Noem alle bedrijven die vakantiegeld ontvangen, zeggen parlementsleden

Noem alle bedrijven die vakantiegeld ontvangen, zeg MP’sGepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRetentieschema voor banenimage copyrightReuters

Bedrijven die hebben geprofiteerd van het verlof van de overheid, zouden hun naam moeten laten publiceren, drongen parlementsleden erop aan.

Het Public Accounts Committee riep de Schatkist op om in de komende zes maanden nieuwe transparantierichtlijnen voor overheidssteun op te stellen.

De commissie herhaalde haar eerdere waarschuwing dat fraude en fouten in Covid-regelingen van de overheid de belastingbetaler mogelijk miljarden ponden hebben gekost.

Maar de regering zei dat ze “snel” had gehandeld om werknemers en bedrijven te helpen.

Fraudeurs hadden kunnen profiteren van het besluit van de regering om basiscontroles te laten vallen bij het uitbetalen van Covid-leningen en verlofsteun, aldus de commissie.

Fraude: ‘Ik ben met verlof voor een baan die ik opzeg’ Hoe verandert het verlof per 1 juli? Hoe is het om een ​​jaar met verlof te zijn?

De commissie zei dat het onmogelijk was om te zeggen hoeveel geld er was verspild, omdat de tot nu toe verstrekte gegevens “onvoldoende gedetailleerd waren om openbaar onderzoek mogelijk te maken”.

HM Revenue and Customs (HMRC) zal bijvoorbeeld pas in december van dit jaar, 22 maanden nadat het begon, een statistisch geldige schatting hebben van de hoeveelheid fraude en fouten in de verlofregeling.

Maar het Department for Business heeft gezegd dat de Bounce Back Loan Scheme de belastingbetaler 27 miljard pond aan fraude of kredietverliezen zou kunnen kosten, waarbij geschat wordt dat tussen de 35% en 60% van de leningen mogelijk niet wordt terugbetaald.

Het publiceren van een uitgebreide lijst van bedrijven die aanspraak maken op steun zou transparantie bieden en klokkenluiders de mogelijkheid bieden om fraude te melden, aldus de commissie.

Analyse

Door Ramzan Karmali, bedrijfsverslaggever

De verschillende financiële steunpakketten die Rishi Sunak als reactie op de pandemie heeft geïntroduceerd, werden van vele kanten geprezen. Het Internationaal Monetair Fonds zei zelfs dat ze “een van de beste voorbeelden van gecoördineerde actie” waren die ze wereldwijd hadden gezien.

Dit rapport erkent de snelheid van die reactie, maar zet ook enkele van de zwakheden ervan in de schijnwerpers. Het benadrukt de snelheid van de uitrol van de regelingen als een van de belangrijkste redenen voor verliezen in de tientallen miljarden ponden. Maar zonder overhaaste actie, zou de kanselier beweren, zouden miljoenen bedrijven en individuen momenteel in grote moeilijkheden verkeren.

De miljarden die tijdens de pandemie aan verschillende steunregelingen zijn uitgegeven, werden noodzakelijk geacht, maar de grote aanstaande test voor de Schatkist en andere overheidsdiensten zal nu zijn hoe effectief ze in staat zijn om degenen op te sporen die de belastingbetaler hebben opgelicht en hoeveel van de verloren miljarden kan worden terugverdiend.

Ambtenaren zullen verschillende methoden gebruiken om in te schatten hoeveel fraude en fouten er waren in de regelingen voor zelfstandigeninkomen en Eat Out To Help Out, die samen meer dan £ 25 miljard hebben uitbetaald.

HMRC zegt dat die schattingen dit najaar in haar jaarverslag zullen worden gepubliceerd.

Volgens het Cabinet Office verliest de regering in een normaal jaar ongeveer £ 51,8 miljard aan fraude en fouten bij de overheidsuitgaven. Fraude is naar schatting goed voor 40% van alle misdaden die in het VK worden gepleegd.

afbeelding copyrightGetty Images

“Toen zo velen leden als gevolg van Covid, moet de regering de fraudeurs krachtig aanpakken”, zegt Dame Meg Hillier, voorzitter van de commissie.

Een ander lid, het liberaal-democratische parlementslid Sarah Olney, zei: “De regering zou echt meer aandacht moeten besteden aan aan wie ze ons geld geven, anders wordt ons economisch herstel nog moeilijker.”

Een regeringswoordvoerder zei: “Onze prioriteit was om snel te handelen om werknemers en bedrijven te beschermen, onder meer door middel van leningen, subsidies, verlof en de regeling voor inkomensondersteuning voor zelfstandigen.”

De regering voegde eraan toe dat de regelingen “van meet af aan waren ontworpen om fraude tot een minimum te beperken”.

Het zei dat het “duizenden frauduleuze claims had afgewezen of geblokkeerd” en “actie zou ondernemen tegen daders, onder meer door middel van strafrechtelijke vervolging”.

.