Nike-topman zegt dat het bedrijf ‘van China en voor China’ is

Nike-topman zegt dat het bedrijf ‘van China en voor China’ isGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Imagesafbeelding bijschrift Nike werd onlangs getroffen door een terugslag over uitspraken over Xinjiang

De baas van Nike heeft de activiteiten van het bedrijf in China stevig verdedigd nadat hij daar geconfronteerd werd met een consumentenboycot.

Chief executive John Donahoe zei: “Nike is een merk dat van China en voor China is” in antwoord op een vraag over concurrentie van Chinese merken.

Donahoe sprak tijdens een gesprek met analisten van Wall Street over het laatste winstrapport van Nike.

De opmerkingen komen nadat de sportkledinggigant onlangs werd getroffen door een terugslag over uitspraken over Xinjiang.

Katoenverbod is zelfvernietigend, zegt China tegen H&MNike, H&M wordt geconfronteerd met Chinese woede over Xinjiang-katoen Westerse staten straffen China voor Oeigoerse ‘misbruik’

De heer Donahoe maakte de opmerkingen tijdens een discussie over de inkomsten van Nike in het vierde kwartaal, waaruit bleek dat de inkomsten waren verdubbeld tot een beter dan verwachte $ 12,3 miljard (£ 8,8 miljard) voor de drie maanden tot eind maart.

Dat hielp het terug te kaatsen naar een winst van $ 1,5 miljard, van een verlies van $ 790 miljoen tijdens de diepten van de pandemie een jaar eerder.

De cijfers toonden ook aan dat de omzet in China steeg tot meer dan 1,9 miljard dollar, maar de verwachtingen van Wall Street van 2,2 miljard dollar niet haalden.

Donahoe zei dat hij er vertrouwen in had dat China een snelgroeiende markt voor het bedrijf zou blijven vanwege de jarenlange investeringen in China.

“We hebben altijd een langetermijnvisie gehad. We zijn al meer dan 40 jaar in China”, zei hij.

“Phil [Knight] In het begin hebben we veel tijd en energie geïnvesteerd in China en vandaag zijn we daar het grootste sportmerk”, zei hij, verwijzend naar de mede-oprichter en voormalig CEO van Nike, die voor het eerst het groeipotentieel in het land zag.

Nike reageerde niet onmiddellijk op een BBC-verzoek om verder commentaar.

De aandelen van het bedrijf stegen met meer dan 14% tijdens de nabeurshandel in New York.

Waarom werd Nike geboycot in China?

Verschillende westerse merken, waaronder Nike en de Zweedse moderetailer H&M, kregen onlangs te maken met een terugslag van Chinese shoppers nadat de bedrijven hun bezorgdheid hadden geuit over het vermeende gebruik van Oeigoerse dwangarbeid bij de katoenproductie.

In maart legde een groep westerse landen sancties op aan functionarissen in China wegens mensenrechtenschendingen tegen de overwegend islamitische Oeigoerse minderheidsgroep.

De sancties werden ingevoerd als een gecoördineerde inspanning van de Europese Unie, het VK, de VS en Canada.

In december publiceerde de BBC een onderzoek op basis van nieuw onderzoek waaruit bleek dat China honderdduizenden minderheden, waaronder Oeigoeren, dwong tot handenarbeid in de katoenvelden van Xinjiang.

Wat is Xinjiang en wie zijn de Oeigoeren? Xinjiang, de grootste regio van China, produceert ongeveer een vijfde van ‘s werelds katoen. In theorie een autonome regio, maar in werkelijkheid geconfronteerd met beperkingen die de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen. Miljoenen Chinese Oeigoeren, een moslimminderheid die zichzelf cultureel en etnisch dicht bij Centraal-Aziatische landen ziet, wonen in Xinjiang. In de afgelopen decennia hebben massale migratie van Han-Chinezen ( China’s etnische meerderheid) naar Xinjiang heeft de spanningen met Oeigoeren aangewakkerd, die op sommige punten zijn uitgemond in dodelijk geweld. Dit heeft geresulteerd in een massale veiligheidsrepressie en een uitgebreid staatstoezichtprogramma, dat volgens critici de Oeigoerse mensenrechten schenden. China zegt dat dergelijke maatregelen nodig zijn om separatisme en terrorisme te bestrijden Oeigoeren zijn vastgehouden in kampen waar beschuldigingen van marteling, dwangarbeid en seksueel misbruik naar voren zijn gekomen. China heeft deze beweringen ontkend en zegt dat de kampen “heropvoedingsfaciliteiten” zijn die gericht zijn op het uit de armoede halen van Oeigoeren. Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:mediabijschriftDe video die Oeigoerse model Merdan Ghappar heeft gefilmd in het detentiesysteem van China.