Pensioenschandaal: ‘Ik ben 14 jaar aan uitkeringen kwijt’

Pensioenschandaal: ‘Ik ben 14 jaar aan uitkeringen kwijt’

Door Sarah Corker
BBC Radio 5 Live zakelijke presentator

Gepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

Tienduizenden oudere vrouwelijke gepensioneerden zullen levensveranderende betalingen mislopen, heeft de BBC vernomen.

Angela Carr, 77, uit Brampton, in de buurt van Carlisle, is van mening dat ze tot 14 jaar staatspensioen verschuldigd is.

Maar een wetswijziging in 2008 betekent dat ze het verschuldigde geld slechts één jaar kan terugkrijgen.

“Het lijkt gewoon niet goed als er zoveel tijd en geld verloren is gegaan”, vertelde de boerin uit Cumbria aan de BBC.

Het geld “zou het verschil van de wereld maken”, zei ze.

Naar schatting 200.000 vrouwelijke gepensioneerden hebben gezamenlijk een schuld tot £ 2,7 miljard na de onderbetaling van de staatspensioenen als gevolg van een fout bij het ministerie van Werk en Pensioenen (DWP).

Het probleem houdt verband met het “oude” staatspensioenstelsel waarbij getrouwde vrouwen die zelf een slecht pensioen hadden, aanspraak konden maken op een basispensioen van 60% op basis van de premies van hun man.

‘Gewoon onaanvaardbaar’

Er vindt een herziening plaats om degenen te traceren die zijn getroffen door systemische tekortkomingen om deze pensioenverhogingen automatisch toe te kennen, die teruggaat tot 1992.

Maar slechts enkele vrouwen worden volledig terugbetaald. Anderen, zoals mevrouw Carr, zullen slechts 12 maanden aan gemiste betalingen kunnen claimen.

Ze dreigt iets te missen omdat haar man met pensioen ging vóór een regelwijziging in maart 2008. De regering zei dat ze deze vrouwen van vóór 2008 destijds had geschreven met het verzoek om een ​​verhoging van hun pensioen aan te vragen. Degenen met wie de BBC heeft gesproken, zeiden dat ze zo’n brief niet hebben ontvangen.

image copyrightAngela Carrimage captionAngela Carr zegt dat ze drie maanden geleden contact heeft opgenomen met het ministerie van Werk en Pensioen – maar geen antwoord heeft gekregen.

“Ik zou 60% van het basispensioen van mijn man moeten krijgen. Ik ontvang iets meer dan £ 38 per week, maar ik zou £ 82 per week moeten krijgen”, vertelde mevrouw Carr aan de BBC. “14 jaar verloren pensioen, om maar één jaar terug te kunnen vorderen, in de buurt van £ 2.000, lijkt erg oneerlijk”, voegde ze eraan toe.

Mevrouw Carr heeft twaalf weken geleden contact opgenomen met de DWP over haar zaak, maar heeft nog geen reactie ontvangen.

Vrouwen kunnen ‘loterijwinnende’ pensioensommen verschuldigd zijn Vrouwelijke gepensioneerden winnen £ 2,7 miljard voor onderbetaalde pensioenen

Een voormalige minister van Pensioenen, Sir Steve Webb, een partner bij consultants Lane Clark en Peacock, benadrukte eerst het probleem en schat dat meer dan 50.000 vrouwen niet volledig zullen worden terugbetaald.

Hij zei: “Het is gewoon onaanvaardbaar dat zoveel getrouwde vrouwen onnodig rondkomen van een verlaagd pensioen, simpelweg omdat het systeem zo complex is dat ze niet wisten dat er nog een claim moest komen.”

Sir Steve beschreef de inspanningen van de DWP om contact op te nemen met vrouwen, inclusief het sturen van formulieren naar hun echtgenoten, als “grenzend aan het lachwekkende”.

Hij zei: “Vrouwen die buiten hun schuld twaalf jaar of langer aan pensioen hebben verloren, mogen niet worden beperkt tot twaalf maanden met terugwerkende kracht.”

Vrouwen hebben de BBC verteld dat ze de DWP hebben gebeld omdat ze vermoedden dat ze niet het juiste bedrag kregen. Sommigen kregen slechts £ 1 per week betaald. Maar ze kregen herhaaldelijk te horen dat het klopte. Het was niet. Voor anderen, die nu gerechtigd zijn om het volledige bedrag terug te vorderen, is het te laat gekomen.

afbeelding copyrightRosemary Chattell en haar zoon Johnafbeelding bijschriftRosemary Chattell en haar zoon John

Twee decennia lang werd Rosemary Chattell, 97, uit Tarporley, in Cheshire, onderbetaald.

Ze werd in 1999 weduwnaar en had automatisch een deel van het pensioen van haar man moeten krijgen toen hij stierf. Het was haar zoon, John Chattell, 67, die voor het eerst vermoedde dat er iets mis was. Bij de vierde keer dat het werd gevraagd, stemde de DWP ermee in om het te onderzoeken. De omvang van de fout kwam als een schok.

‘Mijn moeder was £ 107.000 schuldig’

“De dame van de DWP belde me terug en zei ‘ga je zitten? Je moeder is een flink bedrag schuldig.” Ze kwam terug met een bedrag van £ 107.852. Het is een verbazingwekkend bedrag”, zei de heer Chattell.

“Het maakt me verdrietig, alle andere dingen die ze in haar leven had kunnen doen als ze dat extra pensioen had gehad. Maar ook andere mensen die in dezelfde positie zitten, maar niet weten dat ze dit allemaal verschuldigd zijn geld.”

Mevrouw Chattell heeft dementie en zit in een verzorgingstehuis. Het geld helpt nu om haar fulltime zorg te betalen.

“Het zou een groot verschil hebben gemaakt, maar ze zal het nooit weten, ze is te ver heen om het te waarderen. Je zou niet moeten vechten voor wat rechtmatig van jou is. Iedereen betaalt tijdens zijn leven aan het systeem, door middel van hun inkomen en belasting, moet u dat terugkrijgen”, zei de heer Chattell.

Een DWP-woordvoerder zei: “De actie die we nu ondernemen, zal de historische onderbetalingen corrigeren die door opeenvolgende regeringen zijn gedaan en iedereen die getroffen is, zal door ons worden gecontacteerd om ervoor te zorgen dat ze alles ontvangen wat ze verschuldigd zijn.

“Getrouwde vrouwen van wie de echtgenoten na hen de AOW-leeftijd hebben bereikt, maar vóór 17 maart 2008, zijn wettelijk verplicht om een ​​afzonderlijke aanvraag in te dienen, en aanvraagformulieren werden vier maanden voordat ze de AOW-leeftijd bereikten verstrekt.”

‘Vrouwelijke onderklasse’

De wet beperkt de antedatatie voor deze groep tot een periode van 12 maanden. Dit is een al lang bestaand onderdeel van de socialezekerheidswetgeving en de BBC begrijpt dat er geen plannen zijn om dit standpunt te veranderen.

Voormalig minister van pensioenen barones Ros Altmann zei dat veel vrouwen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen als ze met pensioen gaan.

“Op de een of andere manier hebben we deze onderklasse van vaak oudere vrouwelijke gepensioneerden die van veel minder leven dan ze zouden moeten zijn,” zei ze. “Het verbazingwekkende is dat dit al vele jaren aan de gang is en niemand het wist. We hebben nog steeds geen verklaring gekregen over wat er is misgegaan.”

.