt het de afschrikking voor recidivisten”, aldus het rapport.

‘Er is nooit iets gebeurd’

Het is een kwestie waar de heer Puntambekar maar al te goed van op de hoogte is: “We hebben de politie gebeld. We hadden het hele incident, we hadden het kenteken van de klant. Ik heb uren bij de politie doorgebracht om te kijken uit welke richting hij kwam.”

“Ik heb ze al het videobewijs gestuurd en er is nooit iets gebeurd.”

Helaas geven de ouders van de jongeman die werd aangevallen de heer Puntambekar nu de schuld.

Hij zei: “ik dacht dat alles goed was verlopen [but] de ouders winkelen niet meer bij ons omdat ze mij de schuld geven van het incident en mij de schuld geven dat ik er geen gevolg aan geef.”

Het is nog verergerd door het feit dat de heer Puntambekar de ouders de CCTV-video niet mag laten zien van wat er met hun zoon is gebeurd, vanwege de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

“Dus de ouders weten tot op de dag van vandaag niet wat er met deze arme jongen is gebeurd, omdat ik ze de beelden niet legaal kan laten zien”, zei hij.

Geweld tegen winkelpersoneel neemt toe, onderzoek zegt Winkelmedewerker ‘dacht dat hij zou worden neergestoken’ Winkelmedewerker ‘een jaar lang elke dag’ mishandeld

De pandemie heeft de problemen verergerd waarmee retailers worden geconfronteerd – industriegroep het British Retail Consortium zegt dat het aantal gewelddadige incidenten of misbruik tegen winkelpersoneel tussen 2019 en 2020 met 7% is gestegen tot 455 aanvallen per dag, vergeleken met 424 per dag in 2018 tot 2019.

Op een bepaald moment in de winter zei de heer Puntambekar dat zijn winkel tussen de £ 300 en £ 400 per week verloor door diefstal.

“De politie beschouwt het als een ‘zachte misdaad’, want als er een diefstal plaatsvindt, staat er geen straf voor de staat of de regering”, zei hij. “We zullen uiteindelijk de aansprakelijkheid ervoor betalen.”

Als winkelier zegt hij: “je accepteert dat er altijd een mate van inkrimping van diefstal zal zijn”, eraan toevoegend dat “er niet veel andere bedrijven zijn waarvan je denkt dat we £ 5.000 of £ 10.000 per jaar zullen verliezen”.

De National Federation of Retail Newsagents vertelde het onderzoek dat ze dachten dat een “krachtige politiereactie” op eenvoudige winkeldiefstal “zou kunnen dienen om toekomstige, meer ernstige incidenten te stoppen, maar hier is de reactie van de politie het zwakst”.

Marks en Spencer voegden eraan toe dat de lokale politie “moeite heeft gehad om te reageren op meldingen van aanvallen” in hun winkels.

Het bedrijf vertelde de commissie dat hierdoor “collega’s minder geneigd zijn om aangifte te doen bij de politie, omdat ze geloven dat het ‘geen zin’ heeft wanneer er waarschijnlijk geen actie zal volgen”.

media-onderschrift ‘Ik dacht dat ik zou worden neergestoken’, zegt winkelmedewerker die zich de overval herinnert

Het rapport suggereert ook dat het “verrassend is dat er geen verplicht proces is voor het registreren van misdaden tegen winkelpersoneel als een specifieke groep” binnen de misdaadstatistieken van de politie en dat er een “broodnodige” drive is voor gegevens over incidenten.

De Commissie Binnenlandse Zaken streeft naar een nieuw op zichzelf staand strafbaar feit dat winkelpersoneel beschermt tegen geweld en misbruik in Engeland en Wales – vergelijkbaar met het strafbare feit dat al door de Schotse regering is aangenomen.

“Een op zichzelf staand misdrijf voor mishandeling van hulpverleners heeft veelbelovende vroege resultaten opgeleverd bij het verhogen van de vervolging”, zei Yvette Cooper, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken.

“Geweld en misbruik jegens winkelpersoneel moet met dezelfde ernst worden behandeld en die werknemers moeten dezelfde wettelijke bescherming krijgen.”

.